ДУМКИ

Олексій Устенко : Підроблені сертифікати та гроші за вакцинацію – як країни світу справляються із викликами пандемії

19-11-2021 17:11

0

Олексій Устенко

народний депутат України IХ скликання

Пандемія коронавірусу забрала не лише мільйони людських життів, а й принесла корупційні виклики та загрози національній безпеці. Проблеми з підробленими сертифікатами не оминули не лише Україну, а й країни, де демократія та правосуддя тримаються на високому рівні десятиліттями. Про те, як діють ці країни та що важливо зрозуміти для себе нашій, виданню «Коментарі» розповів народний депутат (фракція «Слуга Народу»), член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко

Спекуляція на пандемії розпочалася ще з березня 2019 року. Тоді на інтернет-майданчиках почали з'являтися підроблені ліки від хвороби та вакцини, яких ще не існувало. Після того, як у країнах почали запроваджувати обмеження для невакцинованих, Даркнет перейшов на торгівлю підробленими сертифікатами.

Так, німецьке видання Spiegel у вересні повідомляло про близько 2000 опрацьованих проваджень із підробки ковід-сертифікатів у Німеччині.

Схожі проблеми й у Греції, де розпочали розслідування щодо центрів вакцинації. Там за кожний випадок шахрайства лікарів штрафують до 5 тисяч євро.

Боротьба з підробками у світі переважно відбувається в мережі інтернет, де через різні месенджери та зашифровані канали шахраї поширюють інформацію про продаж. У деяких країнах для протидії розповсюдженню фейкових сертифікатів навіть було створено окремі департаменти.

Україна не стала винятком. Сьогодні для боротьби з шахраями задіяно МОЗ, нацполіцію та кіберполіцію. Крім того, Верховна Рада взялася посилити відповідальність за підробку та використання несправжніх сертифікатів.

Однак для того, щоб ці заходи позитивно вплинули на результат, потрібний комплексний підхід.

По-перше, людей слід мотивувати вакцинуватися. Тут є два варіанти – зменшення обмежень для вакцинованих та фінансова складова. Україна – не єдина країна, яка запропонувала гроші за вакцинацію. Цим шляхом, наприклад, пішли Сербія, США та інші. До ініціативи стимулювати процес приєднався і бізнес. Так, у Німеччині та США великі мережі супермаркетів запропонували подарункові картки працівникам за вакцинацію.

По-друге, "ковідна амністія". Для тих, хто купив підроблений сертифікат і "розкаявся", все-таки має бути можливість вакцинуватися, адже через відсутність антитіл вони наражають на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих.

По-третє, правоохоронні органи мають продовжувати активно боротися із шахраями, а кіберполіція, зі свого боку, має удосконалювати систему контролю та виявлення схем реалізації підроблених сертифікатів.

Ну і – не забувайте, що ви можете робити важливі кроки для протистояння поширенню коронавірусу. Для цього достатньо зробити щеплення і дотримуватися карантинних обмежень.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!