ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Як правильно використати транш МВФ

24-11-2021 11:11

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Рада виконавчих директорів МВФ схвалила надання Україні чергового траншу. Він буде виділений у режимі програми stand-by, і його сума становитиме 699 млн доларів. Своєю думкою про це поділився з виданням «Коментарі» народний депутат України VI – IХ скликань Дмитро Шпенов

Програму stand-by на 5 млрд дол було затверджено у червні 2020 року терміном на 18 місяців. Україна одразу отримала перший транш у розмірі 2,1 млрд. дол. Усі наступні етапи надання коштів МВФ було заморожено через невиконання умов урядом України.

І ось у листопаді 2021 року, коли програма stand-by мала якраз завершитися, Фонд схвалив подальшу співпрацю. Сама програма продовжена до червня 2022 року, частина грошей МВФ зайде до кінця цього року.

Про що новий Меморандум із МВФ поки невідомо, оскільки його немає у відкритому доступі. Проте голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Гетьманцев згадав деякі подробиці нових домовленостей. За його словами, серед умов - зобов'язання захистити вразливі верстви населення, покращити адміністрування податків, зокрема акцизів та ПДФО з продажу нерухомості та рентної плати. Вимагає МВФ ухвалити законопроект №5600, знизити дефіцит держбюджету до 3,5% ВВП, провести ревізію ковідного фонду та оприлюднити результати.

Серед політичних вимог – проведення реформ, призначення керівника САП, запуск Бюро економічної безпеки до кінця року.

Президент Зеленський заявив, що гроші підуть на підтримку фінансової системи України та боротьбу з ковідом. Мінфін планує забезпечити грошима МВФ макрофінансову стабільність та профінансувати дефіцит держбюджету.

Коли йдеться про використання траншу МВФ, то я вважаю, що особливу увагу слід приділити соціально-незахищеним категоріям громадян. В умовах коронакризи та зростаючих тарифів на ЖКГ, саме вони потребують допомоги з боку держави.

А на майбутнє уряд має вже зараз думати про те, як позбутися кредитної залежності. Ми повинні вчитися жити за коштами, адже на позичені гроші багатше не станеш. Борги завжди треба повертати. Тому найкращий із можливих сценаріїв – це розвиток промисловості, відродження економіки та залучення інвестицій.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!