ДУМКИ

Олена Мошенець : Українців треба з дитинства вчити нетерпимості до корупції

10-01-2022 10:01

0

Олена Мошенець

народний депутат України IХ скликання

Народний депутат України ІХ скликання (фракція «Слуга Народу»), заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець розповіла виданню «Коментарі», як підвищити антикорупційну культуру українського суспільства

За даними Українського інституту майбутнього (UIF), понад третина українців (31%) вважає корупцію серйозною проблемою України. Значно толерантніше українці ставляться до корупції побутової: багато хто має досвід вручати "подарунки" за хороші оцінки в школі, купівлю тих чи інших довідок у державних закладах та багато інших схожих практик. Часто люди не розуміють, що корупція — це не лише хабар, а й зв’язки та вплив. Водночас інколи плутають корупцію із заможністю, вважаючи всіх, хто має статки, корупціонерами.

Отже, маємо недостатню обізнаність та низьку антикорупційну культуру суспільства. Щоб це змінити, треба починати антикорупційне навчання ще з дитячого садочка та школи.

Серед головних завдань такого навчання:

— надати загальну інформацію про корупцію: сутність, причини та наслідки;

— популяризувати серед молодого покоління негативне ставлення до корупції, змінювати ставлення до цього явища;

— розповісти про можливості антикорупційної системи й різні методи боротьби з корупцією;

— ознайомити з такими цінностями, як доброчесна поведінка, повага до демократії, несприйняття корупції тощо;

— навчити критично мислити, брати відповідальність за свої дії, знаходити консенсус та брати активну участь у шкільному житті, житті місцевого самоврядування й суспільства загалом.

Обов’язкова антикорупційна освіта є частиною освітнього процесу багатьох країн. Зокрема, 2007 року антикорупційну освіту інтегрували до національної системи освіти Китаю з комплексним охопленням учнів, учителів та шкільної адміністрації. Міністерство освіти Китаю розробило програму "Виховання з питань боротьби з корупцією та доброчесності в університетах та школах", у якій сформулювало чіткі вимоги та механізми виховання доброчесності в школярів і студентів. Розробило спеціальні модулі для уроків доброчесності, видало тематичні підручники. Наприклад, підручник "Найкращі практики виховання доброчесності в системі освіти на основі 60 успішних кейсів з усієї країни", який вважається одним з найкращих підручників для антикорупційної освіти китайських школярів.

Обов’язковим є антикорупційне навчання в китайських коледжах та університетах, студенти яких беруть участь у щорічному Конкурсі доброчесності, започаткованому 2012 року. Плакати і фотографії, картини і вірші — усе це також є частиною антикорупційної освіти в Китаї, де вважають, що студенти мають навчатися доброчесності "від вступу до випуску, від стажування до початку роботи".

У початкових та середніх школах США проводять заняття з доброчесності, хоча інколи таке навчання включають до будь-якої іншої дисципліни, наприклад уроків етики, мови чи літератури. Антикорупційна освіта в закладах вищої освіти США інтегрована в академічні програми з політології, державного управління, кримінального правосуддя або міжнародного права.

Досвід у питанні антикорупційної освіти мають Польща та колишні республіки СРСР: Литва, Казахстан, Киргизстан, Вірменія та інші країни.

В Україні є освітні курси й програми, що їх розробляють та реалізують за підтримки державних органів та освітніх закладів і громадських організацій, як-от НАЗК, НАБУ, Національний університет "Києво-Могилянська академія", USAID, Transparency International Ukraine та інші. Це різнопланові й цікаві проєкти, проте мушу зазначити, що більшість із них розраховані на людей дорослого віку й не є обов’язковими. А обидва ці аспекти важливі, адже світогляд людини формується в дитинстві.

Отже, як бачимо, в Україні давно назріла потреба запровадити антикорупційне навчання в школах та закладах вищої освіти, що дасть українцям змогу змалечку сформувати антикорупційну культуру та активну громадянську позицію щодо несприйняття корупції.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!