ДУМКИ

Муса Магомедов : Переговори США, НАТО, ОБСЄ та РФ: що вже відомо та які є надії

12-01-2022 18:01

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Муса Магомедов оцінив для видання «Коментарі» переговори, в які цього тижня вступили Росія – з одного боку, а представники колективного Заходу (США, НАТО, ОБСЄ) – з іншого

Після першого раунду переговорів між США та РФ (відбулися 10 січня) речник Путіна – Пєсков – заявив, що підстав для оптимізму немає. Росія, як і раніше, підігріває ситуацію і намагається підвищити ставки. Перший раунд тривав понад сім годин – і конкретних домовленостей досягнуто не було.

Але скажемо прямо, ніхто й не чекав на прорив у перший день. Сторони виконали основне завдання – обмінялися позиціями та продемонстрували принциповість своїх намірів. Важливо, що пропозиції РФ, оформлені у договорах, сторони не обговорювали. Про це за підсумками переговорів заявила замдержсекретаря США Уенді Шерман.

США наголосили, що питання відмови від розширення НАТО та захисту держав-членів Альянсу не обговорюватимуться. Комунікація з РФ продовжуватиметься лише з узгодженням позицій з ЄС, НАТО та Україною. У ході переговорів зосередились на важливості деескалації на українсько-російському кордоні.

Водночас Вашингтон продемонстрував готовність йти на взаємні поступки у питаннях розташування ракет середньої та малої дальності, а також проведення навчань держав НАТО.

Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Росія не відступатиме від своїх пропозицій і до компромісів не готова. Також він запевнив, що намірів нападати на Україну РФ немає.

Рябков вважає, що питання, які порушують США, важливі, але розглядати їх окремо від інших пропозицій РФ не готова. Таким чином, Сполучені Штати дають час на роздуми до наступних раундів переговорів на рівні НАТО (відбулися і сьогодні) та ОБСЄ (намічені на 13 січня).

Тим часом Москва готується до нових військових навчань. ЗМІ з посиланням на New York Times пишуть про продовження нарощування підрозділів РФ на кордоні з Україною.

Остаточні позиції сторін формулюватимуться за підсумками трьох раундів переговорів. Поки що всі залишаються досить обережними, але й принциповими у коментарях. Але якою б не була тональність – добре, що учасники переговорного процесу все ж таки йдуть дипломатичним, а не силовим шляхом. Сподіваюся, що численні зустрічі допоможуть стабілізувати ситуацію на українсько-російському кордоні.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!