ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Чому Україні важливо залишатися у програмі МВФ

08-02-2022 10:02

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Народний депутат України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов висловив виданню «Коментарі» думку про те, чому Україні слід продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом

Мінфін очікує на місію МВФ в Україні найближчим часом. Про це оптимістично заявив міністр фінансів Сергій Марченко, запевнивши, що бачить прогрес у відносинах із МВФ. При цьому міністр не розкривав деталі, не називав формату, в якому працюватиме місія.

Нагадаю, що у листопаді минулого року між Україною та МВФ було досягнуто угоди про продовження чинної програми stand-by до червня 2022-го. Тоді ж було отримано і черговий транш у розмірі 700 млн. доларів. Потенційно доступна Україні сума в рамках програми – 2,2 млрд. доларів.

На чому ґрунтується оптимізм міністра фінансів – поки що не ясно. Для отримання наступних траншей Україна зобов'язалася провести певні структурні зміни. Деякі умови оновленого Меморандуму – виконані, деякі – у процесі. Свої порції зобов'язань здобули і уряд, і парламент, і НБУ, і офіс Генпрокурора. Доля траншу залежить, зокрема, від ефективності Етичної ради, яка має завершити до травня перевірку доброчесності чинних членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Може вплинути на транш МВФ та конкурс на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), який влада обіцяла закінчити ще до кінця листопада минулого року. За конкурсом слідкують ЄС, США, G7. МВФ теж не залишиться осторонь. "Домашньої роботи" для влади є достатньо, а ось темпи її виконання – незадовільні.

Але влада, схоже, думає інакше. Вона вже запланувала отримання кредитів МВФ. Гетьманцев (Данило Гетьманцев – нардеп від "Слуги народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики – прим. ред.) у січні оптимістично заявляв, що Україна до літа отримає два транші по 700 млн доларів кожен. Але навіть якщо так і станеться, то під питанням залишається доля 800 млн доларів, що залишилися, і програми в цілому.

Україна цього року має виплатити 558 млрд грн за держборгом. Пікові виплати очікуються у лютому – 66 млрд, у травні – 56 млрд, у червні – 56 млрд, у вересні – 55 млрд. Минулого року Україна погасила 441 млрд грн боргу та 150 млрд платежів з обслуговування. Крім коштів від МВФ, уряд розраховує на допомогу ЄС у розмірі 1,2 млрд. євро, а також на надання гарантій урядом США. Допомога з боку ЄС вже погоджена, а переговори щодо американських гарантій продовжуються. Перспектива їхня незрозуміла.

На фінансову стабільність України чинять тиск світова енергетична криза, висока ціна на енергоресурси, а також міжнародна паніка, зумовлена російською військовою загрозою. За таких умов для України важливо залишатися у програмі МВФ. Довіра Фонду, як і Держгарантії США, є потужним сигналом для зовнішніх кредиторів та інвесторів. На даному етапі наша держава не має альтернативи співпраці з МВФ. Сподіваюся, що в недалекому майбутньому ми зможемо відмовитися від практики позичати значні суми, а натомість почнемо розвивати свою економіку, стимулювати приплив інвестицій і створювати робочі місця.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!