ДУМКИ

Віктор Гольдский : Держава має створити систему трудової міграції

01-03-2022 11:03

0

Віктор Гольдский

адвокат, кандидат економічних наук, власник медіагрупи "Коментарі"

Тимчасово переміщені люди в Україні через війну втратили свої робочі місця. Адвокат, кандидат економічних наук Віктор Гольдський розповів виданню "Коментарі", як вирішити проблему українців, які наразі залишилися без роботи із незатребуваними спеціальностями.

Міністри навперебій закликають усіх біженців шукати роботу. Але при цьому кожен залишився сам по собі. У Службі зайнятості представлено 40 тис вакансій, але 80% з них – це технічні спеціальності (токар, слюсар, машиніст).
При цьому на сайті розміщено 400000 резюме, тобто у 10 разів більше, ніж вакансій. При цьому 50 тис. резюме – це керівники та державні чиновники, ще 100 тис. – математики, фізики, архітектори, біологи, артисти тощо, і ще 35 тис. – це техперсонал (секретарі, адміністратори тощо). Всі ці люди не можуть працювати, просто не вміють вони на тракторі їздити, а їх спеціальність у воєнний час не затребувана.

РІШЕННЯ: (тут їх навіть 2)

1. Перекваліфікація. Навіть у СРСР було гасло: "не можеш - навчимо". Люди хочуть працювати. Навчіть їх жити по-новому, дозвольте їм допомагати. Відкрийте Центри перекваліфікації у кожному!! райцентрі, а не один на місто чи область.

2. Держзамовлення. Навіть якщо навчити людей, то розрив між вакансіями та резюме – у 10 разів. Тому має бути організована державою система трудової міграції. Наразі люди за місто не тримаються, якщо держава дасть роботу на підприємстві за 1000 км від місця проживання, люди поїдуть. Без держзамовлення жодна країна не вставала з колін!



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!