ДУМКИ

Олена Криворучкіна : Як війна впливає на екологію Україні – та як фіксувати дії агресора

23-03-2022 15:03

1

Олена Криворучкіна

народний депутат України IX скликання від партії «Слуга народу», заступниця голови Комітету з питань екологічної політики у Верховній Раді, еколог, економіст

Народний депутат України IX скликання («Слуга народу»), заступниця голови Комітету з питань екологічної політики у Верховній Раді Олена Криворучкіна розповіла виданню «Коментарі», які екологічні злочини вже скоїла країна-агресор. А також – як це фіксує Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції України, головним координатором якого є пані Олена

З самого початку війни російсько-фашистські війська підтвердили те, в чому їх звинувачує Україна та європейські країни: знищення всього живого, здійснення геноциду у відношенні до українців та екоциду по відношенню до українського довкілля, порушення правил ведення війни та збройних конфліктів, порушення всіх міжнародних конвенцій та договорів (Орхуська конвенція, Бухарестська конвенція, Міжнародна конвенція ЄЕК ООН, Женевська конвенція та інші).

Оперативним штабом, створеним на базі Держекоінспекції, здійснюється фіксація збитків та формування єдиного реєстру таких збитків, заподіяних довкіллю внаслідок збройної агресії Росії на території України. Вже зібрано інформацію про більше ніж 300 випадків заподіяних довкіллю збитків. Серед них:

– пошкоджені внаслідок авіаударів нафтобази та аеродроми, що призвело до забруднення атмосферного повітря та засмічення земельних ділянок;

– забруднення та засмічення земельних ресурсів внаслідок пошкодження та знищення української інфраструктури (складів, шляхопроводів, інших об’єктів);

– забруднення земельних та водних ресурсів внаслідок пошкодження та знищення мостів, дамб, очисних споруд;

– пошкоджені газопроводи, насосні станції та газосховища, та багато інших випадків, які призвели та можуть призвести до екологічного забруднення та екологічної катастрофи.

Так, тільки внаслідок пошкодження двох цивільних суден, належних іноземних судновласникам (судно HELT та судно MILLENNIAL SPIRIT), які постраждали внаслідок обстрілу військами РФ та затонули біля чорноморського узбережжя України, в Чорне море може потрапити більше 500 тон нафтопродуктів. Це може призвести не лише до екологічної катастрофи на чорноморському узбережжі Одеської області, а зробити непридатними для відпочинку такі курорти як Затока, Кароліно-Бугаз та інші місця відпочинку багатьох українців. Однак, через знаходження у вказаних морських зонах військових кораблів ворога, українські та міжнародні рятувальники не можуть запобігти таким наслідкам, щоб зменшити їх вплив на навколишнє природне середовище.

Внаслідок вибухів на нафтобазах, нафтоналивних дільницях та АЗС, які постраждали внаслідок ворожих авіаударів, обстрілу з танків та інших військових машин, непридатними стають не лише земельні ділянки, але й атмосферне повітря, а часто і водні ресурси.

Така ситуація, зокрема, була констатована по факту вибуху на складі ПММ в с. Веприк Гадяцького району Полтавської області, що стало причиною забруднення водних ресурсів річки Псел.

Значні забруднення атмосферного повітря та земельних ресурсів встановлено за фактом вибухів та подальшого горіння на  нафтобазі в с. Крячки Васильківського району Київської області, яку ворог обстрілював вже два рази з тижневою перервою.

Окремо варто звернути увагу на викрадення ворогом української води та лісових ресурсів. Адже тільки факт незаконного водокористування українською водою з Північно-Кримського каналу вже є злочином проти довкілля України. Збитки внаслідок здійснення такого злочину становлять більше 30 млн грн на день.

Українська розвідка вже почала доповідати про незаконну вирубку українських лісів на півночі України та вивезення, фактично, викрадення цих належних нам ресурсів на територію Росії.

Обстріли, які призвели до припинення роботи водоканалів, відсутності забезпечення нормальною питною водою мешканців та відсутність очищення стічних вод у великих та середніх містах – ці події не просто становлять значні суми збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу, але й можуть призвести до надзвичайних ситуацій у ряді регіонів.

Зазначу, що до діяльності Оперативного штабу, створеного за моєю ініціативою на базі Держекоінспекції як єдиного органу, який уповноважений та має відповідних фахівців для розрахунку збитків завданих екології України, ми долучили представників нашого Комітету, Спеціалізованої екологічної прокуратури, СБУ, РНБО та Міндовкілля.

Як стало зрозуміло вже з перших днів роботи Оперативного штабу, Міндовкілля не було готовим не те що до роботи в умовах воєнного часу (відсутні будь-які методики та умови розрахунку збитків довкіллю внаслідок військових дій, внаслідок дій знарядь війни), але й до повноцінної роботи з оцінки збитків навіть у мирний час. Спеціалісти Держекоінспекції ще й по цей день не мають методики, яка б передбачала можливість розрахунку забруднення атмосферного повітря внаслідок горіння неконтрольованих джерел викидів. Відсутня й методика оцінки збитків заподіяних лісовим ресурсам, велика площа яких пошкоджена. Відсутні будь-які правила, умови та обладнання для проведення дистанційного вимірювання забруднених земельних площ чи водних ресурсів, відсутні методики щодо можливості застосування космічних (супутникових) знімків при розрахунку збитків. Тому разом з фіксацією подій та розрахунком збитків за такими подіями, членами Оперативного штабу здійснено підготовку проекту нової методики та пропозиції по внесенню змін до вже діючих методик, які були направлені Міндовкіллю ще 09.03.2022 р. Наскільки мені відомо, на даний час вказані пропозиції ще у них в роботі.

Таке враження, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України живе та працює у своїй віддаленій реальності, де все спокійно і ніхто нікуди не поспішає.

Маю надію, що після закінчення війни уповноважені органи розберуться щодо відповідності інтересам держави дій кожного посадовця – як у довоєнний період, так і в період війни.

А ми продовжуємо працювати в межах Оперативного штабу та фіксувати всі наслідки заподіяної ворогом шкоди нашому українському довкіллю, аби після закінчення військових дій Офіс Генерального прокурора мав можливість стягнути у міжнародних судах у вигляді репарацій з ворога всі заподіяні збитки.

Якщо Ви чи Ваші близькі стали свідками скоєння ворогом еко-злочину на території України, повідомте, будь-ласка, Оперативному штабу про це будь-яким зручним для Вас способом:

Контактні дані Штабу:

Тел.: +380 96 756 83 66

@: [email protected]

Telegram-бот: @EcoShkodaBot

www.shtab.gov.ua  



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!