ДУМКИ

Денис Марчук : Війна та зростання цін на продукти: що в Україні подорожчає цього літа

01-04-2022 16:04

1

Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

Війна в Україні зруйнувала логістичні ланцюги, що існували між областями. Логістика незалежно від групи товару становить приблизно 25%. До того ж додалися проблеми зі збільшенням цін на паливно-мастильні матеріали, приблизно вдвічі. Все це сьогодні формує порядок денний.

Крім того, не забуваємо про інфляцію, яка значно збільшилася у квітні та травні у порівнянні з лютим. Це також додає ризики підвищення цін на харчові продукти надалі.

Зі значної групи, яка може подорожчати влітку, ми говоримо про овочі. На це, крім перерахованих вище фактів, впливає ще й недостатня кількість, представлена ​​на території України, пропозицій. Окупована територія Херсонщини та окупована частина Запорізької області традиційно були постачальниками у цей період ранніх овочевих груп.

Наразі для нас не працює експорт, ми не можемо вивозити морем. Але для нас і не працює імпорт, який не може доходити на територію України морем. А це завжди було дешевше з боку логістики – із Туреччини завантажити корабель овочами та всім іншим. Це дешевше, ніж перевозити вантажем. Відповідно, зараз це необхідно робити саме вантажем. Партії невеликі проходять кордон. Накладається собівартість.

Сьогодні ми бачимо зростання цін на овочі. У порівнянні з цим періодом минулого року, це приблизно 60%. Протягом літа ціни можуть змінитися приблизно на 15-20%. Але побачимо ще який буде врожай, бо заміну південним регіонам взяли на себе центральні та західні області України. У середньому, поки що можна сказати, що будуть такі коливання на цю групу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!