ДУМКИ

Олена Криворучкіна : У Маріуполі в Азовському морі масово гине риба: ситуацію неможливо контролювати

09-06-2022 10:06

1

comments1561

Олена Криворучкіна

народний депутат України IX скликання від партії «Слуга народу», заступниця голови Комітету з питань екологічної політики у Верховній Раді, еколог, економіст

До Оперативного штабу при Держекоінспекції надходила інформація щодо масової загибелі риби та китоподібних в акваторії Азовського моря. Але, враховуючи бойові дії в регіоні та небажання окупаційних військ допускати на місця подій не лише український, а й міжнародних фахівців і експертів, які б могли провести огляд об'єкта та взяти необхідні проби для подальшого дослідження, наразі ми можемо давати лише попередньо оцінку ситуації, враховуючі такі дані, як коментарі свідків і фотоматеріали, які є у вільному доступі. Нам вдалося приблизно локалізувати місце загибелі риби – район м. Маріуполь. Але, наразі неможливо встановити площу акваторії, де спостерігалась загибель риби, кількість такої риби та її види. Також без взяття проб води неможливо визначити що саме стало причиною масового мору риби та чи було потрапляння в воду небезпечних і забруднюючих речовин.    

Також треба враховувати, що окупаційна влада дозволила рибалкам вести промисел риби в морі, не дотримуючись вимог українських Правил та режиму рибальства. Достовірно відомо, що у травні поточного року там здійснювався промисел азовського калкана. Широке застосування камбальних сіток з великим вічком також могло викликати збільшення кількості випадків загибелі азовок в знаряддях лову. 

Експерт Оперативного штабу, директор Інституту морської біології НАН України доктор біологічних наук Галина Мінічева дослідила публікації в ЗМІ та зробила свій експертний висновок: "Більшість ЗМІ у повідомлення про мор риби поблизу Маріуполя використовують одні та ті й самі фотографії, на яких зображена мертва азовка (Phocoena phocoena relicta) — один з підвидів виду фоцена звичайна (Phocoena phocoena) родини фоценові (Phocoenidae Gray), єдиний представник китоподібних в Азовському морі. Судячи зі ступеня збереження трупу, тварина загинула близько тижня тому до моменту фотографування. Даних, які є в розпорядженні, недостатньо, щоб здійснити достовірну оцінку масштабів загибелі риби та китоподібних в Азовському морі в травні-червні 2022 року". 



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!