ДУМКИ

Сергій Нагорняк : Ціни на газ в Україні: як можуть змінитися платіжки українців

23-06-2022 10:06

0

comments1476

Сергій Нагорняк

Народний депутат Верховної Ради України від партії "Слуга народу"

Ми перебуваємо у ситуації, коли щохвилини змінюються чинники, що впливають на прогнозування. Як можна бути впевненим в економічному прогнозі, маючи оскаженілого озброєного до зубів сусіда-дикуна?

Тому ми можемо говорити лише про те, що Держава робить певні конкретні кроки для того, щоб для українців у платіжках збереглись теперішні ціни. Проблема в тому, що в Україні існує колосальна різниця між ринковою ціною газу (29,3 грн\куб.м.)  і ціною газу для населення (зараз — 7,99 грн\куб.м.), і цю різницю в тарифах необхідно компенсувати. Основне питання — за рахунок чого здійснювати компенсацію. 

Конкретні кроки:

 збільшення власного видобутку газу і нарощування запасів газу у наших газосховищах (інформація про обсяг газу в сховищах засекречена з початком повномасштабного вторгнення);

 два законопроекти, які ВРУ підтримала 21 червня в першому читанні;

1. законопроєктом №7427 запроваджується мораторій на підвищення цін і тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення.

2. законопроектом № 7429 передбачено профінансувати витрати, що виникнуть внаслідок введення мораторію,  за рахунок збільшення видатків спеціального фонду Державного бюджету на 264,3 млрд грн:

- додаткових надходжень від сплати дивідендів, які нараховуються на акції "Нафтогазу", що належать державі (64.4 млрд грн);

- додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн);

- надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).

До другого читання положення проектів можуть бути змінені в результаті опрацювання поправок.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!