ДУМКИ

Олександр Вікторович Кравченко : Україна зможе вийти на довоєнні економічні показники через 10 років

29-09-2022 14:09

3

Олександр Вікторович Кравченко

Голова правління Київського картонно-паперового комбіната

За підтримки бізнесу під час війни зі сторони держави та інвесторів економіка України має всі шанси на розвиток. Яскравий приклад - Київський картонно-паперовий комбінат

Україна зможе вийти на довоєнні економічні показники через 10 років. Такий прогноз можна зробити за підсумками 2022 року, коли падіння ВВП в Україні очікується на рівні 40%. Водночас, за прогнозами Міністерства фінансів, ріст в наступному році буде лише на рівні 4-5% і це за умови безперебійної роботи існуючих портів. 

Такі оцінки ми робимо в умовах військової агресії, що продовжується, і непередбачуваних дій з боку ворога. Як у таких умовах стимулювати економіку та як і чим зацікавити іноземних інвесторів вкладати кошти в країну у війні? 

Один з показників, на який орієнтуються інвестори, це макроекономічна стійкість, яка досягається зниженням частки держборгу у ВВП, стабільності цін, збільшення валютних резервів та ВВП. Зараз Україна не може похвалитись позитивною динамікою у цих питаннях. Але є інші вагомі показники, які дають чіткий сигнал, що вкладати в Україну не ризиковано. Про надійність свідчить підтримка України з боку міжнародних партнерів, зокрема стабільне надання військової допомоги. Так під час останнього візиту до України Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про нову масштабну військову допомогу у понад 2 мільярди доларів для України та інших країн регіону. І це поза 675 мільйонів доларів для України, які до того оголосив очільник Пентагону Ллойд Остін. А якщо рахувати військову підтримку з кінця лютого, то США уже надала Україні 13,5 млрд доларів. Тобто підтримка була, є і буде. Україну не кинуть на призволяще. А отже держава буде відновлюватись і розвиватись. 

У ЯКІ СФЕРИ ВИГІДНО ІНВЕСТУВАТИ В УКРАЇНІ

Передусім, вигідно вкладати кошти у сферу будівництва. У цій галузі індекс завжди був одним із найвищих для економіки. 1 грн вкладена у будівництво генерує ще 11 грн, зароблених на суміжних галузях. Про це свідчать розрахунки Конфедерації будівельників України. 
Ще одна важлива сфера розвитку економіки і інвестицій — підтримка малого та середнього бізнесу. Так до війни на частку малого та середнього бізнесу припадало 75% від усіх зайнятих в Україні працівників. Решта 25% працювали на великих підприємствах. 

ЧОМУ ВАЖЛИВО ПІДТРИМУВАТИ БІЗНЕС

Підтримка бізнесу в Україні важлива для створення нових робочих місць, які були втрачені через війну, зменшення безробіття, збільшення купівельної спроможності громадян та сталого наповнення місцевих та державного бюджету, а відтак росту всіх макроекономічних показників. 

Є в Україні підприємства, які навіть під час війни продовжують працювати, забезпечувати робочі місця та надходження до бюджетів різних рівнів. Для прикладу, Київський картонно-паперовий комбінат, який працює у Київській області і є містоутворюючим підприємством для Обухова, разом із своїми дочірніми компаніями забезпечує понад 3,5 тисячі робочих місць. Окрім того, Київський КПК є надійним партнером Європейського банку реконструкції та розвитку і отримав від організації 7-річний кредит на 25 мільйонів євро. Кредитна лінія була відкрита для реалізації масштабної модернізації та оновлення устаткування. Частину коштів - 15 мільйонів євро використали на реалізацію 2 проектів: модернізацію крейдувального вузла на картоноробній машині та закупівлю додаткового обладнання на гофровиробнитцво. В рамках цих робіт окрім самої модернізації заплановано екологічний ефект - скорочення викидів CO2. Цей проект відповідає Директиві ЄС щодо найкращих доступних технологій виробництва целюлози, паперу та картону. За цим планом, скорочення викидів CO2-еквіваленту має сягнути 11 тис. тонн на рік. Інші 10 млн. євро були передбачені на 2022 рік — на модернізацію та розширення іншого обладнання, але через війну всі проекти були поставлені на паузу. Тобто компанія забезпечує робочі місця, наповнює бюджет, стимулює ріст економіки, дбає про екологію, інвестує у модернізацію і розвиток виробництва і все це відбувається в умовах війни. Це один з реальних кейсів, які є в Україні, і можуть бути позитивним сигналом для капіталовкладень в нашу державу.

Ще одна перспективна сфера — це інвестиції в розвиток оборонної галузі. Російське вторнення в Україну створило величезний попит серед різних країн світу на посилення власної безпеки і оборони. Німеччина виділила на сектор оборони понад 100 млрд євро додаткових витрат, Японія збільшує оборонний бюджет у на 40 млрд доларів. У 2023 році США додасть ще 847 млрд доларів у посилення своєї обороноздатності. Така тенденція говорить про ріст потенційно привабливого для України ринку нових озброєнь, де наші інженери та спеціалісти можуть запропонувати й свої розробки, при чому перевірені в реальних бойових умовах. А у подальшому інвестиції у цю галузь посилять не лише оборону України, а й її експортний потенціал. 

Ще одна перспективна і приваблива галузь для іноземних інвесторів – сільське господарство. У 2021 році агросектор вніс у формування ВВП України понад 10%, це – найвищий показник серед усіх секторів економіки. Навіть за 15 днів вересня 2022 року Україні вдалося експортувати 2,9 млн т продукції АПК і це на 40% перевищує аналогічний показник першої половини серпня. Але у цій сфері важливо говорити не лише про пожвавлення експорту сировини, а й про переорієнтацію галузі на виробництво готової продукції. 

Як людина росте через кризові стани в своєму житті, так і економіка країни змінює свій потенціал та пріорітети через такий серйозний виклик як війна. І як у війні виграє той, на чиєму боці сучасні технології, підходи та кошти.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!