ДУМКИ

Кудін Денис : Досвід яких країн можна взяти за приклад для майбутнього економічного зростання України

19-11-2022 12:11

0

Кудін Денис

Перший заступник Міністра економіки України

Я би назвав три країни: Ізраїль, Польща та Південна Корея. В питаннях безпеки Україна повинна дотримуватися прикладу Ізраїлю, бо ця країна живе в умовах перманентної війни, і ми маємо навчитися жити в таких обставинах. Ізраїльський приклад надихає, тому що двадцяти мільйонний народ зміг навчитися жити в таких умовах і має одне з найвищих ВВП в світі.

В структурі економіки прикладом є Польща. Поляки перебудувалися після Радянського періоду і в них основу економіки складають невеликі компанії, але таких компаній мільйони. Мені здається, що якби Україна перейшла до такої структури економіки, то ми були би дуже стійкими. Ви можете “вибити” одну-дві компанії, але ви не можете “вибити” п’ятсот тисяч таких  компаній.

І третій приклад - це Південна Корея. Коли вони проходили етап післявоєнного відновлення, то їм пропонували стати аграрною країною з низькими технологіями, яка би годувала східну світу. Вони рішуче відмовилися, вони сказали що їх майбутнє тільки в високотехнологічній індустріальній економіці. Вони сказали, що будуть країною, яка буде виробляти складні товари з високим рівнем доданої вартості. Вони замість грантів взяли кредити, але змогли перебудувати країну і стали технологічним гігантом, адже ми їздимо на корейських машинах, дивимося фільми по корейских телевізорах, користуємося корейськими мобільними телефонами.

Мені здається, що поєднання Ізраїлю, Польщі і Південної Кореї могло би дати ту траєкторію, по якій Україна могла би рухатися.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!