ДУМКИ

Юрій Сапронов : Усі мають навчитися говорити українською мовою, і Харків також

25-05-2023 14:05

2

Юрій Сапронов

бізнесмен з Харкова

З початком повномасштабної російської агресії проти України багато українців відмовилися від використання російської мови або почали вчити українську. У російськомовному Харкові також помітні значні зміни

Коли мені робили зауваження щодо того, що я розмовляю російською, перші 4-5 місяців війни я відповідав, що я російськомовний бандерівець і я говорю східноукраїнською мовою. Це, звичайно, іронія, але й у мене відбуваються деякі зміни. Десь із середини січня я почав вивчати українську мову. Все робити треба, напевно, своєчасно, але в мене у житті не було української мови, ні в школі, ні в університеті. І головне - було російськомовне середовище. Це найважливіше, щоб усі поруч говорили українською.

Я погано ставлюся до людей, які роблять зауваження. Це неправильно. Але це моя особиста думка, можу помилятися. Питання мови завжди було роботою політиків перед виборами, які ділили Україну на захід та схід. При цьому вони говорили - захід України або схід України. Але немає ні заходу, ні сходу. Є західні області України й східні області України, а не західна Україна і східна Україна. Це для мене принципово різне. Адже я спілкуюся з хлопцями, які воюють, і ніхто нікому не робить зауважень, якщо розмова в окопі російською мовою, та й самі військові неодноразово записували яскраві відео та говорили "ви там, зав'язуйте робити зауваження - українська мова чи російська мова.

Українізація має бути “лагідною”. І всі мають навчитися говорити українською мовою, і Харків також. “Справедливо кажуть, що Харків є великою мірою російськомовним містом. Але жодна людина у світі не змогла б зробити так багато, щоб харків'яни стали ненавидіти все російське, зокрема, як це зробив Путін. Багато людей починають говорити українською, хоча говорили російською, у тому числі й на знак протесту. Цей протест людина може висловити та сказати, що вона українець. При цьому нам дуже пощастило – у нас є українська мова – своя рідна мова. Адже у багатьох, зокрема й великих країн, немає своєї рідної мови.

У Харкові кількість людей, які розмовляють українською мовою, збільшилася, як мінімум, вдвічі порівняно з довоєнною ситуацією.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!