ДУМКИ

Вікторія Кінзбурська : Чому потрібно заборонити УПЦ МП

18-03-2024 17:03

1

Вікторія Кінзбурська

Народний депутат України ІХ скликання від партії “Слуга народу"

Заборона УПЦ МП може сприяти зміцненню демократії та миру в Україні, захищаючи її від зовнішнього впливу та агресії

Підтримую заборону УПЦ МП через її пряму участь у конфлікті між Україною та Росією. УПЦ МП, як частина РПЦ, не лише відігравала активну роль у підтримці російської агресії, але й брала участь у легітимізації анексії Криму та підтримці окупаційних сил на сході України. Церква, яка має бути символом миру та злагоди, у цьому випадку стає причетною до конфлікту, що загрожує безпеці та суверенітету України. Щобільше, протягом конфлікту УПЦ МП була активною в уповноваженні російської агресії та прямій підтримці воєнних дій на окупованих територіях. Такі дії церкви відверто суперечать принципам міжнародного права та загрожують безпеці та стабільності не лише в Україні, а й у регіоні в цілому.

Зазначу, що заборона РПЦ не означає автоматичної заборони тієї частини, яка знаходиться в Україні. Українська Православна Церква Московського патріархату може вільно діяти, якщо вийде зі складу РПЦ. Це не накладає жодного тягаря на совість віруючого християнина, оскільки підпорядкованість Московському патріархатові не є складовою православного віровчення.

Заборону УПЦ МП обґрунтую декількома причинами:

  • по-перше, Церква виступає як інструмент впливу РПЦ та підтримує російську агресію проти України, що становить загрозу національній безпеці та суверенітету країни,

  • по-друге, її діяльність суперечить принципам міжнародного права та порушує права людини на окупованих територіях,

  • по-третє, заборона УПЦ МП може сприяти зміцненню демократії та миру в Україні, захищаючи її від зовнішнього впливу та агресії.

Щодо головних обмежень чи заборон, законопроєкт № 8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій" спрямований на заборону зв'язків релігійних організацій з країною-агресором, Росією. Основна мета полягає в захисті національної безпеки та суверенітету України, запобіганні зовнішньому впливу, який може загрожувати стабільності країни. Ці обмеження спрямовані на запобігання співпраці релігійних організацій з Російською Православною Церквою, яка, за даними заяви, відомо, сприяє російській агресії та загрозі для національної безпеки. 

Щодо винесення в зал, рішення буде прийматись на погоджувальній раді (законопроєкт № 8371 було прийнято за основу із доопрацюванням положень відповідно до ч. 1 ст. 116 19 жовтня 2023 року, - ред.).




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!