Головна Новини Прес-реліз 2023 Шийковий фактор безпліддя
commentss НОВИНИ Всі новини

На правах реклами Шийковий фактор безпліддя

Цервікальний фактор безплідності можна подолати шляхом ЕКЗ - екстракорпоральне запліднення

3 жовтня 2023, 19:13
Поділіться публікацією:
Шийковий фактор безпліддя

Однією з причин безпліддя у жінок може бути будова матки

Шийка матки з'єднує матку з піхвою через вузький канал. Латинською шийка матки — cervix, тому шийковий канал називають цервікальним. Перешкоди з боку цервікального каналу не дозволяють сперматозоїдам із піхви проникнути всередину матки, що призводить до безпліддя. Такі перешкоди називаються шийним або цервікальним фактором безплідності. За оцінками фахівців, шийкове безпліддя становить від 2 до 5% всіх випадків безпліддя, що не так вже й багато. Набагато частіше цервікальний фактор ускладнює основну проблему, наприклад, ендокринну безплідність. Варіантами лікування шийної безплідності є допоміжні репродуктивні технології: внутрішньоматкова інсемінація або ЕКЗ.

Патологія цервікального слизу

Внутрішня частина каналу шийки матки покрита епітелієм, який виробляє спеціальний слиз. Завдяки своїй в'язкості та хімічним властивостям слиз виконує роль пробки: закриває вхід у свята святих – порожнину матки, тим самим захищаючи її від інфекції. Густий слиз непроникний і для сперматозоїдів. Однак перед овуляцією під дією зростаючого рівня естрогену слиз стає менш густим. Вона все ще є непроникною для інфекції, але вже не є перешкодою для сперматозоїдів, навпаки. Її структура стає кристалічною. Мікроканали між кристалами допомагають просуватися активним сперматозоїдам і водночас відфільтровують аномальні сперматозоїди.

На зміні структури цервікального слизу ґрунтується метод визначення фертильних днів. У ці дні прозорий еластичний слиз з'являється у виділеннях піхви, через що вони стають схожими на яєчний білок. У ці дні парі пропонується утримуватись від зачаття, якщо вони не хочуть дітей і навпаки, активізувати спроби зачаття, якщо пара бажає дитини.

Іноді цервікальний слиз стає аномальним, що призводить до проблем із зачаттям. Можливі такі варіанти:

  • Слиз не змінює структуру під час овуляції, залишається густим і непроникним для сперматозоїдів.

  • Порушений склад слизу дозволяє бактеріям із піхви проникати у канал шийки матки, викликаючи його запалення (цервіцит). Запальний набряк викликає звуження каналу, що не дозволяє сперматозоїдам потрапити до матки.

  • Слиз містить антитіла до сперми, які руйнують сперматозоїди у той час, як вони намагаються пройти через шийковий канал у порожнину матки. Цей варіант рідкісний.

Патологія цервікального каналу

Проблеми з потраплянням сперматозоїдів у матку бувають не тільки через слиз, але і через звуження, або стеноз цервікального каналу. Одна з причин стенозу вказана вище — це аномальний цервікальний слиз, що дозволило бактеріям проникнути в канал і викликати запалення. Інша причина – наслідок перенесеного запалення, коли після нього залишається рубцева тканина, яка блокує цервікальний канал.

Стеноз буває також наслідком перенесеної травми після тяжких пологів чи хірургічного втручання. Зустрічається і уроджений стеноз цервікального каналу.

Лікування шийної безплідності

Основна тактика в лікуванні безплідності з цервікальним фактором – це відновлення прохідності шийного каналу. Якщо причина цервікального слизу, зусилля спрямовані на відновлення її нормальних властивостей. Для цього вдаються до гормонотерапії, оскільки саме гормони відповідальні за її структурні зміни. Якщо причина стенозу, може бути показано хірургічне лікування.

Якщо вжиті заходи не призводять до успіху, для лікування безпліддя використовують ВМІ чи ЕКЗ. Ембріон (при ЕКЗ) або підготовлену сперму (при ВМІ) лікар вводить безпосередньо в порожнину матки за допомогою катетера. Тонкий катетер проходить шийковий канал, тому ні аномальний слиз, ні можливе звуження перешкодою не є.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!