Блог

Alexander V. Kurban: ГУЧНА МОВЧАНКА БІЛОГО ДОМУ: ПАУЗА ЗАТЯГНУЛАСЯ

Поведінка очільника Білого дому по відношенню до керівництва України, що є на сьогодні ключовим стратегічним партнером США в Східній Європі, виглядає щонайменш дивною. Тим більш вона дивна, зважаючи на те, що обсяги військової та матеріальної допомоги зростають, співпраця із керівниками середнього та регіонального рівня триває і навіть розширюється. То, чому ж Байден ще досі не мав публічного контакту а ні з Зеленським, а ні з ким іншим з вищого керівництва України?

15

comments4750

Alexander V. Kurban

політолог

Кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент Інституту журналістики Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка, докторант Харківського національного ун-ту ім. В.Каразіна, член Національної спілки журналістів України. Координатор Центру протидії інформаційним агресіям «АМ&РМ».


Демонстративний ігнор з боку Вашингтону, це вже не просто виховна робота із українськими несистемними політиками, що тримають в руках владу. І не помста за судове переслідування бізнес-інтересів сина Байдена в Україні, занадто дрібно для політики такого масштабу. Це заява відкритим текстом: "Ми не бачимо з ким в Києві зараз можно обговорювати важливі питання". А також ввічливе прохання, запросити до розмови когось більш авторитетнішого та досвідченого.  

 

На мові дипломатичних стосунків, це може означати тільки одне – призначте нового прем'єра з яким ми будемо вести справи. Чому саме прем’єра? Бо президента чи спікера ВР, так швидко та без перевиборів поміняти буде дуже накладно та небезпечно, на фоні зростаючого проросійського політичного реваншу з боку ОПЗЖ.

 

Оцінюючи бекграунд теперішнього очільника Білого дому, вгадати на кого, таким чином натякає Джо Байден, не складно. Звичайно, мова йде про його давнього друга та партнера по співпраці у попередні роки. Про Порошенка.

 

Розумію, припущення того, що при президенті Зеленському, Порошенко може стати прем'єром, виглядає дико. Але політика, це поле компромісів, альянсів та гібридних угод, яких не може собі навіть  уявити звичайна людина.

 

Вочевидь ОПУ, в особі Єрмака, зараз шукає варіанти, як показати Байдену, що вони дорослі й з ними можна вести справу. Звідси різка зміна курсу та поява антиросійської риторики. Розглядаються варіанти компромісних кандидатур прем'єра, приміром, Яценюка. Й з цього приводу вже були витоки інсайдів.

 

Втім, Байден, непохитно стоїть на своєму. Прем'єром має бути Порошенко або людина з його найближчого оточення. І це врешті решт станеться, як би проти цього не виступала Банкова. Бо інакше для них почнеться болісний та швидкий трансфер до Ростову.

 

Призначення нового, сильного, досвідченого та проамериканського прем’єра буде означати ще й продовження конституційної реформи, яку зупинила команда Зеленського. Реформа, яка має посилити роль і значення прем`єр-міністра та послабити позиції президента, яка врешті решт приведе нас до парламентської форми правління.  

 

Календарна весна принесе нам вітер вітер змін. Й цей вітер дмухне вже невдовзі. До літа ми, вочевидь, будемо з новим, прем'єром.  

 

#Байден #Зеленський #Порошенко #Новий_премєр #Іронічний_політолог

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!