Блог

Алексей Буряченко: Атавізм та прогресуюча деградація росії. Магазини «Берёзка» повертаються

У Росії з’являться магазини, недоступні для простих людей.

6

comments9748

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

«У Росії з’являться магазини, недоступні для простих людей», з таким заголовком вийшло одне з видань росії, а саме «Парламентська газета», яке потім підхопили інші ЗМІ. Магазини не для простих людей, що ж це за магазини? Виявляється, що це аналоги радянських магазинів «Берёзка». Ну що можна сказати, тільки одне -- з кожним днем повернення росії в СРСР стає все невідворотнім, а жага до цього повернення все міцнішає . Хоча нещодавні заяви Дениса Мантурова (віце-прем'єр – міністр промисловості і торгівлі уряду рф) про бажання росії відродити радянські моделі ГАЗ «Победа» і «Волга». Нагадаю раніше росіяни вирішили відродити бренд «Москвич» про що я писав у статті «Назад в минуле» -- реалії російського автопрому або феєричне повернення «Москвича»/https://comments.ua/ru/blog/nazad-v-minule----realii-rosiyskogo-avtopromu-abo-feerichne-povernennya-moskvicha-1899.html. То  відродження магазинів «Берёзка» в такому ланцюгу повернення до СРСР стає логічним.

 

Як випливає із постанови уряду рф від 26 липня 2022 року №130, яке набуде чинності 27 серпня, це будуть магазини безмитної торгівлі для іноземних дипломатів та співробітників міжнародних організацій. Власниками таких магазинів буде російська компанія, співзасновником якої стане «Головне виробничо-комерційне управління з обслуговування дипломатичного корпусу при МЗС рф». Купувати в них зможуть дипломатичні працівники та співробітники міжнародних організацій. Ці торгові магазини дадуть можливість дипломатам вільно купувати товари, які вони не можуть завезти або купити в росії, як заявив заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров. 

 

Перші такі магазини відкриються в Москві та Петербурзі, розплачуватись у них можна буде рублями, доларами та євро. У чеку містимуться відомості про покупця. Ця інформація, а також перелік купленого щомісяця надходитиме до МЗС РФ. Магазини працюватимуть у режимі duty free, в них продаватимуть алкоголь, тютюн, парфумерію та косметику, кондитерські товари, ювелірні прикраси, смартфони, годинники. Зауважу, всі ці групи товарів постраждали після рішення найбільших світових компаній залишити росію у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну. З останньої інформації, у липні про остаточне рішення припинити бізнес у росії оголосила компанія Philip Morris - виробник Marlboro, який у радянські роки можна було купити лише у магазині «Берёзка». Наприкінці червня про вихід із ринку росії оголосила компанія Diageo – виробник Johnnie Walker, бренду шотландського віскі.

 

А тепер нагадаю, хто забув, що таке магазини «Берёзка»? Магазини «Берёзка» -- елітна торговельна мережа магазинів, яка існувала в Радянському Союзі. Магазини торгували недоступними простому смертному дефіцитними промисловими товарами та продуктами харчування. У цих магазинах спочатку приймали як платіжні кошти -- валюту, відповідно, їх клієнтами були лише іноземці, оскільки, нагадаю, згідно законодавства СРСР, громадяни за зберігання валюти отримували тривалі тюремні терміни.

 

Слід зауважити, згодом клієнтура магазинів «Берёзка» розширилася за рахунок радянських громадян, які працюють за кордоном. Так як вони зарплату отримували чеками  «Внешпосылторга» і «Внешторгбанка», якими можна було розплачуватись у магазинах «Берёзка». Ці чеки, зазначу, мали шалений попит, їх купували з рук за ціною, що значно перевищувала номінал.

 

Ну що ж, як ми бачимо росія семимильними кроками скорочує відстань до «процвітаючого життя в СРСР». І це аксіома -- якщо лідер країни(путін) живе минулим то ти разом з ним живеш в цьому історичному колесі, і розділяєш навіть такий елемент його(путінської) молодості як радянський магазин «Берёзка». Мене тішить одне, що наша Україна дивиться в майбутнє і йде далі, не озираючись більше на минуле СРСР. І як показує історія -- той хто живе майбутнім завжди переможе того хото живе минулим. Тому безапеляційно --ПЕРЕМОГА за нами!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!