Блог

Алексей Буряченко: Банківська система успішно протистоїть викликам війни: у антикризових кредитах НБУ вже нема потреби

Банківська система під час війни

6

comments7709

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

У перші дні війни вся країна була шокована. Серед громадян ширився страх того, що банківські відділення закриються, онлайн-системи не витримають хакерських атак і ми не матимемо доступу до своїх рахунків. На щастя, ці страхи не виправдалися. ІТ-системи українських банків виявилися міцними, а нині працює вже близько 85% банківських відділень країни. Самі ж банки зберігають високий рівень ліквідності, повертаючи достроково рефінансування НБУ. 

 

Звичайно, банки як і всі сектори економіки країни під час війни отримали значні збитки від спричинених війною подій [НБУ/Звіт про фінансову стабільність, червень 2022 року]. Але більшість системоутворюючих банків виявилися операційно стійкими.

 

В перші дні війни для підтримки ліквідності банків та забезпечення належної та збалансованої роботи системи НБУ застосував низку антикризових заходів, зокрема бланкове рефінансування. Так, у лютому-березні регулятором було надано рефінансування таким найбільшим банкам (у млрд. грн.): АТ КБ «Приватбанк» - 26,5; АБ «Укргазбанк» - 7,2; АТ «Альфа-Банк» - 5,4; АТ «Укрексімбанк» - 7,0 [Інформація НБУ]. 

 

Як констатує НБУ, банківська система України залишається стійкою і ліквідною навіть в умовах воєнного стану. «Якщо в перші дні війни попит з боку банків на підтримку ліквідності був значним, то зараз вони навпаки достроково повертають залучені кредити рефінансування. Проте у разі реальної потреби банки мають подушку безпеки у вигляді різних інструментів рефінансування», – зазначає заступник голови НБУ Юрій Гелетій. Так, на початок червня сумарний портфель рефінансування скоротився на 11 млрд грн – до 103,33 млрд грн. До прикладу Альфа-банк Україна (Сенс Банк) повідомив про те, що повністю та достроково повернув рефінансування, надане у буремні дні лютого. Згідно офіційних даних НБУ, бачимо, що так вчинила і більшість інших банків. 

 

Більше того, попри військові дії, банки не зупиняли кредитування реального сектору економіки. Це й енергетика, і нафтогазова галузь, і підприємства агропромислового комплексу. Частка кредитів агропромисловому комплексу за інформацією Альфа-Банку Україна (Сенс Банку) у портфелі корпоративного кредитування на сьогодні складає 30%. 

 

Банківська система пройшла «краш-тест» та залишається стабільною. З початку війни ліквідність банківської системи зросла на понад 50 млрд грн та наразі перевищує 200 млрд грн. [НБУ/Щомісячний макроекономічний та монетарний огляд, липень 2022 року]. 

 

Результатом стабільної роботи банківської системи є й збереження довіри українців до неї. «Побоювання щодо відтоків коштів не здійснилися, навпаки маємо приріст. Як наголошує голова НБУ Кирил Шевченко, гривневі вклади населення в банках із 24 лютого до 29 квітня зросли на 20% або на 85 млрд грн. < > … Ми з банками на постійній основі оновлюємо плани безперебійної роботи, ураховуючи карту бойових дій, яка змінюється. Але, я впевнений, що наявний у системи запас міцності та підтримка НБУ дадуть змогу їй (банківській системі) впевнено протистояти викликам війни», зазначив він.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!