Блог

Алексей Буряченко: Чи поповнить росія «чорний список» FATF?

Чому це так важливо і чим це загрожує РФ?

3

comments5194

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Вчора, 16 серпня, Верховна Рада України ухвалила постанову №7622 про звернення до членів Групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням коштів (FATF) з приводу вилучення Росії з числа членів FATF та внесення її до переліку країн з високим ризиком. Чому це так важливо і чим це загрожує РФ?

 

Перш за все, потрібно прояснити, взагалі, що це за міжнародна організація і якими питаннями вона опікується. Так, Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Forceon Money Laundering) — це міжурядовий орган, метою роботи якого є розвиток і впровадження на міжнародному рівні заходів та стандартів боротьби з відмиванням грошей.

 

Спочатку пріоритетом FATF була боротьба з відмиванням доходів, отриманих від торгівлі наркотиками. Сьогодні ж діяльність FATF має три головних напрямки:

- розширення дії прийнятих нею рекомендацій на всі континенти і регіони земної кулі;

- перевірка того, як виконуються в державах-членах і як впроваджуються в інших державах заходи для боротьби з відмиванням грошей, засновані на 40 рекомендаціях FATFякі є керівництвом до дії;

- відстеження загальносвітових методів і схем відмивання злочинно нажитих капіталів та розробка контрзаходів.

 

Ключовим документом FATF є рекомендації, які викладені у формі щорічних звітів організації. Одним із напрямків діяльності FATF є визначення так званих некооперативних країн та територій і складання їх переліку, який називають «чорним списком».  Хоч включення країни до «чорного списку» і не приводить до застосування санкцій з боку світового співтовариства, однак воно свідчить про ступінь довіри до неї з боку зарубіжних інвесторів та кредиторів. Також, необхідно зазначити, що FATF засновано країнами «Великої сімки» і вплив там США на прийняття важливих рішень досить вагомий. В спільноту членів FATF входять близько 40 країн, серед них і Китай, і країни, які, так чи інакше, пов’язані з РФ політичними чи економічними зв’язками.

 

Тому, враховуючи вищевикладене, ряд країн можуть не публічно засумніватись у необхідності виключення РФ з FATF, але все не так просто… Звичайно, емісари РФ будуть робити все можливе, щоб не бути виключеними з FATF і тим паче, щоб не попасти в її «чорний список». Тому що, це буде автоматично ставити під сумнів будь-які транзакції, як з РФ так і в РФ! Це поставить міжнародну «чорну мітку» на усіх російських банках, як на «не надійних», «ризикових» та таких, що можливо пов’язані з фінансуванням тероризму та відмиванням «брудних грошей»! Чи болюча ця санкція для РФ, звичайно ТАК! 

 

І на відміну від часткового відключення російських банків від мережі СВІФТ, ця, так-звана, санкція, буде діяти на банківську систему РФ тотально, а не вибірково! Адже, не для кого уже давно не є секретом, що від SWIFT відключили далеко не всі російські банки, перш за все, для продовження розрахунків за енергоносії, та і ті яких відключили, майже одразу знайшли інші варіанти проведення платежів. Так, альтернативні SWIFT системи, це не так зручно, дорожче та займає більше операційного часу, але навіть повне відключення від системи SWIFT, на превеликий жаль, не стане критичною санкцією для банківської системи РФ.

 

А от включення РФ у «чорний список» FATF – це блокування кореспондентських рахунків російських банків по всьому світу, в тому числі і в Китаї. І це вже не обмеження технології передачі фінансових повідомлень, це вже фактично «чорна мітка» всій банківській системі, тобто будь-які технології передачі фінансової транзакції не можуть застосовуватися. І китайські банки, якщо б вони захотіли зберегти свої кореспондентські рахунки в доларах і євро, мусили б закривати кореспондентські відносини із російськими банками.

 

Деякі експерти навіть вважають, що включення Росії у «чорний список» FATF було б значно ефективнішим, аніж включення до списку держав-спонсорів тероризму суто на операційному рівні, але я так не думаю. Я переконаний, в тому, що це два важливих, але все ж таки паралельні треки. Так, вони можуть у багатьох випадках перетинатися і бути взаємозалежними, але, вони все ж досить автономні і абсолютно різні, як за масштабом, так і за політичним рівнем. 

 

Внесення росії в «чорний список» FATF із 20 країн, це звичайно важливо, адже путінській росії саме місце в компанії міжнародних ізгоїв, таких як Іран, Північна Корея, Ботсвана, Гана, Зімбабве, Камбоджа, Пакистан, Сирія та ін., але на мою думку ці два процеси, визнання РФ країною-спонсором тероризму та позбавлення членства, та занесення в «чорний список» FATF, можуть бути дуже взаємозалежними та взаємологічними, якщо так можна висловитись… Як це працює? Якщо FATF прислухається до звернення ВРУ та групи Єрмака-Макфола, яка також уже давно і предметно займається цим питанням, і позбавить, або хоча б припинить членство РФ в FATF, це, точно, пришвидшить прийняття Держдепом США відповідного рішення про присвоєння путінській росії офіційного статусу держави-спонсора тероризму і, як наслідок, скоріш за все, на наступному своєму засіданні FATF буде уже більш рішучою, адже, занести країну спонсора тероризму у свій «чорний список» було б, погодьтесь, досить логічною дією…

 

Отже, робимо висновок, що така ініціатива від Офісу Президента України та ВРУ про позбавлення РФ членства в FATF та занесення її до «чорного списку» цієї міжнародної організації, а отже і обрізання її від значної частини міжнародних кредитних ресурсів, понижаючи статус та рівень довіри до неї, точно, на часі і є абсолютно обґрунтованою! І я глибоко переконаний, що в FATF приймуть вірне та справедливе рішення, розуміючи скільки біди та страждань путінська росія принесла Україні та кожному українцю регулярними актами геноциду та терористичними атаками на мирні міста та села, лікарні та дитячі садочки, школи та університети… Усі міжнародні інституції, тим паче, тісно пов’язані з західним світом, такі як FATF, мають консолідуватися і прийняти важливі для спільної перемоги над агресором світоглядні рішення! Ховатися і говорити, що фінанси поза політикою, чи, тим паче, війною, уже точно ні в кого «язик не повернеться»! 

 

І на останок, я вірю, що у нас усе вийде і ми СПІЛЬНО, крок за кроком, по всім фронтам, звільнимо нашу землю та людей, а потім і відбудуємо оновлену справедливу Україну майбутнього! Слава Україні! Слава патріотам! Слава державникам!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!