Блог

Алексей Буряченко: Чи «зіграло свою роль» МАГАТЕ? Ядерний тероризм росіян. За межею адекватності-2

Місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – підсумки.

3

comments5824

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ну що ж, місія МАГАТЕ, хоча і зі створеними російськими окупантами складнощами, але все ж змогла добратись до Запорізької АЕС. А сам гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, навіть встиг зробити проміжний звіт і покинути територію станції. Давайте оцінимо ситуацію на сьогодні і спробуємо проаналізувати та спрогнозувати можливий сценарій подальшого розвитку подій. 

 

Як на мене, перш за все, потрібно відзначити мужність членів делегації МАГАТЕ, які не зважаючи на усі перешкоди і навіть можливу небезпеку для власного життя, все ж, вирішили їхати на станцію через масивні обстріли маршруту зі сторони російських окупантів-терористів. Це, дійсно, вартує поваги. Адже, із повідомлень ГУР ми знаємо, що вчора із самого ранку окупанти масовано обстрілювали не тільки маршрут проїзду місії, а і мирні жилі кварталу Енергодару та територію самої ЗАЕС! Тобто, ще до початку роботи місії росіяни всіляко показували усьому світу, що вони нікуди зі станції йти не збираються, а місія, краще б подумала про свою безпеку і, взагалі, відмовилась від ідеї моніторингу ситуації на ЗАЕС. Але місія настирно, долаючи штучно створені окупантами перешкоди, продовжувала просуватись в напрямку АEС і вчора їй таки це вдалося. Забігаючи наперед, тільки скажу, що місії, точно, вдалося далеко не все, але про все по-порядку.

 

Важливим, а, можливо, і визначальним фактором для легітимності місії стало те, що незважаючи на категоричну позицію Москви, Гроссі однозначно заявив, що місія до ЗАЕС буде їхати тільки через Київ! І, дійсно, після виступу Президента України Володимира Зеленського на Радбезі ООН, світове співтовариство однозначно зайняло позицію України і у мене уже, відверто кажучи, не було жодного сумніву, що місія МАГАТЕ поїде саме через Київ... так і сталося.

 

Також, надзвичайно важливо, що у гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та Президента України Володимира Зеленського, напередодні висування місії на ЗАЕС відбулась важлива розмова в якій були зафіксовані пріоритети цієї місії, не тільки для України, а і для всього цивілізованого світу - це створення демілітаризованої зони навколо станції, і взяття станції під постійний нагляд та контроль українською стороною та представниками місії МАГАТЕ. Тільки такий алгоритм дозволить звільнити світ від постійної терористичної ядерної загрози зі сторони російських окупантів-терористів!

 

Ці пріоритети підтвердив у своїй промові і Президент України Володимир Зеленський: "Чорнобильська станція і 4 робочі АЕС. До діяльності жодного з цих об’єктів у МАГАТЕ ніколи не було зауважень, поки Росія не вдерлася на нашу територію й не принесла сюди своє божевілля. Коли нарешті з території Запорізької АЕС вийдуть російські військові, коли вони заберуть свою зброю, боєприпаси, коли вони припинять обстріли Енергодара та сусідніх районів і свої провокації, Запорізька станція зможе повернутися до цілком безпечної роботи, яка й була завжди під контролем України".

 

Також, важливим маркером об'єктивності оцінок роботи місії, як для української сторони, так і для, світової спільноти, було долучення до роботи місії міжнародних журналістів, але цього, на превеликий жаль, не сталося... Окупанти категорично заборонили журналістам долучитись до роботи місії на території станції, а весь моніторинг ЗАЕС за участі Гроссі відбувся всього за дві години під пильним наглядом військових, російських пропагандистів, колаборантів та псевдо-місцевих мешканців! З фактично взятими в заручники українськими працівниками станції так місії поспілкуватись і не вдалось... Що скажете, провал, чи, просто, Гроссі і Ко просто дуже боялись за власні життя і намагались самі якнайшвидше покинути захоплену російськими терористами АС? Покаже тільки час, але переконаний, усе не так просто.

 

Чи боялись члени делегації за власні життя, звичайно так і це очевидно. Але візит гендиректора МАГАТЕ на ЗАЕС носив більше символічний характер і, звичайно, він не збирався довго затримуватись на захопленій терористами атомній електростанції більше того часу, що було базово необхідно, щоб не завершити, а покласти ПОЧАТОК роботи місії! І така комбінація, точно, не входила в плани Кремля, адже для ЗМІ Гроссі заявив, що: "Група експертів залишилася на ЗАЕС до 4 чи 5 вересня для оцінки ситуації, а на станції планують забезпечити постійну присутність працівників організації."

 

Тобто, переводячи на звичайну мову, МАГАТЕ чхати на позицію російських окупантів і місія буде тривати, не день, як того вони хотіли, а стільки скільки потрібно! І я нагадаю, що у цієї місії РОЗШИРЕНІ повноваження, а це означає, що вона здійснює не тільки моніторинг, а і за необхідності аварійний ремонт та забезпечує безпекову складову на станції. Тобто, виконує свою ключову функцію - унеможливлення рашистськими терористами здійснення ядерного шантажу окупувавши найбільшу АС в Європі!!!

 

Так, на перший погляд, місія МАГАТЕ не виконала поставлених завдань по створенню навколо АЕС демілітаризованої зони та взятті під спільний контроль АЕС українською стороною і представниками МАГАТЕ, попередньо вигнавши звідти російських терористів-окупантів, але зробила вона, насправді не мало, а місія, нагадаю, ще продовжується! Більше того, переконаний, що Гроссі та інші члени делегації відобразять у своїх звітах усі обстріли російської сторони, як їх завчасно погодженого маршруту, так і обстріли мирних кварталів Енергодару та території ЗАЕС! Також, думаю, згадають про трьохгодинний простій на блокпосту під постійним ризиком обстрілів і, звичайно, згадають про "двогодинну екскурсію" під дулами автоматів та не бажання запустити на територію журналістів! Це все в сумі буде трактовано однозначно - не допуск журналістів та членів самої місії до здійснення повноцінного моніторингу - це фактичне визнання своєї відповідальності та провини за даний безпрецедентний міжнародний акт ядерного шантажу!

 

Захоплення найбільшої АЕС в Європі - це не жарти, а не бажання окупантів покинути станцію та передати її під контроль України та МАГАТЕ, створивши при цьому демілітаризаційну зону, буде трактуватись однозначно – санкційний тиск на росію має бути більш рішучим, а РОСАТОМ має взагалі потрапити в усі можливі "чорні списки"! 

 

Резюмуючи, скажу тільки одне, боротьба за Україну і одночасно за світову безпеку продовжується! Перші обережні кроки зроблені, але, глибоко переконаний, що наступні будуть більш рішучі і ніхто терпіти терористів на АС в центрі Європи точно не буде! Ми не спинимось у тиску на світову спільноту, адже саме ми зараз воюємо та проливаємо кров на цінності, про які нам так довго казали на Заході! Час об'єднуватись та показати державі-терористу російській федерації, що це її остання захопницька війна, путінська недо-імперія має пасти раз і на завжди!

 

P.S. Доєдную до допису вчорашній тематичний ефір на каналі Громадське Інтерактивне Телебачення в якому ми аналізували поточну ситуацію на ЗАЕС і я навіть спрогнозував, що незважаючи на офіційні заяви російської сторони місія МАГАТЕ їде точно не на один день... так і сталося. Отже, також, рекомендую до перегляду. Посилання на ефір (дивитись з 56 хв.): / https://www.youtube.com/watch?v=l7kRQi66Bs4&t=3552s

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!