Блог

Вікторія Гриб: Чотири місяці без пенсії через чужу помилку та недосконалість законодавства

Сотні тисяч пенсіонерів наразі очікують, коли ж нарешті запрацює Порядок дистанційної верифікації особи для поновлення пенсійних виплат.

0

comments4213

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Чотири місяці без пенсії через чужу помилку та недосконалість законодавства: історія української пенсіонерки, яка у віці 85 років залишилася без пенсійних виплат через чужу чиновницьку помилку, вражає своєю абсурдністю. Автоматично поновити виплати виявилося неможливо — жінка мешкає на окупованій території.

Саме тому вже третій місяць листуюсь з Пенсійним фондом через відсутність порядку дистанційної верифікації за дистанційними заявами пенсіонера, зокрема в режимі відеоконференцзв’язку. Питання стосується осіб, виплату пенсій яким було припинено в період з 1 серпня 2022 року. Кабмін дозволив відновити виплати за дистанційними заявами з використанням підпису «Дія.Підпис» або через веб-портал ПФУ, у разі встановлення особи пенсіонера у режимі відеоконференцзв’язку. Але на практиці це не працює, бо – уявіть собі – Пенсійний фонд досі не спромігся розробити відповідний порядок, хоча Кабмін вже давно анонсував відповідні зміни.  

Отже, реально є два шляхи: перший – врегулювати питання постановою Кабміну; другий – проголосувати законопроєкт 9453, який саме визначає процедуру фізичної ідентифікації.

До речі, пікантність історії пенсіонерки, яку я розповіла на соціальному комітеті Ради, полягає в тому, що жінка принципово відмовилася від російської пенсії! Усе, чого вона очікує від нас — виплат, які вона сумлінно заробляла упродовж життя.

Сотні тисяч пенсіонерів наразі очікують, коли ж нарешті запрацює Порядок дистанційної верифікації. Але це лише часткове розв'язання проблеми. По-перше, не всі пенсіонери розуміють, що таке “дистанційна заява з використанням підпису «Дія.Підпис» або “вебпортал ПФУ”. Значно простіше встановити особу у режимі відеоконференцзв’язку. Але й тут халепа – не в кожного є доступ до інтернету, а отже необхідно шукати wi-fi та просити сторонньої допомоги для встановлення стійкого зв'язку.

Але без цього не обійтися, адже українська пенсія — чи не єдине, що рятує літніх людей від голодної смерті на окупованих територіях. Особливо тоді, коли вони відмовляються від російських паспортів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!