Блог

Алексей Буряченко: Економічні баталії або «танці» навколо Гулівера

БЕБ VS нардепів.

2

comments2407

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

“Тиск на бізнес шкідливий для відновлення України, адже саме бізнес залучає на це кошти”, – посол США Брінк

 

Саме з цієї цитати хочу розпочати сьогоднішню розповідь про те як, навіть під час війни, навіть після публічної позиції Президента України Володимира Зеленського та відповідного рішення парламентської ТСК з захисту прав інвесторів, деякі наші правоохоронні органи, а конкретно недореформований БЕБ (Бюро економічної безпеки), продовжує гнути свою сумнівну лінію по відношенню до бізнесу, який намагаються виживати під час війни, ще і підтримувати нашу армію.

 

Так, для справедливості одразу зазначимо, що всі не янголи і в понятійній, і в юридичній площині у всіх до всіх можуть бути досить обґрунтовані претензії — але “віджимати” працюючий ТОП-бізнес в центрі Києва, це уже, мабуть, занадто! Але усе по-порядку...

 

Працюючий бізнес, оціночна вартість якого складає, близько, 6 млрд. грн., намагаються заблокувати/арештувати та передати в управління АРМА, за підозрою в ухиленні від сплати податків на суму 145,8 млн. грн. Нічого не покоробило?)) Ідемо далі!

 

Кредитні гроші за які свого часу був фізично побудований бізнес, про який сьогодні піде мова, давали державні банки — Ощадбанк та Укрексімбанк, які категорично проти арешту та передачі цього діючого активу в АРМА. Оскільки, за щомісячний платіж за кредитом в сумі 40 млн. грн. можна забути, а тіло кредиту, виплата по якому розрахована до 2044 року., за офіційною інформацією заступника голови правління Ощадбанку Андрія Мілютина, з великою вірогідністю, так і залишиться непогашеним! І, так, абсолютно точно такі дії БЕБ наносять прямі збитки державі, але це тільки верхівка айсбергу.

 

Мова сьогодні піде, як ви мабуть уже здогадалися, про резонансний кейс “наїзду” БЕБ на БФК “ГУЛІВЕР”, який знаходиться в самому центрі Києва і є надзвичайно ліквідним активом, навіть під час війни.

 

Для довідки: БФК “Гулівер” розташований у центрі Києва, був введений в дію у 2013 році. Комплекс об'єднує дві вежі бізнес-центру категорії А, одна з яких має 33 поверхи, і ТРЦ на 10 поверхів. Площа БФК 157,4 тис. кв. м. Forbes Україна вказував, що довоєнна оцінка Гулівера становила від $142 млн до $350 млн. (https://ru.interfax.com.ua/news/economic/982899.html )

 

Тепер ви розумієте за який “солодкий” актив іде мова і що стоїть зараз на кону? Але коли народні депутати на ТСК запитали у БЕБ, а в чому така нагальна потреба передавати “ГУЛІВЕР” в управляння АРМА, він же працює, дає можливість працювати суміжному бізнесу і платить усі податки? Зрозумілої відповіді так ніхто і не отримав...

 

Адже, погодьтеся, як може раціонально обґрунтувати арешт та передачу управління успішно працюючим активом, який коштує 6 млрд.грн. за сумнівну заборгованість у 145,8 млн.грн.? Тим паче, якщо податкова цей борг офіційно не підтвердила!

 

Ніби, в підтвердження наших слів, на засіданні відповідної ТСК Верховної Ради України її голова Галина Янченко, зазначила:  «Чому БЕБ раптом вирішило передати заарештований актив, з доходу якого щомісяця сплачується 40 млн грн кредиту до державних Ощадбанку та Укрексімбанку, — абсолютно незрозуміло». (https://biz.nv.ua/ukr/consmarket/parlamentska-speckomisiya-peredacha-gullivera-mozhe-zavdati-shkodi-derzhavnomu-byudzhetu-50420946.html )

 

Більше того, парламентською ТСК з питань захисту прав інвесторів і взагалі ставиться під сумнів позиція БЕБ, і розрахунки за якими вони нарахували відповідну суму несплачених податків: "За сумнівними розрахунками БЕБ звинувачує компанію в несплаті податків на 146 млн грн. Одночасно ДПС видає компанії довідку про відсутність будь-яких заборгованостей. Однак на підставі необґрунтованих звинувачень БЕБ хоче відібрати у власника і віддати в АРМА бізнес-центр вартістю в майже 6 млрд гривень. Це виглядає як спроба рейдерства бізнесу через АРМА", - наголосила народний депутат, голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко. (https://blogs.pravda.com.ua/authors/yanchenko/664b9804246b6/ )

 

Більше того, зазначалося також, що спроба передати БФК “ГУЛІВЕР” в управління АРМА схожа на спробу рейдерства працюючого бізнесу: «Я пам’ятаю часи, коли АРМА активно використовувалася для рейдерства чужих працюючих бізнесів. Ми поклали два роки роботи парламентської спецкомісії, щоб припинити цю ганебну практику. І ось знову, так схоже, правоохоронці у зв’язці з АРМА беруться за старе. Цю практику необхідно припинити», — наголосила Янченко.

 

Так, передача активу АРМА згідно з чинним законодавством зробить неможливим подальше погашення кредиту і призведе до значних збитків для обох державних банків. Тому банк виступає проти передачі об'єкта до АРМА.

 

"Можливі збитки держави від таких дій правоохоронців оцінюються у близько 130 млн доларів", - наголосив народний депутат Ігор Фріс.

 

Своєю чергою, народний депутат Олександр Ковальчук також вважає, що не можна допустити передачу ТРЦ в управління АРМА. "Не знаю жодного кейсу, де б АРМА принесла додаткові кошти в бюджет, як управлінець або продавець державного майна. Те, що вони мають багато активів - це факт. А от те, скільки і як ефективно передається в управління - великий знак питання", - додав Ковальчук. (https://www.rbc.ua/rus/news/spetskomisiya-vr-zahistu-prav-investoriv-1716445759.html )

 

Я не даремно навів вам таку велику кількість цитат народних обранців, які працювали у вищезгаданій ТСК ВРУ, стосовно цього кейсу. Оскільки, і дійсно, тут, на мою думку, має місце певна маніпуляція з боку БЕБ і видання бажаного за дійсне. Особливий суспільний резонанс ця ситуація отримує коли стає зрозумілим, що жодних порушень зі сторони  БФК “ГУЛІВЕР” не побачили в податковій службі, про що дали офіційну інформацію на запит ТСК.

 

На фоні того, що нашій державі зараз, як ніколи, потрібен працюючий бізнес, а  Кабмін робить усе можливе і неможливе для стабілізації бізнес-клімату, цей кейс з Гулівером виглядає особливо показово!

 

А коли Президент України Володимир Зеленський оголошує мораторій на “маскі-шоу”, необхідність змін до закону про БЕБ та «обмеження тиску на легальний бізнес» -- його що, хтось погано чує, чи проблеми зі слухом? (https://forbes.ua/news/moratoriy-na-maski-shou-zmini-do-zakonu-pro-beb-zelenskiy-ozvuchiv-rishennya-rnbo-shchodo-tisku-na-biznes-23012024-18731 )   

 

Некомпетентність наших недореформованих правоохоронних органів може нам забагато коштувати! Адже, за такими “показовими кейсами” дуже люблять стежити наші партнери і коли вони це бачать, у них можуть початися “проблеми з мотивацією” по підтримці України, яка нам зараз так потрібна.

 

Посол США в Україні Бріджит Брінк наголосила, що для відновлення нашої держави потрібні чималі кошти, які можна залучити за допомогою бізнес-середовища. За підрахунками Світового банку, йдеться про 486 мільярдів доларів. "Це величезні гроші. Ніяким донорам чи урядам це не вдасться заповнити. І єдине, що може це заповнити – це приватний сектор", – наголосила американський посол. Брінк підкреслила, що дуже важливо, щоб в Україні було здорове "бізнес-середовище, яке має намір залучити ці іноземні інвестиції". Забезпечити захист бізнесу від посягань має судова система, а також податкова, митна та інші служби, які повинні працювати чесно. (https://lb.ua/economics/2024/02/20/599471_tisk_biznes_shkidliviy.html)

 

Важко не погодитись з пані Бріджит Брінк, а зазначає вона абсолютно правильні та логічні речі — боріться з внутрішньою корупцією та неефективністю, тільки так ви зможете перемогти у цій війні і відбудувати вільну та незалежну Україну!

 

Вищезазначений кейс красномовно доводить, що зупинити «каток» БЕБа проти українського бізнесу без радикальних рішень не можливо. В той час як Президент України ухвалює рішення з метою захисту бізнесу, недореформований БЕБ підставляє його кожною новою спробою його “віджати”. І якщо про це не говорити, то подібні “ініціативи” таких горе правоохоронців можуть масштабуватися на всю країну, що “м’яко кажучи” було б дуже не бажаним.

 

P.S. Для мене цей випадок, намагання знайти справедливість легальним бізнесом, особливо цікавий тим, що ВРУ, податкова та державні банки, стали на сторону бізнесу, що раніше було рідкістю. Це безумовно важливий та гарний сигнал.

 

Тепер справа за судом — це і стане одним із тих маркерів, які засвідчать, чи підлягають вони системному перезавантаженню, чи уже зробили необхідні висновки, що служити, перш за все, необхідно, не - $, а інтересам держави та громадян.

 

Ми очікуємо одного — справедливого та законного рішення.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!