Блог

Алексей Буряченко: Трубне протистояння в Укргазвидобуванні. Нова закупівля – старі правила

Економічні хроніки війни.

3

comments2147

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні буде трохи містики, трохи відвертого “трешу” та правового нігілізму, одним словом, усе як ви любите.)) Мова сьогодні піде про, уже давно нам знайоме, державне Укргазвидобування, про юридичні “фінти” якого із закупівлями ми писали уже не один раз, але не тільки.

 

Не слідкувати за судовими процесами Укргазвидобування, по ухиленню від виконання законного рішення Антимонопольного комітету України та суду, ми просто не можемо. Адже, два рази відміняти свої ж торги, скоріш за все, по причині невиграшу наближеної до них олігархічної компанії, випадок досить резонансний, погодьтеся... особливо під час війни.

 

Але Укргазвидобування пішло далі. Щоб ви думали? Вони всупереч закону, рішенню АМКУ та рішенню суду ВТРЕТЄ оголосили торги по одним і тим самим позиціям! 

 

Побачивши в ЗМІ інформацію про оголошенню третіх торгів, я одразу не повірив, що такий юридичний “треш” взагалі можливий, але так, ця інформація, і правда, відповідає дійсності. Як пише UNN: “Укргазвидобування незаконно оголосило вже треті торги на одну і ту саму трубу” (https://unn.ua/news/ukrhazvydobuvannia-nezakonno-oholosylo-vzhe-treti-torhy-na-odnu-i-tu-samu-trubu-ekspert-z-pytan-enerhetyky ).

 

Але те, що ЗМІ і небайдужі експерти витягують цей факт “на світло” комусь дуже не подобається, оскільки по багатьом супутнім ознакам, ми бачимо як “зачищається” по цій темі медійне поле. От для прикладу, через пошукову систему Google, можна встановити, що, буквально вчора (24.05.24), на сайті видання ГЛАВКОМ, була стаття під назвою: “Укргазвидобування” оголосило вже треті торги на одну і ту саму трубу. Експерт пояснив причину” (скрін), а зараз цієї публікації уже не існує і при переході на неї попадаєш на зовсім іншу статтю під назвою: “Окружение Путина объяснило, при каких условиях диктатор готов заморозить войну”. Містика?)) Не думаю. Таке відбувається, коли хтось цілеспрямовано зачищає повідомлення в ЗМІ (https://glavcom.ua/ru/news/okruzheniye-putina-obyasnilo-pri-kakikh-usloviyakh-diktator-gotov-zamorozit-voynu-1002147.html )

 

Більше того, в багатьох ЗМІ, в тому числі, на сайті “СУСПІЛЬНЕ ПОЛТАВА”, також вчора (24.05.24), розміщено інформацію про черговий скандал в Укргазвидобуванні -- На Полтавщині кількох працівників Укргазвидобування підозрюють у розкраданні газового конденсату”.

 

Це не забагато “зашкварів” для одного Укргазвидобування? Може потрібно уже робити якість оргвисновки?

 

Але повернемося до “третьої закупівлі” та нагадаємо ретроспективу цього питання.

 

Як я уже писав раніше, у серпні 2023 року державне Укргазвидобування (дочірня структура Нафтогазу) оголосило про проведення тендерної закупівлі 24Т-004 на закупівлю обсадних труб діаметром 244,48мм (номер у Прозорро UA-2023-08-30-007940-a). Бюджет закупівлі склав майже 2,3 мільярди гривень.

 

Торги пройшли, але Укргазвидобування, скоріш за все, через небажання укладати договір із «не своїм» учасником - американською компанією Vorex – ці торги, зухвало та всупереч чинному законодавству України, скасувало. Протиправність такого рішення підтверджена Антимонопольним комітетом та судом. Ґрунтовно цей кейс ми розбирали раніше, кому цікаво, можна ознайомитись за посиланням (https://comments.ua/ua/blog/trubniy-endshpil-noviy-vitok-protistoyannya-oligarhi-lyutuyut-2946.html ).

 

Як виглядає технічна сторона питання? В цьому нам допоможе розібратися енергетичний експерт Юрій Корольчук, який у себе на сторінці в мережі Фейсбук зробив детальний опис ситуації з хронологією подій. (https://www.facebook.com/share/p/gmp1H2VVq5LByXG2 )

 

Так, враховуючи вищевикладене, встановлено, що   03.11.2023 АТ «Укргазвидобування» протоколом уповноваженої особи прийняло рішення скасувати публічну закупівлю із посиланням на «потребу в перегляді закуповуваних обсягів трубної продукції» та «перерозподілу обсягів закупівлі та відповідне лотування закупівлі зі зміною технічних вимог до предмету закупівлі, зокрема в частині вимог до рівня випробувань газогерметичних з’єднань з типом ущільнення метал-метал у відповідності до окремих лотів». Вказане означало, що АТ «Укргазвидобування» скасувало торги через те, що начебто йому треба було перерозподілити трубу по лотам (навіщо?) та частково зменшити кількість (хоча це можна зробити додаткової угодою у рамках існуючої закупівлі). Замість всього обсягу труби з найвищими вимогами до випробувань муфтових газометричних різьбових з’єднань CAL4, він мав намір в подальшому закупити частину труби за CAL4, а частину за застарілим стандартом CAL2, що для видобутку газу в умовах українських родовищ є абсолютно неприйнятним.

 

Така підстава для скасування публічних торгів є незаконною. Vorex звернулась до АМКУ із скаргою на рішення АТ «Укргазвидобування» про скасування закупівлі і 28.11.2023 АМКУ рішенням 19134-р/пк-пз задовольнив скаргу Vorex та зобов'язав АТ "Укргазвидобування" скасувати своє незаконне рішення про відміну тендеру.

 

І що ви думаєте Укргазвидобування виконало абсолютно законне рішення АМКУ? Звичайно ні.

 

Замість виконання вищевказаного рішення АМКУ, АТ «Укргазвидобування» оскаржило його до Київського окружного адміністративного суду. Проте 03.04.2024 суд прийняв рішення, яким відмовив АТ «Укргазвидобування» у задоволенні позову проти АМКУ.

 

Таким чином, і АМКУ, і Київський окружний адміністративний суд підтвердили протиправність дій АТ «Укргазвидобування». І цей факт надзвичайно важливий у цій справі.

 

Отже, так і не закінчивши попередні торги 24Т-004, 18.01.2024 АТ «Укргазвидобування» оголосило про проведення двох нових торгів на закупівлю тих самих обсадних труб діаметром 244,48мм виготовлених за CAL4 :

  • Торги № 24Т-095 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-015376-a);
  • Торги № 24Т-096 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-015851-a),
  • та,  двох нових торгів на закупівлю тих самих обсадних труб діаметром 244,48мм виготовлених за CAL2 :
  • Торги № 24Т-093 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-012700-a);
  • Торги № 24Т-094 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-014403-a).

 

Предметом закупівлі нових торгів № 24Т-093 та № 24Т-094 є ті самі обсадні труби, які мали бути закуплені у рамках скасованого тендеру 24Т-004, проте зі зниженими вимогами до випробувань муфтових газометричних різьбових з’єднань (з CAL4 до CAL2) та зменшеними строками поставки, що може відповідати інтересам тільки такого постачальника, у якого така труба вже лежить готова на складі. І це при тому, що державна закупівля має передбачати строки поставки товару з урахуванням його виготовлення та доставки.

   

Враховуючи вищевказані факти та відверті маніпуляції з умовами торгів зі сторони Укргазвидобування, що підтвердив АМКУ, на початку квітня Vorex оскаржила до Господарського суду м. Києва призначення чотирьох публічних торгів - 24Т-093, 24Т-094, 24Т-095, 24Т-096 і суд, абсолютно законно і справедливо, не дав Укргазвидобуванню підписати будь-які договори за результатами незаконно проведеної другої закупівлі на обсадні труби, які мали бути закуплені ще за тендером 24Т-004, де перемогли, можливо, «не ті, що треба». Що ж, суди, виявляються, можуть позитивно дивувати, а отже, ще не все з ними так погано... Хоча, не будемо поспішати і побачимо чим завершиться ця “епопея” по-факту.

 

Оскільки, на цьому Укргазвидобування не зупинилося і, складається враження, що 16.05.2024, остаточно пішла ва-банк, оголосивши ще один, ТРЕТІЙ, тендер на закупівлю тих самих обсадних труб діаметром 244 мм –  тендер 24Т-222 (ідентифікатор UA-2024-05-16-002330-a). Оскільки, як ми уже писали раніше, з першого і другого разу, скоріш за все, не змогло протягнути “потрібного” переможця - Інтерпайп. Якщо у попередніх закупівлях строки доставки були 120-180 днів, то у третіх торгах такі строки складають 60 днів. Жоден іноземний виробник (який готовий пропонувати нижчу для українського бюджету вартість) не спроможний виробити та доставити трубу у такі стислі строки. Вимога у 60 днів може бути прописана тільки в інтересах одного виробника – Інтерпайп. Як сказали би юристи, у матеріальному світі фізично інших виробників, спроможних здійснити таку поставку, немає.

 

Зі сторони така юридична “дичина” в стилі відвертого правового нігілізму з боку державного Укргазвидобування, виглядає топорним жестом відчаю і розумінням, що у законно-правовий спосіб досягнути потрібного їм результату (вказаного вище), скоріш за все, не вдасться. Отже, потрібно іти на ризик, але довести справу “до кінця” за будь-яку ціну! Тим паче, як я уже писав раніше, платити, у разі чого, нанесені збитки вони будуть все одно не зі свого карману, а з державного... І усе б нічого, ми уже до такого давно звикли за останні 30 років, що усе і усім зходить з рук. Але зараз війна, а умисне нанесення збитків державі під час війни — це, як на мене, потрібно кваліфікувати, як мародерство і застосовувати санкцію без застави та з конфіскацією майна! Щоб показовим прикладом дати зрозуміти, що корупція чи підігравання олігархам, ні під час війни, ні після її завершення, уже не пройдуть!   

 

І на останок риторичне питання. Укргазвидобування постійно зазначає про нагальну потребу в обсадній трубі діаметром 244 мм. І якщо ця труба так потрібна, чому б просто не виконати закон, рішення АМКУ та рішення суду, а не грати в “доганялки”?

 

Можливо через суспільний резонанс нам вдасться схилити ситуацію на бік держави, справедливості і закону. У всякому разі, я на це дуже сподіваюся і продовжуватиму слідкувати за цим складним, але дуже цікавим кейсом. І, звичайно, повідомлятиму усе те що вартує вашої уваги.

 

Бережіть себе і на зв’язку! Слава Україні!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!