Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Яка мета земельної реформи? Кому вона потрібна?

0

comments5740

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня.

Головною подією тижня в Україні, на мою думку, стало введення в Україні ринку землі з 1 липня.

Головне питання у введенні ринку, чи правильніше сказати обігу сільськогосподарської землі, а він сприятиме розвитку села, чи знищить село.

Є багато прихильників ринку землі, а чинна влада взагалі називає це великою земельною реформою. Побачимо чим ця велика реформа завершиться, але практика проведення реформ в Україні демонструє не зовсім втішні результати, особливо коли цю реформу не розуміє і не підтримує більшість громадян, що показують соціологічні дослідження.

Крім того, від чинної влади вже є пропозиції збільшити розмір податку за землю, тобто ринок ще не запрацював, а вже влада планує "обдирати" землевласників.

До того ж, ситуація з купівельною спроможністю фермерів, м'яко кажучи, не дозволить їм бути конкурентними на цьому ринку, бо влада не створила для них сприятливих умов, зокрема і в отримані кредитних грошей за низьким ставками, а ще краще безпроцентних, хоча ніби говорять, що кредити можна отримати. Скоро побачимо.

Тому виникає питання, а що розпочалося в Україні 1 липня 2021 року, продаж(обіг землі) чи розпродаж.

Політичні опоненти чинної влади, у першу чергу партія Батьківщина, яка вже ініціювала проведення земельного референдуму, який влада заблокувала, може зробити питання продажу землі одним з головних у своїй політичні боротьбі з владою. Юлія Тимошенко вже закликала українців не продавати свої земельні паї. Але, якщо відбудеться збільшення податку на землю, яке планує чинна влада, ми фактично станемо свідками дій влади з примусу громадян продавати свою землю.

Питання землі, на мою думку, є дуже важливим і може реально вплинути на майбутнє України. З того, що запропоновано і як все відбувається, Україна замість того, щоб стати впливовим гравцем на світовому ринку сільськогосподарської продукції, забезпечити свої внутрішні потреби, може перетворитись на сировинну базу для інших учасників цього ринку.

Можливо, що саме усунення України з цього ринку, її потенціалу і є головною причиною вимог наших так званих партнерів у проведенні так званої земельної реформи у такий спосіб...



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!