Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Справа "вагнерівців" стала ахіллесовою п'ятою влади.

0

comments4218

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня

Головною подією тижня в Україні, на мою думку, став початок нового політичного сезону із відкриття шостої сесії Верховної Ради та появою у порядку денному справи «вагнерівців».

Американський канал CNN опублікував власне розслідування щодо справи «вагнерівців». Для підготовки цього розслідування CNN поспілкувалися з трьома колишніми українськими розвідниками, а також американськими високопосадовцями. За оприлюдненими даними серед «вагнерівців» були найманці, які були причетні до збиття малайзійського пасажирського літака MH17, на борту якого загинули 298 людей.

Реакція на матеріал CNN в Україні була неоднозначною. Якщо опозиція одразу почалазнову  вимагати створення окремої ТСК для розслідування зриву операції із затримання "вагнерівців", то влада поставила під сумнів матеріал CNN стосовно достовірності, новизни і натякає про можливу причетність ФСБ, а також намагається цю тему замовчувати в українських ЗМІ.

І  виникає питання, чому знову заговорили про справу «вагнерівців» наші західні партнери? Напередодні Bellingcat анонсував оприлюднення свого розслідування, а тепер один  з провідних американських медіа. Тема «Вагнергейта» може бути  застосована під час перемовин з українською владою  для тиску на неї. Фактично справа «вагнерівців» стала ахіллесовою п’ятою для чинної української влади. А оприлюднення матеріалів може мати не просто негативні наслідки для вищого керівництва країни, але й для репутації України.

У будь-якому випадку, українська влада сама загнала себе у глухий кут, коли ще минулого року повністю заперечувала сам факт існування такої операції. Тепер рівень недовіри до заяв, коментарів представників чинної влади настільки великий, що опозиція обов’язково знову буде продовжувати прицільно бити по цій ахілесовій п’яті влади, звинувачуючи вище керівництво у державній зраді.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!