Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments4740

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. КНДР

На вихідних Пхеньян успішно здійснив випробування  нової крилатої ракети дальнього радіусу дії. Про це повідомило у понеділок, 13 вересня  офіційне інформаційне агентство KCNA. Це перші випробування з березня цього року. Експерти вважають, що ці крилаті ракети, якщо вони будуть підтверджені, становитимуть технологічний прорив для Північної Кореї, що вже викликало занепокоєння і Вашингтону, і Токіо.

  1. Норвегія

13 вересня тут відбулись парламентські вибори на яких правляча партія на чолі з прем’єр-міністром Ерною Солберг програла і посіла друге місце. Перемогу здобула Робітнича партія   Йонаса Гара Стьоре, яка і буде формувати новий уряд і змінить на посаді глави уряду Ерну Солберг, що керувала урядом протягом останніх восьми років. Хоча у скандинавських країнах буває і уряд меншості.

  1. США

14 вересня Нью-Йорку відкрилася 76-та сесія Генеральної асамблеї ООН. Однією з головних питань,  окрім питання боротьби з пандемією Ковід-19, буде обговорення ситуації в Афганістані після захоплення влади «Талібаном».

  1. Китай

Три китайські астронавти завершили, у четвер, 16 вересня, рекордну тримісячну місію в космосі на будівництві китайської космічної станції.

  1. Іспанія

У середу, 15 вересня,  глава уряду Іспанії Педро Санчес відвідав столицю Каталонії Барселону, щоб зустрітися з президентом регіону Пере Арагонесом, та спробувати вирішити політичний конфлікт. Як і щороку, починаючи з 2012 року, каталонські сепаратисти пройшли вулицями Барселони.  11 вересня, як і щороку, починаючи з 2012 року, прихильники незалежності Каталонії пройшли вулицями Барселони у день Діади, національного свята Каталонії, їх було більше 100 000 за даними місцевої поліції, 400 000 за даними організаторів акції.

  1. Великобританія

США, Австралія та Велика Британія оголосили у середу ввечері, 15 вересня, про укладення партнерства з безпеки в Індо-Тихоокеанській зоні. Це перший дипломатичний успіх прем’єр-міністра Бориса Джонсона після Brexit.

  1. США

 У четвер, 16 вересня, о 02:03 за київським часом з космічного центру імені Кеннеді у Флориді відбувся запуск космічного корабля  Crew Dragon компанії Ілона Маска SpaceX з чотирма аматорами-астронавтами на борту. Фактично космічний туризм став реальністю. 18 вересня, у суботу, вони повернулись на Землю після трьох днів перебування у космосі.

  1. Франція

Міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан на вимогу президента Еммануеля Макрона викликав для консультацій у Париж французьких послів у США та Австралії. Причиною такої безпрецедентної дипломатичної кризи стало оголошення  15 вересня про створення США, Великобританією та Австралією оборонного альянсу AUKUS . В рамках цього альянсу Австралія скасувала контракт на закупівлю дванадцяти французьких підводних човнів  на суму 56 мільярдів євро, укладений  у 2016 році, хоча вже витратила 1,8 млрд. доларів на цей проект.

  1. Аргентина

Президент Аргентини Альберто Фернандес  тиском віце-президента Крістіни Кіршнер, яка була президентом країни у 2007-2015 роках, і оголосив про зміну шести своїх міністрів у п'ятницю, 17 вересня. Таке рішення стало наслідком катастрофічної поразки владної партії  на первинних  виборах минулої неділі. Після п'яти днів відкритої війни між президентом Аргентини та його віце-президентом політична криза, яка паралізувала країну, закінчилася тріумфом для Крістіни Кіршнер, яка вкотре продемонструвала, що насправді вона утримує владу. Парламентські вибори відбудуться 14 листопада і якщо підтвердяться результати первинних виборів владна партія втратить більшість і змушена буде формувати коаліцію з опозицією.

  1. Алжир

У п’ятницю, 17 вересня,  на 84-му році життя, через два роки після того, як був відсторонений від влади  9 квітня 2019 року під тиском протестного руху «Хірак» та армії, помер президент Алжиру з 1999 по 2019 рік Абдельазіз Бутефліка.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!