Блог

Віталій Бала: Головна подія тижня

Про референдум

0

comments2575

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Головна подія тижня.

Головною подією тижня в Україні, на мою думку, було засідання Верховної Ради та рішення, які вона прийняла. Варто зупинитись на двох голосуваннях.

1. Безумовно багато розмов і обговорень, які тривають і триватимуть, було прийняття закону "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".

2. Дійсно Зеленський обіцяв під час виборчої кампанії і після неї, прийняття закону про народовладдя.

3. На мою думку, саме ця обіцянка і була головним каталізатором прийняття закону, щоб на фоні невдач, падіння рейтингу Зеленського, мати гарний інформаційний привід, говорити, що президент виконує свої обіцянки і взагалі він дбає про народ і його права.

4. Але, у час військової агресії росії проти України, говорити про проведення референдуму можна тільки у випадку, коли через референдум хочуть легітимізувати поступки агресору, тобто фактично йти на капітуляцію.

5. Дуже б хотілось сподіватись, шо на референдум не будуть виносити питання миру з агресором у розуміння чинної влади, питання особливого статусу Донбасу та спроб скасувати певні статті вже прийнятих законів, зокрема мовного закону.

6. Не менш знаковим було голосування депутатів за призначення Юрія Вітренка першим віце-прем’єр-міністром, міністром енергетики.

7. За таке призначення проголосувало 204 депутатів, серед яких тільки 177 голосів дала фракція Слуги народу.

8. Верховна Рада вже вдруге провалила призначення Юрія Вітренка, якого підтримує особисто Зеленський.

9. Це голосування продемонструвало, що Зеленський вже втратив реальний та беззаперечний вплив на фракцію і монобільшість залишилась тільки на папері.

10. Цікаво чи буде Зеленський втретє пробувати призначити Вітренка? Але, у будь-якому випадку, для Зеленського потрібно найближчим часом вирішувати питання свого політичного майбутнього. Від того, чи буде він створювати коаліцію у парламенті, чи буде робити вигляд, що все нормально, залежить коли політична криза призведе до дочасних парламентських виборів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!