Блог

Постернак Олег: Громадський вимір ветеранської політики: початок великого шляху.

Ветеранська політика - це серйозний напрямок державної справи. І завжди має бути суспільний імпульс для її активізації. Особливо в наш час. Прийде час, коли багато ветеранів будуть повертатись з війни додому і стикатися із труднощами.

0

comments1442

Постернак Олег

виборчі кампанії, внутрішня політика, політичні комунікації

політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки

Якраз про це зараз говорять на спільній американсько-українській конференції "Створення дієвої ветеранської політики в Україні: використання міжнародного досвіду та розробка плану дій", організованою ГО "Вільні та вірні", на якій був присутній.

Зусиллями «Вільних та вірних» вдалося зібрати дійсно зацікавлених людей, які горять темою нових практик реабілітації військовослужбовців.

Керівник цієї організації - підполковник, воїн-доброволець ЗСУ Віталій Герсак - доволі чітко ставить на громадському рівні питання про реабілітацію та реінтеграцію ветеранів. За його словами, одним із результатів конференції стане формування плану дій з адаптації досвіду ветеранської політики США.

Про це говорили такі спікери як президентка TAPS Бонні Керролл, керівник Tiger International Advisors, Андре Холліс, керівник Gallant Knights Private Security Services Натан Вайт-Війсон. 

Вони на предметному рівні висвітлили діяльність Департаменту у справах ветеранів адміністрації президента США. Колеги зі США поділились своїми кращими напрацюваннями у сфері політики ветеранського захисту, соціальної інклюзії й адаптації військових та ветеранів.

Вже у квітні наша країна презентуватиме Конгресу США аналітичний звіт щодо власного бачення ветеранської політики, у Вашингтоні пройде профільна конференція відповідальних за цей напрям в Україні та світових експертів. Зрозуміло, що формування експертної думки в цьому напрямку стає суттєвим. 

Чому б американську модель адміністрування ветеранської політики не використати в роботі Міністерства ветеранів? Тому Герсак і говорить зараз про необхідність законодавчих змін з метою створення комплексної системи підтримки ветеранів в Україні.

Наразі формується нова активна та дієва суспільна сила – військова та ветеранська спільнота, яка хоче бути корисною державному урядуванню. Вона користується довірою громадян, здатна пропонувати нові вектори розвитку нашої держави, створювати адаптивні д українських реалій практики соціальної реінтеграції військових.  

Цей громадський кейс має шанс стати успішним і у випадку підтримки громадськості здатен запропонувати візію нової ветеранської політики, минаючи помилки першого періоду російсько-української війни 2014-2022 років.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!