Блог

Алексей Буряченко: «Кидок» України на $1,5 мільярди. Що спільного у Дельта-Банку, Відня та ТОВ «Севастопольський»?

Чи зможе “перетравити” вітчизняне правосуддя “солодкі” кейси ТОП-казнокрадів?

3

comments4131

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Почну з приємного і надихаючого. Прямо на наших очах система державної влади активно позбувається вампірів, які десятиліттями пили нашу кров у вигляді самочинного розпорядження природними ресурсами, стратегічними підприємствами і іншими природними монополіями, які, нагадаю, за Конституції України належать виключно народу України, і не можуть бути привласнені за будь-яких обставин!

 

Але слово олігарх, тому і має настільки негативну конотацію, оскільки одразу розставляє усі крапки над “і” — це людина яка отримує свої надприбутки не за рахунок успішних бізнес-моделей чи інноваційних технологій, а завдяки  корумпованому впливу на державний апарат, виключно в своїх “шкурних” інтересах. Я думаю, усі уже здогадалися, що говорю я зараз про найбільш яскравого українського олігарха, цитати якого уже давно “розтягли” в суспільстві на меми, Ігоря Коломойського.

 

Здебільшого, люди, яких ми називаємо олігархами ведуть свої справи в тіні, але є і такі яскраві та азартні, як Коломойський, але суті це абсолютно не змінює — це вампіри які п’ють кров нашої держави, а отже вороги усіх і кожного, оскільки в системі координат побудованій такими “коломойськими” звичайних людей просто не існує, є тільки цифри, політичний та корупційний інтерес.

 

І якщо у справі Коломойського уже видніється “світло в кінці тунелю”, оскільки він не зміг втекти і сидить в СІЗО, його майно, на мільйони доларів, арештоване, а заставу, за останнім рішенням суду, збільшено до, рекордних, 4 млрд. гривень, то справи інших українських олігархів і ТОП-казнокрадів, нажаль, ще “буксують” і надійно зав’язли у вітчизняній глибоко хворій системі правосуддя... Так, одним із таких ТОП-казнокрадів, збитки від діяльності якого поступаються тільки збиткам від діяльності Коломойського, і складають близько 1,5 млрд. доларів, є екс-голова наглядової ради та власник "Дельта банку", Микола Лагун. Про оборудки та нанесені Україні збитки нещодавно була стаття на РБК (https://daily.rbc.ua/rus/show/k-borotba-iz-nezakonnim-zbagachennyam-ukrayini-1693907166.html). Кому цікаво, може ознайомитись, але основне питання в тому, що чомусь, по якимось нікому не відомим причинам, слідство та судовий розгляд по кримінальним справам Лагуна постійно затягується і не зважаючи на колосальну кількість уже опублічених доказів представники феміди все одно продовжують затягувати цей процес...

 

Так, нагадаю, що банкрутство "Дельти" – визнано найбільшим банкрутством банку в Україні, та слідчими органами достеменно встановлено, що серед причин неплатоспроможності банку є зловживання владою та виведення за кордон коштів як вкладників банку, так і отриманого від НБУ рефінансування на користь росіян, зокрема на користь Icon Private Equity – інвестиційного фонду яким керував громадянин РФ Кирил Дмітрієв, та який зараз очолює Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), який американський уряд в свою чергу назвав "гаманцем Володимира Путіна". Згідно з судовими рішеннями, кримінальних проваджень та судових справ Лагун заборгував державі півтора мільярда доларів! Тільки вдумайтесь — це близько 60 млрд. гривень, які ми змогли б використати на розвиток вітчизняного ВПК і скільки б життів наших хлопців ми змогли б врятувати, якби змогли повернути ці вкрадені у нас кошти!

 

Кримінальні справи щодо Лагуна ще до сьогоднішнього дня належать до категорії справ, які гальмувалися десятиліттями. Так, у 2015 році було розпочато розслідування у двох кримінальних провадженнях:

- у справі за фактом організації Лагуном М.І. схеми виводу коштів з АТ "Дельта Банк" – шляхом: надання кредиту ТОВ "Екоінжиніринг", чим за версією слідства, завдано збитків банку у розмірі 200 056 963 грн. (що складало 23,5 млн доларів);

- у справі за фактом виведення АТ "Дельта Банк" отриманого у 2014 році від Національного банку України рефінансування в розмірі 4,1 млрд грн (що складало 482.4 млн дол. США), на пов`язаних суб`єктів господарювання.

 

Попри документальне підтвердження злочинів, тільки через 6 років з початку слідства – у 2021 році – у цих справах було пред’явлено підозру Лагуну М.І., і лише у 2023 році нарешті справи попали з обвинувальним висновком в Шевченківський районний суд м.Києва (саме той суд де зараз слухається справа Коломойського).

 

Але якщо ви думаєте, що Лагун, як Коломойський, зараз знаходиться під вартою в СІЗО, враховуючи суму нанесених державі збитків, то ви помиляєтесь, він зараз у Відні, про це нещодавно повідомив представник НБУ..., а чи є рішення про його арешт чи екстрадицію, питання риторичне. Більше того, Лагун абсолютно ігнорує виклики його до суду, а усі “процесуальні моменти” забезпечують його адвокати, які, за мовчазної згоди прокурора та суду, постійно, скоріш за все, умисно затягують процес і намагаються зробити усі можливе, щоб через “давність” справи і взагалі вивести Лагуна з під кримінальної відповідальності.

 

Так, вам не почулося, в одних судах за крадіжку двох курей людину садять на три роки в тюрму, а в інших уже багато років “замилюють” справу де нанесені державі збитки сягають 1,5 млрд. доларів, така от країна контрастів... І я вам скажу адвокати лагуна пішли ще далі — вони намагаються реалізувати відносно нього процедуру банкрутства фізичної особи, іншими словами, сказати усім, що “так вийшло”, а далі “понять і простить”... скажете дичина. О-о-о, ще й яка, а уявіть скільки на цій комбінації уже багато років заробляють усі її учасники, враховуючи таку космічну суму нанесених Україні збитків, аж голова іде обертом.

 

Тож, уявіть, людину з російськи паспортом, яка створювала протягом десяти років фінансові диверсії проти України, в тому числі на користь держави-агресора (з публічних джерел), до сих пір не притягнений до відповідальності, і навіть прикривається українським громадянством... і жодних вироків суду, арештів чи будь-яких інших санкцій. Картина маслом.

 

А з приводу банкрутства, щось усі підзабули усіх ключових учасників схематозів Лагуна, але я нагадаю — це громадянин РФ Кирил Дмітрієв, який зараз очолює Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) та пані Вдовиченко Анна Василівна, яка також не один раз “відсвічувала” у спільних справах з Лагуном. Так от, остання є керівником ООО «Севастопольский», який ще до агресії РФ належав і зараз фактично належить Лагуну (https://www.list-org.com/company/8080134https://sudact.ru/arbitral/doc/QPLqmPRgb1Le).

 

Щоб ви розуміли, що таке ООО «Севастопольский» вартує зайти на його офіційний сайт (http://agrosevhold.ru) в окупованому Криму, де він продовжує спокійно працювати... було б дивно, якби було інакше, враховуючи близькість Лагуна з РФ. З сайту  – ООО “Севастопольський” — «найбільший виробник екологічно чистих овочів, фруктів, ягід, а також сушених та консервованих продуктів харчування в Криму. Виконують стратегічне завдання з виробництва, складування, зберігання, переробки, транспортування та збуту сільськогосподарської продукції, ефективно і дбайливо використовуючи природні ресурси Севастополя. Завдання — забезпечити безперебійне постачання екологічно чистими продуктами харчування всіх підприємств міста, населення Севастополя, Криму та інших суб'єктів Російської Федерації».

 

І особливо цікавим є те, чим володіє  ТОВ “Севастопольський”, усе це є на сайті. Це - 1500 гектарів сільськогосподарських земель та 540 000 кв.м. теплиць! Як вам банкрут? Фактично, Лагун володіє в окупованому Криму активами у вигляді земельних ділянок, сотень гектар с/г угідь та є бенефіціаром сільськогосподарського підприємства ТОВ “Севастопольський”,  зареєстрованого в АР Крим 29.10.2013 р. та перереєстрованого за російським законодавством 12.08.2014 р. І, справді, на сайті ТОВ “Севастопольський” пишуть правду — це агро-підприємство є одним із найбільших в тимчасово-окупованому Криму. Також ці факти можуть означати, що у Лагуна є російське громадянство, інакше на окупованих територіях майно не перереєстровували.

 

Чи зможе “перетравити” вітчизняне правосуддя такий великий і “солодкий” кейс одного із ТОП-казнокрадів України до сих пір питання відкрите. Але дивлячись на успіхи наших правоохоронців по справам Коломойського надія все ж жевріє, що все ж вдасться поновити справедливість та повернути награбовані 1,5 млрд. доларів в державний бюджет України. Вони нам зараз будуть, точно, не лишні.

 

Слава Україні! Тримаймо стрій! 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!