Блог

Алексей Буряченко: Корупція під час війни. Майстер-клас від кропивницьких податківців

Дитяча люлька -- нова “схема” в податковій сфері

5

comments4842

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ось потрапив мені на очі сьогодні такий “гарячий” кейс від Державного бюро розслідувань (ДБР), як затримання на отриманні хабаря двох працівників керівного складу податкової Кіровоградської області. До слова, хабар який вони вимагали у бізнесу, перевозили в дитячій колясці — таке от “люлькове” маскування і передача досвіду майбутнім поколінням! ))

 

Сьогодні чергова порція “корупційної дичини” від наших улюблених фіскалів, які ні на хвилину не втомлюються “доїти” бізнес на штучно створених схемах, а війна для них зіграла тільки на руку, оскільки усі податкові бази на час воєнного стану закриті для широкого загалу, а отже, багато процесів перейшло в так званий “ручний режим”.

 

Для початку, зараз опишу суть сьогоднішнього корупційного кейса, а потім ми з вами його проаналізуємо на більш стратегічному рівні і зрозуміємо про які суми збитків державі та бізнесу потенційно може іти мова.

 

“Начальниця відділу контролю за відшкодуванням ПДВ спільно з начальницею відділу роботи із ризиками податкової служби в Кіровоградській області налагодили схему збагачення на підприємцях.

 

Податківиці скористались негативною тенденцією масового блокування податкових накладних та віднесення їх до критеріїв ризиковості платника податку. Вони змушували керівників підприємств «купувати» послуги «ручного режиму» реєстрації податкових накладних. «Такса» складала 1% від загальної суми.” ( https://dbr.gov.ua/news/dbr-vikrilo-dvoh-posadovic-podatkovoi-sluzhbi-kirovogradshhini-na-miljonnih-oborudkah-pri-reestracii-podatkovih-nakladnih )

 

Ось так. А тепер у мене риторичне запитання, а хтось вірить, що це поодинокий випадок і що такі або подібні схеми не реалізуються по всій території України? Ото ж бо й воно...

 

Справа в тім, що коли ми бачимо розмір хабаря у 1% від суми, можливо, у когось промайнула думка, що це якісь копійки і це не варто ні нашої уваги, ні правоохоронців, тим паче під час війни, але не поспішайте з висновками.

 

Мова іде про відшкодування ПДВ, а це мільярди гривень, які осідають в кишенях “махрових” корупціонерів, які потім роблять вигляд, що вони, чи волонтери, чи меценати, одним словом, як у класиці “кращі люди нашого міста”... І зараз для ясності ми піднімемо деякі цифри.

 

Із того, що мені вдалося дізнатися із публічних джерел, адже, нагадаю, під час воєнного стану уся інформація прихована із загального доступу, то за 4 місяці 2023 року:

 

Держава відшкодувала підприємцям 51,7 млрд. грн. (67,94%) ПДВ у грошовій формі, водночас, відхилила 3,7 млрд грн (10,25%) сум бюджетного відшкодування. Відповідно, залишок невідшкодованих сум ПДВ станом на 01.05.2023 складає 20,9 млрд. грн. (27,52%).”

 

Тобто, шляхом елементарних математичних підрахунків, ми встановлюємо, що сума ПДВ, що підлягала відшкодуванню за 4 місяці 2023 року склала, близько, 78 млрд.грн. Далі пропоную порахувати скільки із цієї суми буде 1% -- це, близько, 780 млн.грн. -- як вам масштаби? І це тільки за 4 місяці. Давайте множити 780 на 3 і отримаємо суму потенційних хабарів податківців за рік -- це 2 340 млрд. грн!

 

Так, абсолютно очевидним є те, що це максимально грубий підрахунок і багато хто “не поведеться” на вимагання не чистих на руку податківців, оскільки є “стеля” десь значно вище, але частина все ж вимушена буде піти на їх злочинні умови і дати їм величезних хабар, щоб податкову накладну їм все ж розблокували в “ручному режимі”. І це я зараз промовчу про величезну кількість схем та відсотків по ним, по виплатам самого ПДВ, а там, хочу вам друзі сказати, мова про 1% не іде у ЖОДНОМУ варіанті... Тільки на моїй пам’яті я чув від різних джерел і про 10, і про 20, і про 40 та 50, а іноді, якщо документи явно халтурні, і про 80-90% хабаря від суми відшкодування!

 

Так, ми точно не причісуємо зараз усіх податківців під один корупційний гребінець, але абсолютно чітко усвідомлюємо, що типові, або близькі до них корупційні схеми діють по всій країні. Адже, не може в одному регіоні діяти система корупційних поборів, а в іншому ні... так система не працює.

 

Отже, враховуючи вищевикладене, потенціал по викоріненню корупції у фіскальній системі ще колосальний, але враховуючи рішучу позицію Державного бюро розслідувань (ДБР), стає зрозумілим, що корупціонери почали отримувати від держави надзвичайно рішучі сигнали про те що часи змінилися і обкрадати державу та бізнес, тим паче під час війни, точно, ніхто не дозволить!

 

Так, готуючи матеріали для цієї статті, я натрапив на пряму мову директора ДБР Олексія Сухачова, який взагалі є не дуже публічною людиною, тому його слова завжди ціняться і сприймаються з особливою увагою. Так, нещодавно, уже в 2023 році, він зазначив, що: "Звичайно, агресія країни-терористки проти України внесла суттєві корективи і в роботу ДБР. Звісно, що на перший план для відомства вийшли злочини проти Національної безпеки та документування воєнних злочинів ВС РФ. Це, певною мірою, створило ілюзію вседозволеності у наших суб’єктів – йдеться у першу чергу про чиновників та правоохоронців – які вирішили, що "війна усе спише" - зазначив Сухачов, а потім продовжив, "Сьогодні Державне бюро розслідувань та інші правоохоронні органи провели низку заходів у межах кримінальних проваджень, де фігурують високі чини Міністерства оборони, податкової, інших міністерств та відомств".

 

І якщо проаналізувати роботу ДБР у боротьбі зі злочинами у Податковій сфері, то і, дійсно, у пана Олексія Сухачова слова не розходяться зі справами. Так, з офіційної інформації:

- “З початку року працівники ДБР розслідували 87 кримінальних проваджень щодо правопорушень, вчинених податківцями. 24 посадовцям було повідомлено про підозру, відносно 19 чиновників до суду направлені обвинувальні акти.

- Сума завданих державі збитків за закінченими кримінальними провадженнями склала 4,3 млн гривень.

- Торік завдяки роботі ДБР державі було повернуто 55 млн гривень збитків, нанесених злочинами податківців.

- Крім того, за ініціативи ДБР у межах розслідування злочинів у податковій сфері суди вже арештували майна на 6,2 млн гривень.

Отже і, дійсно, ми бачимо, що робота у ДБР буквально кипить і показники позитивно вражають, але чи цього достатньо для подолання корупції у податковій сфері, звичайно, на превеликий жаль, ні.

 

Для більш рішучих та дієвих дій потрібно виявляти не тільки “поодиноких хабарниць”, як у нашому випадку, а глибоко перевіряти їх корупційні зв’язки на рівнях вище! А, можливо, вони діяли в злочинній змові групою осіб і “корупційна гідра” після їх затримання відростить собі ще не одну голову, щоб покрити понесені моральні та матеріальні затрати, а побори з бізнесу стануть тільки більше! Так завжди трапляється, якщо у корупції зірвати тільки “вершки” і забути про “корінці”, як у відомій приказці...

 

Тому, так, реалізовуючи загальнодержавну політику по активній боротьбі з “внутрішнім ворогом”, яку ініціював сам Президент України Володимир Зеленський безпосередньо, ми маємо підходити до питань боротьби з системною корупцією у різних сферах, в тому числі і в податковій, максимально комплексно та системно і задіювати для цього усі необхідні правоохоронні ресурси! І тут ми зіштовхуємся з суто технічною, але все ж проблемою, у ДБР навіть немає своїх повноцінних відділень в усіх обласних центрах і для отримання необхідної оперативної інформації багато де доводиться опиратися на колег із інших правоохоронних органів, а це, як ви знаєте, по практиці ефективно далеко не завжди...

 

І на останок. Бізнес під час війни героїчно продовжує тягнути на собі “всіх” і “вся”, працювати “в білу” і вимушений давати хабарі “в чорну”! У цієї “корови” скоро уже зовсім не лишиться молока, а не чисті на руку корупціонери продовжують її доїти, абсолютно без “зазріння совісті”. Багато підприємств на грані банкрутства, а багато просто закрилися по цілому ряду причин, головною із яких є віроломний напад РФ. І вгадайте кому на пряму вигідно множити в Україні корупцію, тим самим послаблюючи її з середини — відповідь очевидна, це “путінській росії”.

 

Так що боротьба з “внутрішнім ворогом” має бути не просто успішною та ефективною, а лютою і нещадною, щоб розпеченим залізом викорінити цю слабкість і хворобу з тіла нашої держави! І ми переможемо, і все відбудуємо, тільки так.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!