Блог

Алексей Буряченко: Культура у сфері азартних ігор. Гучні слова чи високі стандарти, до яких потрібно прагнути?

Культура ведення бізнесу - ділова репутація.

3

comments3993

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

У будь-якій сфері суспільного життя та бізнесу, коли починають говорити про культуру – це означає, що до певного сталого рівня сфера доросла, але щоб йти далі, потрібен наступний якісний ривок.

 

Коли ми говоримо про культуру гемблінгу, маємо на увазі насамперед легальний гемблінг, адже нелегали та “лотерейники” нічого спільного з культурою не мають апріорі. І, до речі, чим вищий рівень загальної культури усіх учасників ринку та стейкхолдерів, тим, з одного боку, швидше та якісніше зростатиме якість наданих ліцензійними суб’єктами ринку послуг, а з іншого – завдяки боротьбі з нелегалами, свідомому вибору гравців тільки “білих” надавачів послуг, автоматично буде звужуватись тіньовий сегмент ринку.

 

А це означає дуже просту річ: чим вищий рівень доходів організаторів “білого” ринку, тим більше податків надійде до державного бюджету і, відповідно – менше ресурсів для підживлення роботи нелегалів, інколи навіть з рашистським слідом.

 

Тому глибоко переконаний, що не варто недооцінювати сегмент зростання культурного рівня усіх учасників сфери грального бізнесу – від організаторів, які свідомо купують ліцензії, навіть у такі важкі часи, до простих гравців, які також свідомо і з повагою обирають саме “білих” операторів грального ринку.

 

Потрібно пам’ятати, що тільки легальні організатори несуть відповідальність, а отже, надійно оберігають ваші персональні дані і підлягають постійному державному моніторингу на відповідність наданих послуг, зокрема щодо боротьби з лудоманією. А нелегалам на правила, вибачте, плювати, і їх не гризтиме совість, якщо вони “кинуть” вас на гроші, або продадуть черговим “пірамідам” ваші персональні дані, або і перше, і друге одночасно... Це і є прояви спільних стандартів культури на ринку – ти або разом із державою та людьми працюєш і розвиваєшся, або живучи обманом, стаєш на шлях самознищення та радикального суспільного осуду, назавжди заплямувавши свою ділову репутацію.

 

Я щойно згадав про єдину Державну систему онлайн-моніторингу, про потребу якої буквально кричало усе експертне середовище весь цей час, і наприкінці року нас все ж почули. 19 грудня Уряду прийняв постанову про затвердження Порядку функціонування Державної системи онлайн-моніторингу. Порядок визначає правила функціонування та експлуатації, перелік користувачів та обсяг прав доступу для різних користувачів ДСОМ, а також порядок її взаємодії з організаторами азартних ігор та КРАІЛ. Окрім того, документ визначає структуру ДСОМ, вимоги для авторизації та захисту інформації, яка обробляється в ній.

 

Але чи є ложка дьогтю у цій бочці меду? На жаль, є. І про це прямо пише голова КРАІЛ Іван Рудий на своїй сторінці у Facebook: “Може ми нарешті у 2024-му ухвалимо закон про лотереї? Бо якось воно дивно. Усі знають, що лотереї на ринку є, але вголос про них ніхто не говорить. І виходить так, що старі правила для лотерей вже не діють, а нових просто не існує. Цікаво, кому вигідний такий законодавчий вакуум?”

 

І все ж думаю, що це не “ложка дьогтю”, а дороговказ на 2024 рік. Адже вітчизняному ринку гральних послуг ще точно є куди зростати та вдосконалюватись.

 

Також у цьому контексті потрібно згадати і про ухвалення у другому читанні законопроєкту № 2713-д (зміни до Податкового кодексу України).Влада давно це обіцяє, але віз, на превеликий жаль, і нині там.

 

Але на те вона і культура ведення бізнесу, щоб напрацьовувати єдині справедливі правила для усіх учасників ринку через пошук широкого консенсусу.

 

І 2023 рік нам наочно показав, що усе можливо, і держава може стати надійним партнером для бізнесу, і бізнес може надавати максимально якісні послуги, водночас чесно сплачуючи усі податки та ліцензійні платежі. Висловлю спільну думку, що попрацювали всі у складному 2023 році більше, аніж добре. І у 2024 рік усі дивляться тільки з надією, але розуміють, що роботи ще дуже багато та й ворог як внутрішній (корупція), так і зовнішній (рф) чекати не буде.

 

Тільки єднання, спільні позиції, правила, відкритість, чесність і бажання ставати щоразу кращими будуть запорукою успіху в 2024 році, який, думаю, буде не менш складним, ніж рік 2023-й.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!