Блог

Алексей Буряченко: Перший крок на шляху до відновлення зроблено. Україна презентувала свій «план Маршала»

Міжнародна конференція з питань відновлення України в Лугано.

2

comments6651

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ну що ж, навіть під час війни Україна рухається далі. На дводенній міжнародній конференції з питань відновлення України (4-5 липня) в швейцарському місті Лугано «Україна зробила перший ключовий крок на шляху до відновлення», як зауважив Президент Швейцарії Іґанціо Кассіс, співголова конференції разом з Україною. Зазначу, в конференції взяли участь представники від 40 держав та 18 міжнародних організацій. Також в роботі конференції прийняла участь президент єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, як анонсувалося ЗМІ, щоб представити засновану на ЄС платформу для глобальних донорів, включаючи партнерів Великої сімки, багатосторонні організації, Швейцарію та Норвегію. Дуже показовим, на мою думку є те, що міжнародна конференція в Лугано відбулася, через декілька днів, після надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу, саміту G-7 і НАТО, на яких було заявлено та акцентовано увагу на довгостроковій підтримці України. 

 

Отже, в Лугано Україна презентувала український аналог «плану Маршалла», як про це написало багато закордонних ЗМІ-- велику програму, обсягом близько 2000 сторінок, не лише відбудови, а й загальної трансформації України та її економіки. Важливим є той аспект, що цей план складається із двох рівнів – стратегічний рівень, який стосується більшою мірою післявоєнної відбудови, і тактичний – те, що потрібно робити вже зараз (fast recovery). Адже як зауважив Президент України Володимир Зеленській під час звернеться до учасників конференції через відеозв'язок, -- «Коли говорять про відбудову, часто некоректно розставляють акценти. Це ж не тільки про те, що маємо зробити після нашої перемоги або в наступні роки, а й про те, що потрібно робити вже зараз» <  > «Відбудова – це українська ініціатива, і наш План відбудови має стати фундаментом для реалізації усіх ідей, амбіцій і планів щодо відновлення життя в Україні на основі найкращого світового досвіду і на сто відсотків в інтересах українців».

 

Зауважу, презентований у Лугано план відновлення України складається з 15 національних програм у різних секторах економіки, кожна з яких містить низку ключових проектів. План відновлення України розрахований на десять років і має три етапи. Підкреслю, за анонсами уряду, початок реалізації плану відновлення України пропонується розпочати уже в цьому році. Обсяги фінансування програм різняться, однак сумарно в наступні десять років на них планується залучити близько $750 млрд.  Але, скоріш за все це тільки поверхова оцінка збитків нашої країни від російської агресії. Очевидно, цифра зміниться, оскільки війна продовжується.

 

Отож, як я зауважив, план відновлення України планується реалізовувати в три етапи. У 2022 році в межах проекту планується залучити $60-65 млрд. і ще $15-20 млрд. – на безпеку та оборону. Серед пріоритетних проектів цього року є розмінування 5% території країни, підготовка енергосистеми до зимового періоду та накопичення газу, страхування інвестицій від воєнних ризиків, початок будівництва вантажного коридору до литовської Клайпеди через Польщу, ремонт 20 тис та будівництво 100 тис будинків. 

 

Другий етап реалізації Проекту – відбудова. Він почнеться у 2023 році і триватиме до кінця 2025 року. Тут йтиметься не про підтримку термінових потреб держави, а про відновлення зруйнованої інфраструктури та будівництво нової відповідно до європейських стандартів. На цьому етапі передбачається реалізувати більшість проектів: 580 з 850. Для такої амбітної мети необхідно залучити чималі кошти. За розрахунками авторів плану, мова йде про $300 млрд.Третій етап – модернізація триватиме у 2026-2032 роках. За цей час планується реалізувати 270 проектів.  *Для більш детального ознайомлення з планом, кому цікаво, наведу посилання де сам з ним знайомився і аналізував - https://recovery.gov.ua.

 

Ну і саме цікаве питання – звідки взяти кошти. Як пропонується проектом кошти на відбудову України планується отримувати з різних джерел. Пріоритетним джерелом мають стати російські репарації і заморожені активи країни-агресора та її олігархів. «Україна запропонувала укласти міжнародний договір, який створить спеціальний компенсаційний механізм. Він має дозволити компенсувати шкоду, завдану російською війною Україні та українцям, коштом агресора. Запропонований Україною механізм передбачає використання для виплати компенсацій російських активів, які перебувають за кордоном», – заявив голова офісу президента Андрій Єрмак у Лугано.

 

Зауважу, офіційні особи Європейського Союзу заявили, що блок із 27 членів, який минулого місяця офіційно визнав Україну кандидатом, внесе основну частину загальної фінансової допомоги, обсяг якої може перевищити €500 млрд. ($523 млрд.). Також, Європейська комісія, як виконавчий орган блоку, вже вивчає варіанти фінансування, включаючи гранти та кредити. Однією з можливостей, як зазначають представники ЄК, є спільне запозичення на ринках, аналогічне до механізму збору коштів для Фонду відновлення пандемії ЄС. Зокрема Євросоюз намагатиметься координувати глобальні зусилля з відкритими каналами для різних фінансових інструментів, що використовуються США та Світовим банком, заявляють представники ЄС. Також, як зазначає Bloomberg, команда фон дер Ляйєн працює над концептуальним документом, який стане основою для обговорення в блоці, перш ніж будь-яка пропозиція буде остаточно оформлена. Після літа ЄК та Німеччина яка головує зараз в G-7 скличуть конференцію для просування плану. Чеський уряд, який зараз головує в ЄС протягом шести місяців, планує організувати у листопаді конференцію донорів для відбудови України. 

 

Також, слід зауважити, що, 5 липня, по завершенні дводенної Конференції з відновлення України (Ukraine Recovery Conference, URC2022) представники близько 40 країн підписали декларацію про відбудову України.  У декларації зазначається, що підписанти документа «зобов'язуються повною мірою підтримувати Україну протягом усього шляху від короткострокового до довгострокового відновлення» і підтримують європейську перспективу України та її статус кандидата до Євросоюзу. Також учасники конференції погодилися з тим, що Україна повинна сама регулювати процес свого відновлення. При цьому вони наголосили, що Україна з урахуванням того, що вона отримає мільярди доларів, повинна буде зробити набагато інтенсивніші зусилля у сфері реформ та боротьби з корупцією. «Процес відновлення має бути прозорим та підзвітним народу України», - йдеться у декларації. Отже, «… країни взяли на себе зобов'язання підтримувати Україну в тривалому і дороговартісному повоєнному відновленні. <  > Це має дати людям в Україні надію та впевненість, що вони не самотні», - як зазначив президент Швейцарії Іґанціо Кассіс.

 

Отже, резюмую, для України дуже важливо вже зараз мати візію і плани як і куди йде Україна, якою вона стане для майбутніх поколінь українців. Адже для українців, саме зараз, дуже важливо розуміти, що Україна рухається, рухається вперед, навіть під час війни. Так, план представлений в Лугано, це «перший проект», як зазначив Володимир Зеленський, на прес-конференції, 1 червня, «оскільки масштаб зусиль по відновленню України буде складним».

 

Але, проект з відновлення України як візія, це не просто наше завдання, а проект, який має значення для усього демократичного світу. Як зазначив Володимир Зеленський, – ця війна не просто наша, не просто локальна – десь на сході Європи. Ні. Це напад Росії на все, що є цінністю для нас із вами. Тому й відбудова України – це не локальний проект, не проект одного народу, а спільне завдання всього демократичного світу – усіх країн, які можуть сказати про себе: ми цивілізовані. Відбудувати Україну – це відновити принципи життя, відновити простір життя, відновити те, що робить людей людьми. Звичайно, це означає будівництво, масштабне будівництво. Звичайно, це означає велике фінансування й колосальні інвестиції. Звичайно, це означає абсолютно новий рівень безпеки по всій нашій країні, якій і надалі жити поруч із Росією". Так, не можна не погодитися, росія нікуди не дінеться завтра. В географічному плані вона країна, яка знаходиться поряд. Але, на відміну від росії, Україна іде далі так як свій шлях, європейської цивілізовано країни, ми обрали давно і навіть через війну рухаємося до своєї мети на шляху до якої відновлюємо і будуємо «Україну Майбутнього».



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!