Блог

Вікторія Гриб: Підсумки Давосу: які ризики та трансформації очікують на світ у майбутньому?

Як і торік, війна в Україні залишається однією з ключових питань обговорення. Однак дискусії про нас на тлі нових геополітичних викликів та напруженості трансформуються в усвідомлення про необхідність глобальної єдності та співпраці.

0

comments3878

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Ключовими темами Всесвітнього економічного форуму в Давосі цьогоріч були глобальна безпека, ризики для світової економіки, а також розвиток штучного інтелекту. Важливо усвідомлювати, що обговорення глобальних процесів у Давосі – це не про пошук готових рецептів вирішення проблем. Це радше дорожня карта незворотних змін, які неможливо залишити без реакції.

▫️ Глобальна безпека і питання України

Як і торік, війна в Україні залишається однією з ключових питань обговорення. Однак дискусії про нас на тлі нових геополітичних викликів та напруженості трансформуються в усвідомлення про необхідність глобальної єдності та співпраці.  

Для України важливо, що участь у Форумі взяв особисто Володимир Зеленський. Своєю присутністю він не лише консолідував союзників довкола України, але й надіслав чіткий сигнал — інвестуйте в нашу країну сьогодні, не чекаючи на завершення бойових дій. Адже відсутність допомоги західних країн спричинить велику кризу не лише для України, але й для всього цивілізованого світу.  

▫️ ризики для світової економіки

Аналітика січневого Chief Economists Outlook свідчить, що світова економіка входить у 2024 рік з невизначеною перспективою через високі безпекові ризики. Війна на Близькому Сході та обстріли хуситами одного з найбільш жвавих торговельних коридорів світу в Суецькому каналі становить серйозну загрозу світовій економіці. Використання альтернативного маршруту коштує додатково мільйон доларів лише на пальне. Як підсумок – матимемо подорожчання товарів та перебої з поставками.  

Відтак підтримка світової економіки та стимулювання її росту вимагатиме складних перемовин на глобальному рівні і співпраці в сферах економічного управління та багатосторонньої торговельної системи. Все більше експертів під час Форуму закликали світових лідерів до глобальної співпраці. Чимало, зрештою, залежатиме від Індії з її майже півторамільярдним населенням. До слова, Індія, за словами очільника МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіса «може зіграти важливу роль» у процесі «припинення війни між Україною та Росією», адже як країна БРІКС веде діалог із РФ.  

▫️ розвиток штучного інтелекту

Напередодні Форуму експерти склали список найбільших короткострокових глобальних ризиків.  уперше очолила дезінформація. У переліку довгострокових - на перші місця вийшли природні загрози: зміни клімату, втрата біорізноманіття, брак ресурсів. Відверто здивована, що мілітарні ризики у короткостроковій перспективі — лише на п'ятому місці в переліку загроз. І це на тлі заяв міністрів оборони Британії на Німеччини про можливість конфлікту НАТО з Росією. Ще одна потенційна проблема – розвиток штучного інтелекту. Під час дискусії на в Давосі генеральний директор компанії IBM Вірджинія Рометті наголосила, що розробка, навчання і розвиток штучного інтелекту повинні проводитися винятково за участю людей, для допомоги яким цей штучний інтелект розробляється. Стає все більш очевидно, що штучний інтелект — це більш, ніж реклама, і він принесе значні зміни. Чудово, якщо люди, підприємства та економіка зможуть скористатися його перевагами. Гірше, якщо ШІ почнуть використовувати у воєнних цілях. Така небезпека існує, а отже потрібен баланс між розвитком ШІ та його управлінням.

Серед тем, які залишилися у спадок від обговорень у минулі роки стали справедливий і стійкий енергетичний перехід, створення енергетичних систем майбутнього та захист клімату. Загалом, цьогорічна дискусія продемонструвала розуміння глобальних викликів. Питання, наскільки світ готовий їх вирішувати, залишається дискусійним.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!