Блог

Алексей Буряченко: Північний потік-2. «Казнить, нельзя помиловать»

Запуск "Північного потоку-2"?

7

comments6573

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Нещодавно в світових ЗМІ дуже гучно пройшла новина, що деякі політики в Німеччині заговорили про можливість "позорного запуску Північного потоку-2". Одразу скажу, що такі новини мене абсолютно не здивували, але давайте все по-порядку… там все не так просто та однозначно.


В п'ятницю видання групи Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) опублікувало пропозицію віце-голови бундестагу Вольфганга Кубіккі (Wolfgang Kubicki) відновити роботу газопроводу "Північний потік - 2". Серед іншого,він зазначив: "Федеральний міністр економіки має зробити все, щоб у нас було більше енергії. Ми маємо якнайшвидше відкрити "Північний потік - 2", щоб заповнити наші сховища газу на зиму".


На цю відверто-популістичну заяву надзвичайно різко відреагували навіть в самій Німеччині. Так, лідер Вільної демократичної партії (СвДП), міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер (Christian Lindner) назвав пропозицію Кубіккі "неправильною та абсурдною", повідомили у прес-службі відомства. В уряді Німеччини заявили, що запуск "Північного потоку - 2" не стоїть на порядку денному.


Прем'єр-міністр Нижньої Саксонії Штефан Вайль (Stephan Weil) зазначив, що зупинка "Північного потоку-2" була однією з відповідей Заходу на війну, і підкреслив, що відмова від цього "стала б перемогою Путіна", не принісши при цьому впевненості в тому , що енергетична безпека зміниться на краще.


Глава комітету бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман (Marie-Agnes Strack-Zimmermann) нагадала Кубіккі, що мораторій на запуск трубопроводу був одним із пунктів його власної програми!


Штефан Томе (Stefan Tomae) зі СвДП назвав можливий запуск "Північного потоку - 2" "катастрофічним порушенням довіри до союзників", яке "тільки зіграє на руку Путіну".


"Введення в експлуатацію "Північного потоку - 2" надішле абсолютно невірний сигнал. Той факт, що Німеччина просто ігнорувала масові побоювання своїх європейських сусідів і союзників по НАТО протягом багатьох років, була серйозною помилкою, яка зруйнувала велику частину зовнішньої та безпекової політики. Ми не повинні продовжувати робити цю помилку за жодних обставин", - написав ще один член ВДП Міхаель Тойрер (Michael Theurer).

 

Як бачите, насправді, німецький політикум досить свідомо та монолітно підтримує своє ж рішення по блокуванню запуску ПП-2, яке було прийнято, ще до повномасштабного нападу росії на Україну, як важлива санкція за незаконне визнання рф терористичних самопроголошених угруповань в ОРДЛО (ЛДНР).

 

"На даному етапі важливо - крім первісних санкцій запобігти подальшій ескалації і тим самим ще одній катастрофі. На це націлені всі наші дипломатичні зусилля", - зазначив тоді канцлер Німеччини Олаф Шольц.

 

Після початку війни Німеччина, яка сильно залежить від постачання російського газу, зіткнулася з ризиком енергетичної кризи. До серпня 2022 року обсяг поставок трубопроводом "Північний потік" опустився до 20% пропускної спроможності.

 

Енергетичний шантаж росією Німеччини та ЄС в цілому, активно продовжився саме зараз, напередодні опалювального сезону. На фоні нижчих від планової норми показників в газосховищах Європи та санкцій по повному блокуванню ПП-2, путін пішов по-суті ва-банк, та тримає постачання газу в ЄС на мінімально допустимому технологічному рівні, ігноруючи при цьому всі контрактні зобов’язання.

 

Особливого політичного забарвлення таким діям Кремля додає і те, що «Газпром» умисно регулярно спиняє навіть функціонуючі газогони, під вигаданими приводами необхідності профілактичних робіт та навіть відмовляється забрати з Німеччини скандальну турбіну для ПП-1, яку з такими «політичними боями» для росії добували з Канади німці, звільнивши її навіть від раніше накладених санкцій!

 

Якщо сказати, що німцям страшно, це нічого не сказати… Ціни на спотових ринках на газ уже дійшли до позначки у $2700, а до зими прогнозоване зростання може перевищити рекордну позначку в $4000!

 

Основна проблема полягає в тому, що суто технічно газові сховища в Німеччині по об’єму не розраховані на весь опалювальний сезон навіть при відкоригованих цифрах споживання на мінус 15%. Якщо Німеччині вдасться до листопада заповнити газові сховища на 95 відсотків, цих обсягів вистачить лише на два з половиною місяці опалення та промислового споживання у разі повного припинення постачання газу з Росії, заявив раніше голова Федерального агентства з мереж (Bundesnetzagentur, BNetzA) Клаус Мюллер (Klaus Müller). З урахуванням ризику прохолоднішої, ніж зазвичай, осені та ймовірності подальших перебоїв з поставками, встановлена урядом мета із заповнення сховищ на 85% до жовтня може виявитися складним завданням, попередив Мюллер. За його словами, цільовий показник у 95 відсотків до листопада здається "важкодосяжним", оскільки для заповнення деяких сховищ потрібно більше часу. Ось, якщо лаконічно, така ситуація. Чи будуть на цьому грати російські спецслужби, ЗМІ та пропагандисти, відповідь очевидна, звичайно, так!

 

Але, разом з тим, усі свідомі політики ЄС та Німеччини розуміють, що Північний потік-2 – це не просто газогін. Це глобальний символ геополітичної корупції та жахливих системних помилок німецьких політичних еліт, які знаходились при владі. Це системна застаріла політична помилка, за яку зараз мають розплачуватись німці зменшенням свого ВВП, банкруцтвом ряду підприємств, орієнтованим на споживання дешевого російського газу та запуску ПП-2, та, скоріш за все, більш холодною температурою в оселях німців, ніж зазвичай… Це і є ціною помилки, але, погодьтесь, це не така висока ціна, щоб раз і назавжди її виправити та диверсифікувати постачання енергоресурсів, розбиваючи багаторічну монополію росії.

 

В уряді Шольца усвідомлюють, що газовий шантаж путіна не закінчиться ніколи, поки він живий і це питання для німців та європейців носить більше безпековий характер, а ніж економічний чи політичний і це очевидно. На очах всього цивілізованого світу відбувається кровопролитна війна в Україні і нікому тепер уже точно не потрібно пояснювати, що означає поняття «використовувати газ як зброю», оскільки путін «як зброю» використовує не тільки газ та інші енергоресурси, а всі доступні йому способи впливу і міграційні, і економічні, і політичні, і, звичайно, безпосередньо саму зброю!

Тому, враховуючи вищевикладене, німці, як і всі європейці, зараз свідомі і єдині у своєму рішенні позбавитись енергетичної залежності від росії, навіть ціною певних економічних та соціальних потрясінь! 

 

Чи розуміє Шольц, його уряд та парламент Німеччини, що проросійське лобі буде активно розхитувати «політичний човен» граючи на настроях виробничників та представників «газозалежного» бізнесу, звичайно, так. Але вони, також, розуміють, що у переважній більшості таких штучно інспірованих, російськоорієнтованих та зовнішньо-проплачених інформаційних кампаній «стирчать вуха» Кремля. Оскільки, тільки він політично та економічно зацікавлений тримати Німеччину та ЄС на своїй «газовій голці» і буде робити все можливе і не можливе, щоб не залишити наркомана без «чергової дози», постійно підживлюючи та підсилюючи його залежність.

 

На завершення, наведу влучні слова міністра МЗС України Кулеби, який швидко, влучно та, надзвичайно, ємко відреагував на політичні заяви Кубіккі у своєму Twitter: "Заклики деяких німецьких політиків ненадовго запустити "СП - 2", а потім закрити, абсолютно ірраціональні. Це нагадує наркозалежність, коли людина каже: "Тільки востаннє!", не усвідомлюючи руйнівних наслідків кожного "останнього разу". Пристрасть до російського газу вбиває!". Розділяю та підтримую кожне слово Кулеби і, глибоко переконаний, що ніхто в Німеччині та ЄС в серйоз заяви Кубіккі не сприймає, а ПП-2, як був заблокований, так в такому стані і залишиться, навіть, бажано, як конфіскована власність держави-агресора, про що уже не один день говорять в кулуарах ЄС…

 

Часи «глибокої занепокоєності» пройшли раз і назавжди. ЄС та Німеччина занадто довго платили зі своєї кишені державі-агресору, державі-терористу, тільки щодня збільшуючи її військову потугу та свою залежність від неї… Це замкнене коло уже давно потрібно розмикати і ключове, що це, перш за все, потрібне навіть не нам, а самій Німеччині та ЄС, оскільки бути «на побігеньках» та обслуговувати злочинний авторитарний режим путіна – це, точно, не ті цінності та візії до яких так прагнули в об’єднаній Європі!

 

Тільки всебічна допомога Україні, а, отже, і автоматична допомога самім собі, наблизить нашу спільну перемогу над ворогом! І я переконаний, що і Німеччина і «стара Європа» уже перейшли цей психологічний бар’єр боязні нашкодити своїм особистим взаємовідносинам з путіним. Меркантилізм та, так-званий, економічний прагматизм загнали ЄС в ту екзистенційну пастку, з якої вони зараз намагаються відчайдушно вибратись. А для росії – це класичний  цугцванг, коли кожен наступний крок, тільки погіршує її становище. 

 

Кому цікаво, може, також, по цій темі, ознайомитись з моїм останнім ефіром на телеканалі Київ: https://www.youtube.com/watch?v=cw7WFUg1IyU&t=603s

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!