Блог

Вікторія Гриб: Повернення ветеранів до цивільного життя: на Україну чекає масштабна трансформація держави і суспільства

Головна мета - не просто надати разову допомогу, а закрити більшість можливих проблем, допомогти воїнам пройти шлях від реабілітації до самореалізації.

0

comments1560

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Чи готове українське суспільство приймати ветеранів? Питання дискусійне, гостре і надважливе. Після війни їхня кількість може сягнути декількох мільйонів.

Реінтеграція такої кількості людей з військового життя в цивільне призведе до масштабної трансформації держави і суспільства. І готуватися до цього ми повинні вже сьогодні. А от з цим у нас проблеми.

Безумовно, є люди, які прагнуть не тільки прийняти, а й допомогти тим, хто повертається з війни. Однак є й багато тих, які проводять кордони між цивільними й тими, хто повертаються з передової. Їх остерігаються і навіть бояться. Наче вони в чомусь винні, чи якісь не такі. А це велика трагедія і біль для тих, хто після жахів війни бачить таку поведінку від тих, кого вони боронилиі. Відразу виникає питання - а для чого, за що і за кого я воював, ризикував життям і втрачав здоров‘я, якщо тут мене приймають так? Якщо на мене дивляться, як на гранату, з якої висмикнули чеку?

Змінюватися та вдавати, що ніякої війни в їх житті не було, ветерани не мають і не будуть.

Змінюватися маємо ми. Це наш борг і обов‘язок перед ними. Зрозуміти та прийняти наших бійців. Україна приречена на ветераноцентричність. І реінтегрувати ветеранів в мирне життя буде набагато простіше, якщо допомогти їм вирішити їхні проблеми, яких за місяці й роки війни накопилося чимало.

Згідно з даними соціології, ключові питання, які найбільше хвилюють сьогодні ветеранів, це:

▫️ Соціальні пільги

▫️ Оплачуваний відпочинок

▫️ Фінансова підтримка від держави

▫️ Медична допомога та реабілітація

▫️ Також в топі - питання здобуття освіти чи перекваліфікації, психологічної підтримки, допомоги у відкритті власного бізнесу тощо. І всі ці проблеми вирішити зусиллями лише держави неможливо. Неможливо просто фізично - на це не вистачить ні коштів, ні сил, ні людських ресурсів держапарату. На щастя, українці сильні вмінням створювати горизонтальні звʼязки та мережеві структури. Гуртуватися, одним словом, задля вирішення проблем і допомоги ближньому. Тому підтримкою ветеранів у нас вже займаються сотні благодійних фондів та громадських організацій.

Однією з таких ГО є Серце Азовсталі - унікальний в своїй направленості та специфікацях проєкт. Його ціль - всебічна допомога та підтримка усіх захисників Маріуполя і членів їхніх сімей. І всебічна - це не перебільшення. Програми допомоги “Серця Азовсталі” охоплюють протезування, освіту, сімейний та дитячий відпочинок, спорт, і навіть придбання житла - і це далеко не повний список напрямів підтримки.

Захисники Маріуполя - перші великі герої цієї війни. 86 днів вони обороняли місто від значно переважаючих сил супротивника, з них більшу частину - у повному оточенні. Якби не подвиг, що зробили вони тоді, якби вони не відтягнули на себе ворожі війська, не знищили б тисяч окупантів - хто знає, куди б росіяни змогли дійти на півдні та сході. Допомога гарнізону Маріуполя - це можливість висловити свою вдячність і повагу за те неймовірне, що вони зробили тією сталевою весною.

Як і всіх ветеранів, у кожного із захисників Маріуполя є чимало невирішенних питань та незакритих проблем - від купи юридичних справок, які необхідно зібрати, до підірваного здоровʼя, яке потрібно відновити. І всім цим комплексно опікується команда “Серця Азовсталі”.

16 лютого проєкту виповнився рік - команда представила свої здобутки, і вони дійсно вражають. За 2023 підтримку отримали 4052 оборонців Маріуполя, а усього організація надала понад 8500 допомог. Цього року «Серце Азовсталі» планує, що спільнота проєкту виросте до 7000 оборонців Міста Марії та членів їхніх родин, і вони отримають вже понад 10 000 допомог. В тому числі плануються й масштабні та амбітні проєкти - наприклад, видача 100 квартир та відкриття профільних спортклубів в партнерстві з ФК “Шахтар” спеціально для оборонців міста.

А головна мета - не просто дати разову допомогу, а закрити більшість можливих проблем, допомогти воїнам пройти шлях від реабілітації до самореалізації. Адже рідко буває так, що ветерану потрібно тільки лікування чи тільки юридична консультація. І це правильний шлях - створювати екосистеми допомоги.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!