Блог

Ігор Петренко: Поза політикою, але з принциповою позицією: як міжнародний гемблінг реагує на війну росії проти України

Головна мета будь-якого бізнесу – прибуток. Це всім зрозуміла істина, проте є ще дві не менш важливі для сучасного бізнесу речі – цінності та репутація. Наявність в компанії двох останніх складових і є показником її високої корпоративної культури. Війна росії проти України вкрай актуалізувала питання наявності чи відсутності цінностей у бізнесу.

0

comments11730

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Поряд із великою кількістю глобальних компаній, які ледь не кожен день йдуть з російського ринку, є багато колись шанованих брендів, які продовжують працювати, виступаючи спонсорами держави-терориста. Наприклад, продовжують працювати французька мережа супермаркетів Auchan-Retail, відома тайванська компанія Asus, відома французька компанія Leroy Merlin, міжнародна гуртова компанія Metro, австрійська банківська група Raiffeisen Bank International тощо. І таких компаній ще десятки. Вони прикриваються гуманітарною складовою своєї роботи, хоча насправді банально не хочуть втрачати прибуток й обирають шлях потурання вбивствам і звірствам росії. Можливо, у короткостроковій перспективі ці компанії зможуть щось заробити, але в довгостроковій – на них чекає кліше пособника вбивць та суспільний остракізм.

 

Дуже показовою для мене стала реакція міжнародного гемблінгу, який доволі швидко покинув ринок рф. І це зважаючи на те, що гемблінг є доволі чутливим сегментом бізнесу, який завжди був заручником політичних спекуляцій та маніпуляцій й предметом осуду з боку певної частини суспільства. Зазвичай геблінг-індустрія була завжди доволі гнучкою до юрисдикцій своєї діяльності. Але в ситуації війни росії проти України міжнародний гемблінг чітко продемонстрував, що права людини є безумовною цінністю, яку ніхто не може порушувати, а ті, хто на це наважиться, мають бути повністю ізольовані від усього цивілізованого світу.

 

Так, букмекерська компанія bet365 зупинила роботу на території росії. Букмекерська компанія William Hill припинила надавати послуги росіянам . Parimatch Tech через військову агресію рф проти України відкликала франшизу на використання бренду Parimatch в росії. Компанія Genuis Sports припинила свою діяльність у росії. Такі компанії як LeoVegas, Statscore, DraftKings, Fan Duel, OPAP, Coolbet – відкликали пропозиції ставок на російські спортивні події. Також свою роботу припинив і PokerStars.

 

Тож топові гемблінгові компанії продемонстрували дуже високий рівень розвитку, бо передусім вони думають про свою репутацію та гостро засуджують порушення прав людини й будь-які прояви військової агресії. Це неприйнятні речі для нормального бізнесу ХХІ століття.

 

Чому це взагалі важливо? Вихід із російського ринку будь-яких компаній, як і санкції, сильно б’ють по соціальній та економічній стабільності рф. Компанії, які йдуть з ринку, перестають сплачувати податки, а отже бюджет росії починає втрачати сотні мільйонів доларів. Відповідно менше грошей іде на фінансування війни та тероризму. Крім цього, через припинення роботи міжнародних компаній в росії загострюється проблема безробіття, обриваються логістичні ланцюги, постає проблема нестачі товарів та послуг, блокується доступ до ринків капіталів тощо. В сукупності все це в рази збільшує ціну агресії проти України й, можливо, повільно, але все ж таки наближає колапс кривавого режиму путіна.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!