Блог

Віталій Бала: Про чергове соціологічне дослідження

Навіщо вибори, коли є такі соцопитування

0

comments5993

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Про чергове соціологічне дослідження.

Група "Рейтинг" 16-18 травня провела соціологічне опитування 2500 респондентів методом телефонного опитування з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонів.

Я, особисто скептично ставлюсь до останніх трьох досліджень, які провели КМІС, Центр Разумкова і тепер "Рейтинг".

Рейтинг, як і КМІС, опитував власників мобільних телефонів, можливо тому у них підтримка Володимира Зеленського найбільша, Рейтинг дає 30,2% серед тих, хто визначився, у КМІСу 31,4%. Центр Разумкова оприлюднив 28,3%.

Що дуже дивно і цікаво, що рейтинг Зеленського чомусь зростає, а ситуація у країні погіршується.

Враження замовності цих опитувань стає все очевиднішим. Заради справедливості, слід зазначити, що Центр Разумкова все-таки намагався бути більш коректним і думав про свою репутацію таки більше і не перейшов цифру у 30% голосів за Зеленського, при похибці загалом у 2%.

Чому мені видаються дуже сумнівними цифри КМІСу і "Рейтингу"?

По-перше, напевно у нікого не має сумнівів, що не 100% громадян України є власниками мобільних телефонів.

По-друге, комп'ютер може хтось скоригувати і зробити потрібне опитування у потрібних регіонах, які по різному підтримують кандидатів-політиків на посаду президента.

По-третє, досить цікаві цифри у цьому дослідженні стосовно другого туру. Так Юлія Тимошенко має найбільшу підтримку у 38% у другому турі із Володимиром Зеленським у порівняні з Петром Порошенком з 32% і Юрієм Бойко з 31%, які також замірялись у другому турі з чинним президентом. Але, Юлія Тимошенко чомусь втрачає підтримку за цим опитуванням і поступається і Порошенку, і Бойку. Таке враження, що кому потрібно добавляють відсотки а кому ні, зменшують.

І наостанок, результати цього "приємного" дослідження у підтримці у 30,2% для Володимира Зеленського, були опубліковані напередодні його прес-конференції за підсумками 2-х років перебування на посаді президента України.


 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!