Блог

Алексей Буряченко: «Рамштайн-4». Чого очікувати?

Четверта зустріч Контактної групи з питань оборони України (UDCG) як було анонсовано відбудеться 20 липня в режимі онлайн.

5

comments7392

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

За інформацією висвітленою на сайті Пентагону, -- «Міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III поспілкувався з міністром оборони України Олексієм Резніковим, щоб надати оновлену інформацію про безпекову допомогу США Україні на підтримку боротьби за захист демократії, включаючи новий пакет на $400 млн.,  оголошений 8 липня. Міністр Резніков надав оновлену інформацію про ситуацію в Україні. <…> Держсекретар Остін і міністр Резніков також обговорили порядок денний наступної контактної групи з питань оборони України (UDCG), яка відбудеться онлайн 20 липня, і обмінялися думками щодо майбутньої допомоги США та Альянсу Україні через формат UDCG». Отже, ми бачимо, що до наступної планової зустрічі "Рамштайн-4" сторони готуються ґрунтовно та ретельно. Сподіваємося, що "Рамштайн-4" дасть чіткі відповіді на важливі питання, враховуючи, що ця зустріч відбудеться на тлі активізації обстрілів рф наших міст (житлових будинків, соціальних об’єктів тощо) та поїздки Президента США Байдена по країнам Близького Сходу, що, зокрема корелюється із зустрічю у форматі «Рамштайн».. 

 

Зрозуміло, що ключове питання зустрічі UDCG, яка більш відома як "формат Рамштайн" -- звичайно, ЗБРОЯ! Зауважу, концепція роботи на майданчику «Рамштайн», під головуванням та лідерством США, показала себе, на сьогодні самим продуктивним майданчиком для допомоги Україні військовим озброєнням у повномасштабній війні, яку розв’язала росія проти України, 24 лютого. Робочий діалог серед країн-членів антипутінської коаліції, на рівні міністрів оборони та керівників штабів, на тему: "що потрібне Україні для перемоги на полі бою, саме зараз". От цей момент "саме зараз" і стане визначальним для майбутньої зустрічі «Рамштайн-4».

 

Із публічних заяв української сторони, зрозуміло, що Україні традиційно потрібні РСЗВ, системи ПВО, літаки та високотехнологічна протикорабельна зброя, але саме на цьому «Рамштайні-4» акцент буде зроблено на бронетехніці, яка зараз конче необхідна ЗСУ, для успішного виконання Указу Президента України Володимира Зеленського по деокупації південних регіонів України. Ці плани, також, у своїх публічних заявах підтвердили, як міністр оборони Резніков так і міністрерка з реінтеграції ТОТ Верещук.

 

І, так, підкреслю, абсолютно логічно -- для ефективного захисту позицій, перш за все, потрібна артилерія. А от для успішного контрнаступу, в якому задіюється переважно піхота, потрібна бронетехніка, яка може допомогти мінімізувати втрати живої сили та з більшою вірогідністю отримати оперативно-тактичну перевагу над ворогом.

 

Також, зауважу важливим аспектом зустрічі UDCG, 20 липня, можуть бути перемовини по передачі Україні «далекобійних ракет для HIMARS», про передачу яких Україна вже давно веде переговори. Більше того, як натякають деякі військові експерти, в цих перемовинах уже давно є успіхи та досягнуті певні "стратегічні домовленості". Зауважу, використання далекобійних ракет  HIMARS для ЗСУ може бути абсолютно виправданим кроком, для прикладу, нанесення превентивного удару, щоб запобігти великим руйнуванням або жертвам серед мирного населення... чому ні? В контексті останніх абсолютно нелюдських та терористичних актів зі сторони рф по обстрілу мирних міст в Україні, такі перемовини, з великою вірогідністю, можуть мати успіх. Зауважу, наслідком третього «Рамштайну» стало рішення про передачу Україні сотень одиниць далекобійної артилерії.

 

Хочу зупинитися на питанні «турне» Байдена країнами Близького Сходу так як вважаю воно корелюється із майбутнім «Рамштайн-4». Звичайно та прогнозовано, ключовим питанням «турне» було енергетичне питання, пов'язане зі збільшенням видобутку нафти та газу напередодні опалювального сезону, але, я переконаний, що і питання пошуку зброї для України, також було одним із перших в порядку денному президента США, що зазначалося представниками Держдепу, і про це навіть писали західні ЗМІ [The New York Times]. Зауважу, саме в країнах Близького Сходу до сих пір стоїть на озброєнні багато зразків радянського зброї, які зараз так потрібні Україні. Більше того, цей діалог по всім позиціям вигідний країнам Близького Сходу, оскільки вони можуть вести переговори із США про обмін на радянське озброєння новітнє західне, а, отже, більш ефективне. 

 

Отож, як ми бачимо, американська сторона послідовно та системно допомагає Україні, перш за все озброєнням, на усіх рівнях, від робочих заходів в форматі «Рамштайн», до лобіювання важливих для України питань безпосередньо президентом США під час його міжнародних візитів. Підкреслю, Україні зброя, в достатній кількості, потрібна уже зараз, особливо для проведення наступальних дій, і це чудово розуміють наші міжнародні партнери, шукаючи гібридні варіанти постачання, як західної сучасної зброї, яка є в наявності, так і зброї радянського зразка, яка не потребує часу для освоєння та детального вивчення нашими ЗСУ.

 

Отже, повномасштабна війна в Україні вже триває майже п’ять місяців. За п’ять місяців Президент України Володимир Зеленський, представники керівництва військового крила провели немало зустрічей з нашими стратегічними партнерами і друзями України. Відбулося вже 3 зустрічі Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн») тому звісно, враховуючи всю складність наступальних дій ворога, Україні під час «Рамштайн-4» хотілося почути конкретні відповіді, на питання, які нас турбують це – зброя і ще раз зброя. Адже, нам потрібно розуміти і формувати ударні кулаки. Оскільки нам потрібно не лише захищатись, а й звільняти тимчасово окуповані території. А щоб іти в наступ, нам треба розуміти, на що ми можемо опиратися. На яку зброю, скільки боєприпасів, який строк поставки. 

 

Ну що ж, нам потрібна зброя, як кажуть «на вчора», і терміни її поставки теж «на вчора», а все інше, впевнений, наші ЗСУ зроблять, а як ми знаємо – вони це можуть! Отож, до зустрічі «Рамштайн-4» залишилося декілька днів, чекаємо, аналізуємо. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!