Блог

Кущ Олексій: Рекордний прибуток Укрнафти

За 19 років Укрнафта отримала 21,4 млрд грн збитку. А за лише один повний рік перебування у державному управлінні компанія отримала 28 млрд грн прибутку!

0

comments2664

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Потужна робота Сергія Корецького та його команди в Укрнафті, яка зараз знаходиться під державним управлінням.

Часто доводиться дискутувати, яка форма власності більш ефективна, приватна чи державна.

Тут немає однозначної відповіді.

Якщо дозволити собі певну тавтологію, то ефективною є саме ефективна форма власності.

Ефективна в даних історичних умовах та зважаючи на стратегічні цілі держави на відповідному циклічному відрізку розвитку.

Наприклад, так звані приватні "обленерго" та "облгази" були розсадниками корупції та неефективності, зокрема у частині своїх прямих обов'язків щодо підключення населення та бізнесу до розподільчих мереж: газових та електричних.

Не вражала результатами роботи і "приватівська" Укрнафта, тобто компанія, яка управлялась приватним (у прямому і переносному сенсах цього слова) менеджментом.

За 19 років компанія отримала 21,4 млрд грн прибутку.

А за лише один повний рік перебування у державному управлінні компанія отримала 28 млрд грн прибутку!

Чому важливо говорити саме про повний рік перебування Укрнафти під управлінням держави?

Справа в тому, що в перші місяці 2022 року та на початку війни, в компанії під приватним управлінням відбувались події, які в майбутньому обов'язково стануть предметом розслідування.

В чому була специфіка "приватного" менеджменту?

Це можна розглянути на прикладі спорідненої компанії - "Укртатнафти" у наглядову раду якої входив Михайло Кіперман.

Його називали бізнес-партнером Ігоря Коломойського, а зараз правоохоронці звинувачують у привласненні майже 600 мільйонів гривень Укртатнафти.

Як писало Громадське:

"У лютому детективи БЕБ разом з СБУ викрили масштабні схеми привласнення 40 млрд гривень колишнім менеджментом двох найбільших нафтових підприємств країни — «Укрнафта» та «Укртатнафта».

Крім того, колишнє керівництво ПАТ «Укртатнафта» викрили в умисному ухиленні від сплати акцизного податку за січень-лютий 2022 року майже на 1,3 млрд".

Які в таких умовах могли бути прибутки?

Звісно лише у "приватних" кишенях.

За 2023-й рік в умовах війни та ударів по Укрнафті з боку росіян, компанія суттєво розширила свою торгівельну мережу та почала здійснювати надважливі для внутрішнього ринку паливні інтервенції (з метою гальмування динаміки зростання цін).

Крім того, Укрнафта зараз виконує стратегічну місію щодо забезпечення паливом техніки ЗСУ. причому робить це за мінімальними, а не максимальним (як колись) цінами.

І в цій бізнес-моделі компанія змогла отримати позитивний фінансовий результат на 28 млрд грн.

А це не тільки податки, сплачені у бюджет та частина прибутку, отримана державою.

Значна частина коштів залишається в розпорядженні компанії для проведення робіт з освоєння нових нафтових та газових родовищ.

І це дуже правильно, тому що в "приватному" минулому, компанію перетворили в "дойну корову": на одну одиницю вибуваючих потужностей з видобутку нафти і газу приходилось лише 0,3 одиниці нових родовищ.

Хоча для простого відтворення ця пропорція має бути один до одного.

Але зараз Укрнафта озвучила більш амбітні плани: подвоєння обсягів видобутку в найближчі роки.

А для цього необхідно інвестувати у надра.

Загалом, передача під час війни в державне управління таких стратегічних компаній як Укрнафта стала дуже правильним рішенням.

Звичайно, що якість роботи компанії визначає менеджмент. З поганим менеджментом можна знищити найбільш успішну та рентабельну компанію.

В даному випадку, Укрнафті чи не вперше пощастило - керівництво компанії та особисто Сергій Корецький досягли видатного успіху з чим їх можна і привітати.

Результат їх роботи - 28 млрд грн на користь держави. Дише за один рік роботи.

Колись в Україні була "приватна теорема", що нафтовий і паливний бізнес можуть бути "збитковими". Війна, як це не парадоксально звучить, довела хибність цієї лжетеореми.

 

 

 

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!