Блог

Кущ Олексій: «Укрнафтобуріння» відновлює видобуток газу під управлінням ПАТ «Укрнафта» на Сахалінському родовищі в Україні

Державна служба геології та надр оприлюднила наказ про втрату чинності попереднього наказу, яким було анульовано спецдозвіл компанії.

0

comments4759

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

А тепер до гарних новин.

 

Я неодноразово писав про ситуацію, яка склалась навколо компанії «Укрнафтобуріння», яка перебуває в оперативному управлінні Укрнафта (нагадаю, Укрнафту теж повернули у систему державного управління).

 

Через справжню судову рейдерську атаку, організовану певними колами приватних бенефіціарів, у компанії «Укрнафтобуріння» рішенням суду було відібрано дозвіл на використання Сахалінського родовища природного газу в Україні.

 

Це рішення прийняв Шостий апеляційний адміністративний суду, який скасував наказ Держгеонедра №204, в якому ряду компаній, в тому числі Укрнафтобурінню, надавалось право на видобуток.

 

Відбулась "унікальна" ситуація: під час війни країна втратила суттєвий внутрішній видобуток природного газу (47 млн м куб газу та більше 5 тис тон газового конденсату на місяць).

 

Ця критична ситуація найбільш гостро могла відчуватись вже у найближчі мсяці, враховуючи перспективи європейського ринку газу взимку.

 

І от гарна новина: «Укрнафтобуріння» офіційно відновлює видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.

Шостий апеляційний адміністративний суду повернув «Укрнафтобурінню» спецдозвіл на видобуток природного газу на Сахалінському родовищі.

 

На жаль, видобуток було зупинено на цілих вісім місяців!

 

За шість місяців простою "Укрнафтобуріння", держава втратила 2,46 млрд грн податків (втрати було пораховано за шість місяців).

Щомісяця державний бюджет втрачав 190 млн грн ренти, 132,2 млн грн ПДВ та 88,2 млн грн податку на прибуток.

 

На відновлення газовидобутку піде приблизно два місяці, тобто газ почне поступати в нашу газову систему вже у жовтні, напередодні опалювального сезону.

 

Директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький підкреслив:

«Тепер колектив ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» розпочинає роботу над тим, щоб максимально безпечно та ефективно ввести в дію усе обладнання та запустити видобуток природного газу. Дякую усім, хто вірив у невідворотність справедливості та боровся, щоб повернути державі ресурс - особливо юридичній команді «Укрнафтобуріння», АРМА та «Укрнафти».



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!