Блог

Алексей Буряченко: Російським олігархам в Україні не місце! Конфіскація активів

Майно та фінансові активи держави-агресора

6

comments3225

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Щось ми давненько не згадували, як там “поживає” майно російських олігархів в Україні, а це питання є надзвичайно важливим по цілому ряду причин.

 

Перш за все, майно та фінансові активи держави-агресора РФ та російських олігархів, які допомагали путінському режиму та “створили загрозу національній безпеці”, як зазначається у відповідному рішенні РНБО, арештовані в Україні є під нашою юрисдикцією, а отже, ми можемо до них “дотягнутися”! І це надзвичайно важливо. Оскільки, щоб отримати доступ до арештованих активів РФ і російських олігархів, поза межами України, потрібно пройти дуже довгий та складний шлях.

 

До слова, цей шлях уже успішно розпочато і отримано відповідне рішення Європейського Союзу, Ради Європи і, найголовніше, Генасамблеї ООН, про розробку механізмів компенсації збитків нанесених Україні внаслідок російського вторгнення, через напрацювання алгоритму роботи з арештованими російськими активами по всьому світу. Тому, процес хоча і йде бюрократично-повільно, але все ж іде, адже, особливо європейцям, надзвичайно важко позбутися комплексів та сталих кліше по “банківській таємниці”, навіть якщо це кошти та активи терористів та міжнародних злочинців.

 

Саме тому, свого часу, після початку повномасштабної агресії РФ, були прийняті нормативні рішучі заходи, які дозволяли нашим правоохоронцям шукати майно РФ, їх афельованих компаній та активи російських олігархівякі допомагали путінському режиму. Так, рішення про конфіскацію майна має ухвалити РНБО, потім його затверджує Президент України Володимир Зеленський, а Міністерство юстиції просить Вищий антикорупційний суд реалізувати.

 

Але щоб було що реалізовувати мають добре попрацювати наші правоохоронці, саме вони, в межах кримінальних проваджень, шукають та далі запускають по вищезазначеному ланцюжку інформацію про майно та активи російських олігархів. Визнаними лідерами у цій важливій і кропіткій роботі є Державне Бюро Розслідувань (ДБР) та Офіс Генерального Прокурора. І якщо прокуратура здійснює координаційну та наглядову функцію, то безпосереднім пошуком цих активів олігархів займається саме ДБР і, потрібно відзначити, займається дуже ефективно.

 

Аналізуючи інформацію я наштовхнувся на інфографіку по активам російських олігархів, де відображено, які активи уже конфіскували в Україні на даний час, яка значно спростила мені пошуки, а вам значно зекономить час. 

Так от, до Вашої уваги, інформація тільки по двом фігурантам — Ротенбергу та Дерипасці: 

 

  • - 16 лютого Антикорупційний суд вирішив конфіскувати активи Олега Дерипаски (50 місце в рейтингу Forbes): 29,53% загальної вартості акцій АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», а також 100% частки ТОВ «Глухівський Кар'єр кварцитів», «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон України», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «ЧАС ІТ», ТОВ «Охорона МДЗ», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запорожолюмінторг», ПрАТ «Хустський кар'єр», ПрАТ «Жежелівський кар'єр».

 

- 20 березня конфіскували активи Аркадія Ротенберга (53 місце у списку Forbes) та його сина Ігоря. Аркадій Ротенберг, нагадаю, вважається близьким другом путіна. У Ротенбергів суд забрав ТОВ «Авангард-Віларті» та 66,65% у ТОВ «Інвестиційна спілка «Либідь» (компанія володіє київським ТРЦ Ocean Plaza).

 

Ці кейси були успішно реалізовані саме працівниками ДБР, але роботи ще багато і вона буквально “кіпить”, тому що нашій країні потрібна і справедливість і ресурси на успішну боротьбу з окупантами, а де ці ресурси брати, як не у них самих! Усе справедливо та логічно.

 

В підтвердження вищенаведеної аналітики, директор Державного Бюро Розслідувань Олексій Сухачов на зустрічі з Комісаром Європейського Союзу з питань внутрішніх справ Ільвою Йоханссон зазначив, що:

 

«Державне бюро розслідувань вже направило до Ради національної безпеки і оборони України відповідні листи щодо необхідності розгляду питання про примусове вилучення майна відносно 15 юридичних та 6 фізичних осіб. За деякими кейсами Вищий антикорупційний суд уже прийняв рішення про стягнення в дохід держави активів та майна російських олігархів братів Ротенбергів, Олега Дерипаски, Євгенра Гінера та інших»

 

Окрім цього, в межах розслідування кримінальних проваджень ДБР уже передало до АРМА понад 882 млн гривень часток у статутних капіталах підприємств, 290,1 млн грн, 4,7 млн доларів США, 204 об’єктів нерухомого майна, понад 1,5 тис. залізничних вагонів, 13 морських суден та багато іншого. За його словами, це важливий напрям роботи ДБР від початку війни, адже в умовах російської агресії, бізнес-діяльність росіян на території України становить загрозу національній безпеці держави”.  

 

Так, працівники ДБР вже перевірили понад 270 суб’єктів господарської діяльності в різних галузях економіки (фінансово-кредитній, будівельній, транспортній, паливно-енергетичній, атомній, агропромисловій, металургійній, хімічній, медичній та ін.). В результаті встановлені практично всі наявні в Україні активи російських олігархів.

 

З усього вищенаведено ми можемо зробити висновок, що перед обличчям ворога правоохоронна система активізувалася та консолідувалася, перш за все, нещодавно створені правоохоронні органи, такі як ДБР та НАБУ за процесуального керівництва Офісу Генерального Прокурора і глибоко переконаний, що, наразі, вони сумлінно виконують завдання, які перед ними поставило вище військово-політичне керівництво країни та особисто Президент України Володимир Зеленський!

Хоча в цій історії є і ложка дьогтю, яку, також, потрібно випити до дна — це фінансування різних силових та правоохоронних органів, воно дуже різне... І якщо порівнювати кількісно-якісні показники, то найнижчі вони будуть саме у НАБУ, СБУ та НацПолу, а найкращі саме у ДБР. І це не означає що одні кращі, а другі гірші, в жодному разі, але підсилювати, в тому числі фінансово, потрібно саме тих хто якісно працює і показує найкращі показники, а на тих хто працює не достатньо якісно, при чому споживаючи значно більше фінансових ресурсів, потрібно звернути особливу увагу під час уже анонсованої Президентом України Володимиром Зеленським реформи правоохоронної системи, яка має завершитись до 2027 року. Отже, нам ще, точно є над чим працювати і до чого прагнути.

 

Слава Україні!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!