Блог

Алексей Буряченко: “Трубний ендшпіль”, новий виток протистояння. Олігархи лютують

Економічні хроніки війни.

3

comments1681

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Свідоме протистояння олігархічному впливу — це той скіл який зараз напрацьовують в собі державні службовці, правоохоронці, судді та інші представники влади. Мабуть, насилу, всім стає очевидним, що для воюючої держави і так забагато зовнішніх ворогів і обслуговувати внутрішніх, це уже занадто.

 

Відзначу, що така позитивно-патріотична трансформаціє є наслідком принципової позиції військово-політичного керівництва нашої держави і публічне “зелене світло” для правоохоронців по виявленню та знешкодженню корупційних керців не в залежності хто їх суб’єкти, чи ті самі правоохоронці, чи судді, чи мери, чи міністри... І мені хочеться вірити, що і мої статті по виявленню корупційних кейсів знайшли потрібних читачів і були зроблені відповідні висновки.

 

Так, буквально нещодавно я опублікував статтю під назвою “Присмак олігархічної змови” (https://comments.ua/ua/blog/prismak-oligarhichnoi-zmovi-2940.html ) де детально розповів, на прикладі злочинної змови та незаконного протистояння вітчизняних олігархів, з використанням судової системи, які схеми застосовуються проти прозорого іноземного бізнесу із США (компанія Vorex).

 

Міжнародні стандарти ведення бізнесу та репутація, допоки, це не дуже знайомі поняття для олігархічного бізнесу в Україні. І я радію з того, що знаходяться окремі сміливі судді, правоохоронці та державні службовці, які публічно та рішуче прийняли рішення стояти на стороні закону та справедливості -- це дуже надихає!

 

Забігаючи наперед, скажу, що, буквально вчора, 16.04.24, Господарський суд Києва абсолютно обґрунтовано заборонив державному Укргазвидобуванню підписувати контракти з Інтерпайпом Пінчука на постачання обсадних труб! Ці контракти мали бути підписані за результатами незаконно проведених публічних торгів, у яких Інтерпайп подав, ймовірно, підроблені документи, щодо випробувань з’єднань самих труб. Попри сумну практику ухвалення Господарським судом Києва рішень в інтересах олігархів, час від часу, там ухвалюють рішення, керуючись законом та здоровим глуздом.

 

Але давайте усе по-черзі. Згадаємо історію питання, щоб зробити максимально коректні аналітичні висновки.

 

30.08.2023 АТ «Укргазвидобування» оголосило про проведення тендерної закупівлі 24Т-004 на закупівлю обсадних труб діаметром 244,48мм (номер у Прозоро UA-2023-08-30-007940-a). Бюджет закупівлі склав 2 277 002 928,00 грн (з ПДВ).

 

Лот 1 (Бюджет – 1 138 501 464,00 грн):

Учасники: АТ «ІНТЕРПАЙП НОВОМОСКОВСЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД», ТОВ «НАФТОСЕРВІС», VOREX LLC (США).

Лот 2 (Бюджет – 1 138 501 464,00 грн):

Учасники: ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА», ТОВ «НАФТОСЕРВІС», VOREX LLC (США).

 

Майже через місяць, 25.09.2023 відбулися торги (аукціон) по цим двом лотам. Перемогли на торгах АТ «ІНТЕРПАЙП НОВОМОСКОВСЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД» та ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА» відповідно. Проте у ході вивчення тендерних пропозицій (кваліфікації) АТ «ІНТЕРПАЙП НОВОМОСКОВСЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД» та ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА» фахівцями АТ «Укргазвидобування», які відповідали за проведення торгів, були виявлені чисельні порушення (включно з можливою підробкою Інтерпайпом випробувальних звітів). За інформацією сторін, вказані порушення були оформлені на 16 сторінках.

 

Ще за місяць, 26.10.2023, враховуючи обставини, Головна рада з контрактування НАК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» схвалила проект рішення уповноваженої особи АТ Укргазвидобування щодо відхилення тендерних пропозиції АТ «ІНТЕРПАЙП НОВОМОСКОВСЬКИЙ ТРУБНИЙ ЗАВОД» та ТОВ «ІНТЕРПАЙП УКРАЇНА». Результатом такого рішення, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», мав стати перехід до розгляду пропозиції на предмет відповідності тендерній документації (кваліфікації) наступного учасника – американської компанії Vorex.

 

Але все не буде просто, прогнозовано та законно, олігархи грають тільки за своїми власними правилами...

 

Так, замість алгоритму виписаному в ЗУ “Про публічні закупівлі”, 03.11.2023 АТ «Укргазвидобування» протоколом уповноваженої особи № 620 незаконно прийняло рішення скасувати публічну закупівлю взагалі із посиланням на «потребу в перегляді закуповуваних обсягів трубної продукції для реалізації кампанії буріння, зокрема – обсадних труб 244,48мм діаметру, та їх категоризації за свердловинними геолого-технологічними умовами використання і граничними навантаженнями, в яких буде застосовуватись обсадна колона». Також, в протоколі зазначено, що «замовником буде проведено перерозподіл обсягів закупівлі та відповідне лотування закупівлі зі зміною технічних вимог до предмету закупівлі, зокрема в частині вимог до рівня випробувань газогерметичних з’єднань з типом ущільнення метал-метал у відповідності до окремих лотів». Вказане означало, що АТ «Укргазвидобування» скасувало торги через те, що начебто йому потрібно було закупити менше труби, і не настільки якісної. Замість всього обсягу труби з найвищими вимогами до випробувань муфтових газометричних різьбових з’єднань CAL4, він мав намір в подальшому закупити частину труби за CAL4, а частину за застарілим стандартом CAL2, що для видобутку газу в умовах українських родовищ є абсолютно неприйнятним або, як мінімум, дуже спірним.

 

Зауважу, така підстава для скасування публічних торгів є незаконною. Vorex звернулась до Комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель із скаргою на рішення АТ «Укргазвидобування» про скасування закупівлі. 28.11.2023 Комісія АМКУ рішенням 19134-р/пк-пз задовольнила скаргу Vorex та зобов'язала АТ "Укргазвидобування" скасувати рішення про відміну процедури закупівлі від 03.11.2023. Але замість виконання рішення АМКУ, АТ «Укргазвидобування» оскаржило його до Київського окружного адміністративного суду. І 03.04.2024 суд прийняв рішення, яким відмовив АТ «Укргазвидобування» у задоволенні позову проти АМКУ.

 

Таким чином, і АМКУ, і Київський окружний адміністративний суд підтвердили протиправність дій АТ «Укргазвидобування», що є ледь не історичним кроком у подоланні олігархічної залежності державного енергетичного сектору економіки.

 

І ніби, от вона справедливість і її уже майже можна відчути на дотик, але ні...

 

Так і не закінчивши попередні торги 24Т-004, 18.01.2024 АТ «Укргазвидобування» оголосило про проведення двох нових торгів на закупівлю тих самих обсадних труб діаметром 244,48мм виготовлених за CAL4 :

  • - Торги № 24Т-095 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-015376-a);
  • - Торги № 24Т-096 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-015851-a),

та,  двох нових торгів на закупівлю тих самих обсадних труб діаметром 244,48мм виготовлених за CAL2 :

  • - Торги № 24Т-093 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-012700-a);
  • - Торги № 24Т-094 (номер у Prozorro UA-2024-01-18-014403-a).

 

Предметом закупівлі нових торгів № 24Т-093 та № 24Т-094 є ті самі обсадні труби, які мали бути закуплені у рамках скасованого тендеру 24Т-004, проте зі зниженими вимогами до випробувань муфтових газометричних різьбових з’єднань (з CAL4 до CAL2) та зменшеними строками поставки, що, враховуючи попередню історію, з великою вірогідністю, відповідає інтересам, тієї самої, групи компаній «ІНТЕРПАЙП».

Також, скоріш за все, з метою полегшення життя Інтерпайпу АТ «Укргазвидобування» вирішило прибрати з тендерних документацій по новим торгам вимогу Додатку 3.1 про надання учасниками торгів «Зведеного звіту про результати проведення випробування різьбових з’єднання обов’язково повинні надаватися відповідно до вимог розділу 9 «Звіт про випробування» ISO 13679:2002 або ISO 13679:2019 (FDIS 13679:2011) по формі Додатку Е, або відповідно до вимог розділу 9 «Звіт про випробування» АРІ 5С5:2017 по формі Додатку С.2. п.1. (Executive Summary). Зведений звіт про випробування різьбового з’єднання повинен містити дані по 8 (восьми) випробовуваних зразках», адже по минулим торгам № 24Т-004 вказаний звіт був Інтерпайпом, можливо, підроблений. І, наскільки я розумію, у АТ «Укргазвидобування» вирішили другий раз “на ті самі граблі” на ставати.

 

“Беззаконня”, скажете ви, звичайно, так. Але правда в тому, що там де є інтереси олігархів таке трапляється дуже часто. Закон? Ні, не чули, не смішіть...

 

Отже, як і планувалось, 28.02.24 по всім чотирьом новим торгам на закупівлю обсадних труб діаметром 244,48мм АТ «Укргазвидобування» оголосило переможця - ТОВ «Інтерпайп Україна», тендерні пропозиції якого стосувалися труб виключно класу CAL IV. Про ці подробиці даної закупівлі і не тільки, публічно пише у своєму пості відомий енергетичний експерт Юрій Корольчук (https://www.facebook.com/share/p/3zS3EAiCxCXTVigG/ ).

 

Вищезазначена хронологія подій красномовно вкотре засвідчує, що в Україні під потреби/умови олігархічного бізнесу готові підлаштовуватись навіть ДП і навіть якщо ці умови тільки частково задовольняють потреби держави. Головне, щоб в цей системний енергетичний бізнес не запустити зовнішнього незалежного та прозорого гравця, яким, в даному випадку, є американська компанія Vorex. А причин такого не допуску “небажаного гравця” можна вигадати безмежну кількість, це тільки справа техніки/домовленостей.

 

Тепер до головного і “найсвіжішого”. На початку квітня Vorex оскаржила до Господарського суду м. Києва незаконність призначених в інтересах Інтерпайпу чотирьох публічних торгів - 24Т-093, 24Т-094, 24Т-095, 24Т-096. І хоча судова система України не раз проявляла себе як інститут з обслуговування олігархічних інтересів, цього разу суд став на сторону Закону та заборонив Укргазвидобуванню підписувати будь-які договори з Інтерпайпом до вирішення справи по суті.

Так, це тільки напівміра, а не рішення по суті, але і це уже маленька перемога справедливості у боротьбі з олігархічним впливом! Відверто скажу, досить неочікувана. І так, це перемога тільки у битві, а не у війні, але найголовніше у нашому випадку, що боротьба триває, а отже, зберігається шанс на перемогу відкритості, прозорості та здорового глузду!

 

Показово, що не зважаючи на відповідні рішення поважних державних інституцій, таких як, Антимонопольний комітет України, Київський окружний адміністративний суд та Господарський суд м. Києва, АТ «Укргазвидобування» настирно продовжує свої пагубно-неетичні практики непрозорої (м’яко кажучи) взаємодії з олігархічним Інтерпайпом. Це уже стало настільки очевидним, що аж не зручно, відверто кажучи, про це писати. Переконаний, що уже хтось авторитетний має “похлопати по плечу” цих горе-посадовців і сказати, що мабуть, досить, адже справа зайшла занадто далеко і уже носить публічний характер. А, як ми усі знаємо, ні корупціонери, ні олігархи, світла у своїх справах не люблять, хоча і показово проводять різні “Безпекові Форуми” та відкривають благодійні фонди, “замилюючи” усім нам очі.

 

Невже потрібно щоб про подібні кейси дізналися наші міжнародні партнери в США і не тільки, допомоги від яких, під час війни, ми так чекаємо? Думаю запитання риторичне.

 

Суспільство, насправді, просить/вимагає від держави тільки одного — справедливих та прозорих правил для всіх і щоб олігархічні компанії не мали неконкурентних переваг перед іншими учасниками ринку, а особливо, із-за кордону. Так, у нас, безперечно, має бути економіка орієнтована на внутрішнього товаровиробника, але якщо цей товаровиробник, тільки маскується під товаровиробника, а у більшості випадків, є таким самим “перекупом”, як і усі інші, але тільки з олігархічним присмаком та максимально можливими цінами для бюджету — то це не прозорість та справедливість, це “договорняк”, який тільки під неї маскується, а насправді, як усе вирішувалося в ручному режимі, так відбувається і зараз. На превеликий жаль.

 

Так, як я уже зауважував раніше, заборона укладати договір з Інтерпайпом – це тимчасовий захід і справжня боротьба ще попереду. Але це тільки один кейс, а я пишу за систему, що набагато важливіше, при всій повазі до сторін конфлікту. І його ми маємо сприймати як показовий приклад, а не як точкову самоціль.

Державі і системі публічних торгів потрібні стратегічні рішення, які на постійній основі обмежать вплив олігархів на країну. І це тільки початок великої внутрішньої перебудови на яку має наважитись влада. Адже, кращого часу для системної боротьби з олігархічним впливом, а ніж зараз, за нашу історію у нас іще не було.

 

Надія ще жевріє і в конкретному кейсі її неочікувано вчора подарував Господарський суд м. Києва. А отже, потрібно продовжувати лупати цю скалу і по накопичувальному ефекту очікувати якісних та незворотній змін по боротьбі з олігархічним впливом. Без цього наше майбутнє, нажаль, досить туманне.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!