Блог

Ігор Петренко: Трудові відносини по-новому: плюси, мінуси та позиції фракцій

Вчора ВРУ підтримала за основу законопроект № 5388 про трудові відносини, за нього проголосувало 244 депутати.

1

comments14141

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Підтримали законопроект представники «Слуги народу», «Голосу» та частина депутатської групи «Довіра». Категорично проти виступила «Батьківщина» Юлії Тимошенко, проти проголосувала частина депутатів ОПЗЖ та деякі народні обранці депутатської групи «За майбутнє». Фракція «Європейської солідарності» майже в повному складі утрималась. Цей законопроект важливий, адже безпосередньо впливає на більшу частину громадян, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем. Ним вносяться зміни до Кодексу законів про працю України та Законів України «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки, їхні права та гарантії діяльності».

 

Що ж пропонує цей законопроект?

Передусім мова йде про спрощення процедури укладання строкового трудового договору. Так, працівник і роботодавець можуть передбачити додаткові права, обов’язки та відповідальність сторін, умови припинення договору, наприклад, дострокового. Також передбачається опція безстрокового договору, який укладають на невизначений термін. Строковий договір може бути укладений не більше ніж на п'ять років. Роботодавця зобов’язують повідомляти працівника про вакансії, які передбачають можливість укладання безстрокового трудового договору.

 

По-друге, законопроект передбачає скорочення кількості людей, які можуть не проходити випробувальний період. Такий термін не буде встановлюватись для: неповнолітніх; вагітних; осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, а також тих, то виконує тимчасові та сезонні роботи. Своєю чергою з цього переліку випадають такі категорії як: звільнені у запас з військової чи альтернативної служби; ті, хто проходив стажування у роботодавця з відривом від основної роботи; молоді фахівці після закінчення ВНЗ; одинокі матері, які мають дитину до 14 років або дитину з інвалідністю; ті, з ким укладають строковий договір менше ніж на рік.

 

По-третє, запроваджується також можливість визначення умов та режиму роботи, час відпочинку і відпусток. Наприклад, працівник може обирати день тижня, який буде для нього другим вихідним та час початку і закінчення щоденної роботи.

 

По-четверте, у деяких випадках виключається потреба погоджувати розрив трудових відносин з профспілкою.

 

По-п’яте, створюються умови притягнення працівника до відповідальності за розголошення комерційної таємниці.

 

Плюсами законопроекту експерти називають врегулювання питання щодо строкового і безстрокового договору, а також скорочення категорій, які не проходять випробувальний термін. Мінусом законопроекту називають нівелювання балансу прав та інтересів між роботодавцем та працівником, адже значні переваги набуває роботодавець, тоді як права працівників будуть суттєво обмежені. Поряд з цим доволі небезпечним положення є скасування процедури надання згоди профспілки на звільнення працівника, що ставить працівника у невигідне становище, адже встановлює його виключну залежність від волі роботодавця.

 

У парламенті цей законопроект також сприйняли неоднозначно. Схвально до нього поставились СН, «Голос» та «Довіра». В СН проти проголосував тільки Бужанський та ще декілька депутатів утрималось. В ОПЗЖ доволі кволо відреагували на цей законопроект, обмежившись лише висловлюванням, що дерегуляція трудових відносин не повинна стосуватися тільки «поліпшення життя» для роботодавців. А от категорично проти виступила Юлія Тимошенко та її партійці. У «Батьківщині» зазначили, що такі зміни порушують трудові права українців, зокрема в частині 8-годинного робочого дня, наявності двох вихідних та оплачуваної відпустки. Також Тимошенко говорить про небезпеку нав’язування роботодавцем того, що він хоче, без тих обмежень, які закріплені міжнародними конвенціями та іншими правовими документами. Окрім цього вона наголосила на неприпустимості усування профспілок від захисту трудових прав людей. Загалом Тимошенко активно просуває соціально-політичний порядок денний, підіймаючи питання, які безпосередньо стосуються широких суспільних верств. В тій же ЄС нічого кращого, ніж «утриматись» не придумали, можливо через те, що запропоновані зміни як раз більшою мірою грають на руку роботодавцям, а тут можна й згадати скільки людей працює на підприємствах Порошенка.

 

Ці зміни було ухвалено в першому читанні, тому час до другого читання необхідно використати для виправлення положень, які можуть негативно вплинути на становище працівника.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!