Блог

Алексей Буряченко: Україна отримує додаткові HIMARS. Успішний візит Олени Зеленської в США

П’ять місяців як росія розв’язала повномасштабну війну в Україні

4

comments8549

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Уже п’ять місяців як росія розв’язала повномасштабну війну в Україні. За ці місяці, я думаю багато хто із нас пройшов шлях переосмислень, викликів, трансформацій… Шлях на який іноді потрібно ціле життя але війна не дає часу на роздуми і ти повинен приймати рішення на, які б можливо ніколи не наважився у мирний час. І мабуть Олена Зеленська коли Володимир Зеленський став Президентом України ніколи не думала, що буде виступати в Капітолії США, в тій самій аудиторії Конгресу, де її чоловік викликав овації законодавців через три тижні після повномасштабного вторгнення Росії. Що вона від імені усіх українських матерів звернеться до Сполучених Штатів по протиповітряну оборону, буде говорити про необхідність офіційного визнання Росії як держави-спонсора тероризму і про додаткову підтримку для наших військових і цивільних. Так, перші леді цим не займаються. Але війна ставить інші пріоритети. І, так, зазвичай перші леді демократичних держав зосереджуються на гуманітарних питаннях. Але у час такої війни жодне гуманітарне питання не може бути вирішене без гарантування базової безпеки людям. Саме тому, я думаю, візит першої леді України Олени Зеленської у США був присвячений зокрема і оборонним питанням.

 

Зауважу, це перша леді іншої країні, яка виступала в Конгресі, саме з такою темою, до речі, виступ був українською мовою. Під час свого виступу перед членами Конгресу Олена Зеленська підкреслила необхідність надання Україні сучасних систем протиповітряної оборони. Адже, російський ракетний терор може бути зупинений тільки за допомоги наших партнерів, які мають відповідні системи. «Чи зможе мій син восени повернутися до навчання у своїй школі? Я не знаю. Як і мільйони мам в Україні. Чи зможе моя донька піти до університету з початком навчального року і відчути нормальне студентське життя? Не можу відповісти. До чого готуватися українським вчителям і викладачам – до роботи в аудиторіях чи у бомбосховищах? Ми б мали відповіді, якби у нас була ефективна протиповітряна оборона. Насправді, відповідь є тут, у Вашингтоні. Америка, на жаль, по собі знає, що таке терористичні атаки, і прагне перемогти тероризм. Допоможіть нам спинити терор проти українців – і це буде нашою спільною перемогою – в ім’я життя, свободи і прагнення до щастя кожної людини, кожної родини», -- акцентувала Олена Зеленська американським конгресменам.

 

Наголошу, США є нашим стратегічним партнером, одне з ключових завдань для України, зараз, отримати сучасну та ефективну протиповітряну оборону, яка дасть безпеку нашим людям від російського терору вже найближчими місяцями. І виступ першої леді України саме з цієї теми в Конгресі – це може стати сильним аргументом, щоб США все ж таки ухвалила відповідне рішення. Підкреслю, це життєво важливо для всіх українських родин і може забезпечити перемогу над російським терором, яка стане спільною перемогою України і США. Також, думаю для багатьох українців, хто дивився виступ, було приємно почути як перед зверненням Олени Зеленської спікер Палати представників Ненсі Пелосі охарактеризувала американських законодавців як «рішучих прихильників українського народу та шанувальників» президента Зеленського та Олени Зеленської.

 

Ну що ж, коли ми маємо справу з таким ворогом як росія то апріорі використовуємо усі політичні та дипломатичні інструменти та можливості, щоб посилити нашу державу і забезпечити Україні більше інструментів для захисту від росії. Погодьтесь виступ Олени Зеленської в Конгресі -- це потужний дипломатичний інструмент, враховуючи ряд проведених зустрічей із Джилл Байден і президентом США Байденом, і віце-президентом Гарріс, що вкотре підтвердило -- відносини між Україною і США перебувають, зараз, на найвищому рівні за увесь час незалежності України.

 

P.S: Як повідомив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, під час брифінгу, 20 липня, -- Сполучені Штати із партнерами й союзниками, передають Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню HIMARS. Отож, дипломатичні інструменти діють…



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!