Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі протягом тижня

0

comments1965

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Події у світі про які варто згадати

Вірменія vs Азербайджан

27 вересня зранку розпочалися бої по всій лінії Карабаху між Вірменією та Азербайджаном. Країни звинувачують одна одну у загостренні ситуації. Спочатку Вірменія ввела воєнний стан і загальну мобілізацію, а згодом Азербайджан прийняв рішення про введення воєнного стану з понеділка, 28 вересня. 29 вересня відбулось екстрене засідання Ради Безпеки ООН за ініціативи Франції та Великобританії. Протягом тижня проходили запеклі бої, втрати з обох сторін перевищують 4 тисячі. Азербайджан спромігся взяти під контроль деякі населені пункти.

Швейцарія

27 вересня відбувся референдум стосовно закриття кордонів з країнами ЄС, який ініціювала права політична партія Народна партія. Але громадяни Швейцарії на референдумі відхилили пропозицію Народної партії відмовитись від вільного пересування з країнами ЄС. За таке рішення проголосувало близько 62%.

Литва

28 вересня президент Франції Еммануель Макрон розпочав офіційний візит до Литви. Цей візит став першим візитом французького президента з 2001 року, коли литву відвідав Жак Ширак. Головною темою візиту була ситуація у Білорусі. 29 вересня Макрон зустрівся з опозиціонеркою Світланою Тихановською.

США

29 вересня основні конкуренти на президентських виборах, які відбудуться 3 листопада, чинний президент Дональд Трамп та Джо Байден провели свої перші дебати. На цих дебатах було мало конструктиву і розмови про програми, якісь ідеш, натомість опоненти не обмежували себе в образливих висловлювань на адресу один одного.

Іспанія

Уряд Педро Санчеса представив у середу, 30 вересня регіонам свій план щодо стримування другої хвилі коронавірусу, що супроводжується частковими заходами стримування у разі перевищення певних порогових значень. Але регіон Мадрида, яким керують праві, у середу відмовився застосовувати заходи стримування, призначені лівим центральним урядом Іспанії, оскільки в регіоні зосереджено 43% нових випадків захворювання на Covid-19, виявлених у країні

США

Президент США Дональд Трамп та його дружина Мелані здали 1 жовтня тести на Covid-19, які виявилися позитивними.

Індія

У п'ятницю, 2 вересня,  кількість померлих від коронавірусу в Індії перевищила 100 000, цей сумний рекорд, який приходить рівно через сім місяців після дня, коли в країні було зареєстровано перших інфікованих. Індія є третьою країною у світі, яка перетнула 100 000, після Сполучених Штатів та Бразилії, хоча рівень смертності від коронавірусу у країні значно нижче середнього світового показника 

Німеччина

3 жовтня Німеччина відзначила 30-річницю об’єднання країни. Цей день  є одним з головних державних свят Німеччини.

США

Світовий гігант компанія Дісней прийняла рішення про скорочення  28 000 робочих місць у США. Причиною стало рішення влади Каліфорнії не відкривати тематичні парки найближчим часом через Covid-19.  Компанія Дісней змогла відновити свої парки у Франції, Японії, Китаї та Флориді, але його історичні парки в Анагаймі, на південь від Лос-Анджелеса,  вже  закриті більше півроку. Загальна кількість працівників на кінець 2019 року складала понад 220 000.

Франція

4 жовтня у Новій Каледонії проходить вже другий референдум протягом останніх років за незалежність від Франції. Перший такий референдум відбувся у 2018 році, але тоді 56,7% висловились проти незалежності від Франції. Нова Каледонія – це заморське володіння Франції у південно-західній частині Тихого океану і складається з групи островів, найбільший з яких Гранд-Терр. Можливо друга спроба для прихильників незалежності буде вдалою і на карті світу з’явиться нова країна.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!