Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments5237

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. Вірменія

2 серпня, у понеділок, президент Вірменії Армен Саркісян підписав указ про призначення Ніколо Пашиняна прем’єр-міністром країни. Його партія « Громадянський договір» здобула переконливу перемогу на дочасних парламентських виборах 20 червня отримавши 53,91% голосів виборців. Тепер Пашинян повинен сформувати уряд протягом 15 днів.

2. Нікарагуа

Сандиністський фронт національного визволення одноголосно схвалив кандидатуру 75-річного Данієля Ортегу на четвертий президентський термін на віртуальному конгресі в понеділок 2 серпня та кандидатуру його дружини Розаріо Мурільо на посаду віце-президента країни. За тридцять сім років політичної кар'єри Ортега вісім разів балотувався на пост президента Нікарагуа.

3. Болівія

Суд Болівії у вівторок, 3 серпня, продовжив попереднє ув’язнення колишню виконувачку обов’язки президента країни Жанін Аньєс ще на півроку. ЇЇ звинуватили у прийняті рішень, що суперечать закону, та у порушенні своїх обов’язків, коли вона зайняла пост президента у листопаді 2019 року, на тлі жорстокої політичної кризи, що вибухнула після виборів, які були невизнані опозицією.

4. США

3 серпня ВМС США розпочали наймасштабніші навчання Large Scale Exercise 2021 з часів холодної війни, які проходитимуть з 3 по 16 серпня. У них беруть участь 36 кораблів, зокрема і авіаносець USS Mount Whitney та підводні човни.

5. Іран

Новий президент Ірану Ібрагім Раїсі офіційно вступив на посаду у четвер, 5 серпня, після присяги у парламенті. Він повинен сформувати свій уряд та отримати підтримку депутатів.

6. Швейцарія

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус заявив у Женеві, що найближчою метою має бути досягнення порогу 10% вакцинованого населення у кожній країні світу до кінця вересня. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у середу, 4 серпня, закликала до двомісячного мораторію на введення третіх доз вакцин проти Covid-19 у багатих країнах, тоді як бідні країни все ще борються за вакцинацію свого населення. На сьогоднішній день 80% вакцин надійшло у багаті країни, населення яких складає менше половини на планеті.

7. США

Президент США Джо Байден оприлюднив свої амбіції щодо "зелених" автомобілів у четвер, 5 липня, поставивши перед собою мету, щоб до 2030 року половина всіх автомобілів, проданих у США, були електричними, гібридами, або з водневими двигунами.

8. США

П'ятниця, 6 серпня, обіцяла стати історичним днем для марсохода Perseverance, який мав взяти свій перший зразок породи на Марсі. Але операція закінчилася невдачею. NASA намагається знайти її причину.

9. Франція

Четверті вихідні поспіль у Франції пройшли протести проти введення «паспортів здоров’я». У цю суботу, 7 серпня, близько 240 тисяч людей вийшли на вулиці по всій Франції, зокрема 17 000 у Парижі. На сьогоднішній день понад 44 мільйони французів отримали щонайменше одну дозу вакцини (65,9% населення).

10. Бразилія

Бразильська авіакомпанія Azul уклала контракт з німецьким стартапом lilium на суму 1 млрд.доларів для придбання 220 електричних літаків, які можуть злітати і приземлятися вертикально. Планується побудову мережі таких літаків по всій Бразилії до 2025 року.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!