Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати.

0

comments2424

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.

Події у світ про які варто згадати.

1. Франція

4 жовтня відбувся референдум щодо незалежності Нової Каледонії. Нова Каледонія у неділю заявила "ні" незалежності, проте голосування за її збереження у Франції тим не менше зменшується з 53,26% голосів, що на три пункти менше, ніж на першому референдумі 4 листопада 2018 р. Цей результат втішає сепаратистів, адже за Нумейською угодою з Францією у 1998 році, до 2022 року може бути організований третій референдум.

2. Франція

Легендарний японський модельєр Кензо, який провів більшу частину своєї кар'єри у Франції, помер від Covid-19 у неділю, 4 жовтня. Кензо продав свій бренд одягу гігантській LVMH в 1993 році і пішов з моди через шість років.

3. Киргизстан

4 жовтня тут відбулись парламентські вибори. 10 з 12 опозиційних партій, які програли вибори, відмовились визнавати результати голосування. І 5 жовтня у Киргизстані почалися активні протести, протестанти захопили будівлі парламенту та адміністрації президента, а згодом, захопивши будівлю Державного комітету національної безпеки, добились звільнення з СІЗО колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, засудженого до 11 років за звинуваченням у корупції. 6 жовтня ЦВК Киргизстану визнала результати виборів не дійсними. А згодом у відставку пішли глава уряду та спікер парламенту. Парламент Киргизстану призначив лідера націоналістів і популістів Садира Джапарова тимчасовим прем'єр-міністром у суботу 10 жовтня.

4. Кіпр

Закрите на сорок шість років місто-привид Вароша знову відкриється на Північному Кіпрі. Прем'єр-міністр самопроголошеної Турецької Республіки Ерсін Татар заявив у вівторок, 6 жовтня, що планує відновити колишній курорт як туристичну пам'ятку. Місто Вароша занепало після втручання турецької армії в 1974 році, що змусило жителів кіпрських греків втекти на південь до грецької частини острова. Нікосія розглядає це, як провокацію і виступає за повернення Вароші, або адміністрацію ООН у цьому місті.

5. Коронавірус

7 жовтня у світі виявили найбільше випадків захворювання на Covid-19 з початку пандемії. У 213 країнах було зафіксовано 343 517 випадків зараження коронавірусом.

6. США

Президент США Дональд Трамп заявив у середу, 7 жовтня, що хотів би вивести всю американську армію з Афганістану до Різдва, тобто швидше, ніж очікувалося домовленістю між США і Талібаном.

7. США

Дебати, заплановані на наступний четвер між президентом республіканської партії Дональдом Трампом та його конкурентом-демократом Джо Байденом скасовуються, про це оголошено у п'ятницю 9 жовтня двопартійною комісією, яка відповідальна за організацію президентських дебатів.

8. Вірменія vs Азербайджан

Після майже двох тижнів військових дій у Нагірному Карабасі міністри закордонних справ Вірменії та Азербайджану після 10 годин переговорів у Москві, домовились про перемир’я з 12.00 10 жовтня. Але у той же день сторони звинуватили одна одну у порушені перемир’я.

9. Клімат

Джейн Фонда, Папа Франциск, принц Вільям та Урсула фон дер Ляєн - лише деякі з багатьох відомих світових особистостей, які взяли участь у віртуальній бесіді TED у суботу, 10 жовтня, закликаючи вирішити кліматичну кризу протягом наступних десяти років. Протягом п’яти годин близько п’ятдесяти відомих персон слідували одна за одною на екрані, на запрошення конференційної платформи TED, для цієї глобальної ініціативи під назвою «Зворотний відлік». TED(Технології, Розваги, Проекти) – некомерційна організація у США, яка займається розповсюдженням ідей, які повинні змінити світ.

10. Швейцарія

Всесвітній економічний форум, який щороку проводиться у Давосі з 1971 року, і мав пройти у січні 2021 року, перенесли на 18-21 травня у Люцерн(Швейцарія).



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!