Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

0

comments3078

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати.

  1. Таджикистан

У неділю, 11 жовтня, у Таджикистані відбулися президентські вибори, в яких реальна опозиція не брала участі. У понеділок Центральна виборча комісія вже повідомила, що 90,9% виборців проголосували за чинного президента Емомалі Рахмона, який при владі з 1994 року. Таким чином, він забезпечує новий семирічний термін на чолі країни.

  1. Німеччина

Найбільша за всю історію наукова експедиція на Північний полюс повернулася до Бремергафена, що на північному заході Німеччини, після року досліджень глобального потепління. Про це повідомив німецький інститут АльфредаВегенера у понеділок, 12 жовтня.

  1. Великобританія

Понад 42 000 смертей та 600 000 випадків зараження, така ситуація у Великобританії з Covid-19 є однією з найгірших на планеті. Намагаючись прояснити боротьбу з поширенням епідемії, Борис Джонсон у понеділок, 12 жовтня, оголосив про трирівневу систему оповіщення, середню, ризиковану та дуже ризиковану. Його звинувачують у введенні обмежень, які заходять занадто далеко, а частина наукового співтовариства вважає, що він робить недостатньо.

  1. Коронавірус

Рада Світового банку у вівторок, 13 жовтня, затвердила план допомоги на 12 мільярдів доларів для забезпечення швидкого доступу країн, що розвиваються, до вакцин, коли вони стануть доступними.

  1. Шотландія

Згідно з опитуванням, опублікованим в середу, 14 жовтня, Інститутом Іпсос Морі, безпрецедентна більшість , 58% шотландців, зараз виступають за вихід Шотландії з Великобританії. Опитування також передбачає, що якщо націоналістична партія прем'єр-міністра Ніколи Стерджен виграє більшість на місцевих виборах наступного року, шотландці наполягатимуть на новому референдумі про незалежність регіону.

  1. Киргизстан

Президент країни Сооронбай Жеенбеков пішов у відставку. Тепер після парламентських виборів 4 жовтня, результати яких і стали причиною масових протестів у країні, у Киргизстані нова влада на чолі з новим главою уряду Садир Жапаров, який був звільнений протестантами з ув’язнення 6 жовтня.

  1. Світова економіка

15 жовтня директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва під час прес-конференції у Вашингтоні заявила, що світова економіка упродовж наступних п’яти років може втратити 28 трлн.доларів через епідемію коронавірусу.

  1. Brexit

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив у п'ятницю, 16 жовтня, що переговори по Brexit закриті і що він готовий до остаточного виходу без торгової угоди в кінці року, якщо не відбудеться принципових змін у позиції ЄС. На саміті, який відбувся у четвер, 15 жовтня, 27 країн вимагали поступок, які Лондон визнав неприйнятними.

  1. Космос

Як повідомила прес-служба NASA, була підписана угода про спільну реалізацію програми Artemis ( польоти на Місяць та його освоєння людиною) з освоєння космосу США, Австралією, Великобританією, Італією, Люксембургом, Канадою, Японією та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

  1. Нова Зеландія

17 жовтня тут відбулись парламентські вибори разом з референдумом про легалізацію медичної маріхуани.  Лейбористська партія прем'єр-міністра Нової Зеландії Джасінди Ардерн здобула переконливу перемогу на виборах, отримавши  49% голосів виборців, що значно випередило Національну партію, яка набрала 27% голосів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!