Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі протягом тижня

0

comments3791

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати.

1. Грузія.

1 листопада в Грузії опозиція вийшла на мітинг у Тбілісі протестуючи проти результатів парламентських виборів, які відбулись 31 жовтня. Правляча партія «Грузинська мрія» отримала найбільше голосів, майже 50%, вона вже не матиме конституційної більшості, але такий результат дає їй можливість втримати владу та позбавити опозицію на реванш. Зголом новообрані кандидати від опозиційних партій заявили про відмову від депутатства.

2. Молдова

1 листопада тут відбувся перший тур президентських виборів. До другого туру вийшли чинний президент Ігор Додон(32,66%), який посів другу місце після Майї Санду(36,10%). Явка склала 42,76%.

3. Алжир

1 листопада відбувся референдум стосовно нової Конституції. За нову Конституцію проголосувало 68,8% при явці у 23,7%.

4. Австрія

2 листопада увечері, у центрі Відня внаслідок теракту загинуло чотири людини і 22 отримали поранення. Нападника застрелили. Він був членом ІДІЛ, яка взяла відповідальність за теракт у Відні. Стрілянина відбулась біля синагоги і єврейська громада Австрії прийняла рішення закрити всі синагоги. Згодом поліція провела обшуки і затримала 14 людей.

5. Кот-д'Івуар.

3 листопада глава виборчої комісії Кот-д'Івуару Ібрагім Куйбієрт оголосив про перемогу на президентських виборах чинного президента країни 78-річного Алассана Уаттара. Він переміг у першому турі з 94,27% голосів. Це вже третя президентська каденція Алассан Утара. Вперше він був обраний президентом у 2010 році.

6. США

3 листопада у США відбулись президентські вибори. Достроково на виборах проголосувало мпонад 100 млн. виборців. Перемогу здобув Джо Байден. Але Дональд Траи не визнає своєї поразки, звинувачуючи демократичну партію у фальшуванні виборів і називаючи себе переможцем. До 14 грудня, коли виборники повинні будуть формально проголосувати за новообраного президента, у США доля виборів буде вирішуватись у судах. Загалом ці вибори побили декілька рекордів. Явка, яка склала 66,9% стала найвищою за останні 120 років. З понад 100 млн, які проголосували достроково, поштою проголосувало 65,2%. Джо Байден отримав найбільше голосів за всю історію виборів. За нього проголосувало понад 75 млн. виборців.

7. Ізраїль

Республіка Малаві стане першою африканською країною, яка відкриє своє посольство в Єрусалимі. Про намір відкрити посольство президент Малаві Лазарус Чаквера заявляв ще у вересні, а міністр закордонних справ Ейзенхауер Мкака на зустрічі з ізраїльським міністром закордонних справ Габі Ашкеназі повідомив, що посольство буде відкрито до літа 2021 року.

8. Косово

Президент Косово Хашим Тачі подав у відставку у четвер, 5 листопада, після того, як Гаазький спецсуд підтвердив його обвинувальний акт щодо військових злочинів під час конфлікту проти сербських сил наприкінці 1990-х.

9. Білорусь

Вже два місяці у цій країні проходять протести та страйки. 7 листопада на протести вишли медики та жінки. Як завжди, було багато затриманих. 8 листопада запланований «Марш народовладдя», а у Мінську о 12:00  марш під гаслом «Ми тут влада!»

10. Японія

8 листопада тут офіційно назвали спадкоємця імператорського престолу. Ним став 54-річний принц Акісіно. За японським законодавством трон можуть успадковувати тільки чоловіки, тому принцеса Айко, єдина донька імператора Нарухіто не може бути спадкоємницею трону свого батька.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!