Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments3898

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. Киргизстан

10 січня у Киргизстані відбулись президентські вибори та загальнонаціональний референдум щодо форми правління у країні. Перемогу серед 17 кандидатів здобув колишній прем’єр-міністр, який три місяці тому був звільнений із в’язниці, Садир Джапаров з результатом більше, ніж 79%. Явка склала 39%.

2. Казахстан

10 січня пройшли парламентські вибори, на яких перемогла правляча партія Нур Отан, очолювана колишнім президентом Нурсултаном Назарбаєвим, з результатом трохи більше 71%, оскільки опозиція відмовилася брати участь у виборах. Решту голосів отримали партії, лояльні для чинного президента Касима-Жомарта Токаєва, близького до Назарбаєва.

3. КНДР

У понеділок, 11 січня, офіційне агентство KCNA. заявило, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин був обраний на 8-му конгресі Робочої партії Кореї генеральним секретарем партії, головою якої він був до цього часу.

З'їзд Робітничої партії також призначив нове політичне бюро, до складу якого не входить Кім Йо Чжон, молодша сестра та радник Кім Чен Ина. Раніше Кім Йо Чжон була у складі політбюро і було багато розмов, що вона може бути наступницею брата

4. Швейцарія

У понеділок, 11 січня, головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Сумінанатана під час віртуального брифінгу для преси зі штаб-квартири організації в Женеві заявила, що незважаючи на впровадження вакцин проти Covid-19 у ряді країн, у 2021 році колективного імунітету не буд досягнуто.

5. США

У середу, 13 січня, у штаті Індіана, було здійснено страту жінки за майже 70 років. Лізу Монтгомері, 52 роки, стратили у федеральній установі виконання покарань" Терре-Хот ".

6. Саудівська Аравія

Наслідний принц Мохаммед бін Салман презентував будівництво нового міста під назвою The Line(Ліня), тому що буде нагадувати лінію довжиною у 170 км. Місто буде екологічним, пішохідним і тут не буде автомобів та викидів вуглецю в атмосферу. Курсуватиме метро, з допомогою якого можна буде за 20 хвилин дістатись з одного кінця міста в інший. Передбачається створення до 2030 року 380 тис. робочих місць. А витрати на реалізацію проекту складуть 500 млрд.доларів.

7. Італія

13 січня італійський уряд прийняв план відновлення економіки на 222,9 млрд євро. За словами міністра економіки Роберто Гуальтьєрі, цей план є найбільшим за всю історію історії країни.

8. США

Обраний президент Джо Байден оприлюднив новий план економічної підтримки у четвер, 14 січня, який повинен запобігти глибшому зануренню країни в кризу, спричинену пандемією. Значна частина з передбаченої суми у 1,9 трлн.доларів піде на прями виплати громадянам.

9. США

WhatsApp відмовляється від нових умов обслуговування. Нові умови обміну повідомленнями WhatsApp почнуть діяти лише 15 травня. Таким чином, дочірнє підприємство Facebook сподівається заспокоїти гнів і нерозуміння своїх користувачів, які вже кілька днів стікаються на конкуруючі платформи Signal і Telegram. Минулого тижня WhatsApp вимагав, щоб два мільярди користувачів погодились на нові умови надання послуг до 8 лютого, щоб продовжувати користуватися своїм обліковим записом.

10. Уганда

Після 35 років при владі Йовері Мусевені виграв президентські вибори в Уганді, набравши майже 59% голосів виборців, забезпечивши собі шостий термін на президентській посаді.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!